Witam. Ja stosowałem metodę 4 baki zwykłego ON a 5 bak ulepszony ON. Tankuje na swojej wybranej (zaufanej stacji BP). Teraz gdy paliwo holendarnie skacze do góry cena zwykłego ON 5,49 a ulepszonego 5,70 dałem sobie na spokój tankowanie owego ulepszonego paliwa.
Stosuję inna metodę 8-) raz na 15tys.km zalewam na pełny bak STP do czyszczenia wtryskiwaczy diesla, bądż co mnie teraz kusi którys z produktów firmy Liqui Moly. Na zimę dolewam dodatki w postaci depresatora marki X-Ceramic Diesel Protector w proporcjach jakie podaje producent.
P.S Wybór należy do Ciebie.
Pytanie
gdzie moge kupic wspomniany X-Ceramic Diesel Protector (czy jest on ,,lepsiejszy" od KleenFlo?)
Czy jest lepszy od tego Kleen Flo to nie wiem bo nie używałem. X-Ceramic Diesel Protector kupiłem tam gdzie tankuje auto czyli na stacji BP. Podejrzewam że na takiej stacji znajdziesz owy dodatek na zimę.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Witam! Kolega Plesser napisał, że co co jakiś czas wlewa lepszy ON i przegania auto na wyższych obrotach aby toyotka chodziła jak złoto. Mam pytanie? Jaką wartość obrotow utrzymywać i przez jaki czas. Niestety autostrady u mnie niema i długo nie będzie.
Ale ta niska cena wpływa na bardzo duzy obrót i paliwo nie zalega w zbiornikach stacji.
Sam sobie przeczysz.Jak myślisz skąd Shell,BP Neste mają paliwa? Od tych samych dystrybutorów co Tesco,Leclerk Carrefour.
Ja niczego sobie nie przeczę, ja to wiem z autopsji,ale skoro dla Carrefour potrafią zrobić szynkę z Sokołowa za 6zł to i tanie paliwo też da się zrobić.
Nie liczmy na drapane,przynajmniej 10km mniej przejedziesz na tym paliwie,jak kupionym na Shell,chodzi mi o tą sama ilość litrów czyli 10l.
Jak nie wierzysz to spróbuj.
Szkoda gadać .
Ty myślisz ,że z rozlewni to jedzie do Carrefoura specjalne paliwo dla nich??
Najlepiej to kupuj paliwa premium.Takie które leża w zbiornikach Schela czy BP 2-3 miesiące bo popyt jest taki mały.
Ty myślisz ,że z rozlewni to jedzie do Carrefoura specjalne paliwo dla nich??
Janie tylko tak myślę ale wiem,kiedyś rozmawiałem z facetem z cysterki Orlenu, który przywiózł paliwo do Tesco,ale skoro masz inne wiadomości chętnie posłucham.
Ja na premium nie jeżdżę z oszczędności,ale w market owych stacjach też nie tankuje chociaż ma 200 m do Tesco.
Paliwo może jest i to same ale dodatki już nie.
Nie którzy na opale jeżdżą i też sobie chwalą, to wolny kraj i wybór należy do każdego.
A ja wam powiem tak, kupuje z Orlenu co 2 tygodnie całą cysternę normalnego oleju napędowego do aut ciężarowych. Wszystko zeleży od dodatku ekologicznego, czyli tego BIO100. Czasami na 30000 litrów jest 1200 czystego BIO, a czasami nawet 1800. Osobówkę tankuję na statoil gold-em i moje auto zdecydowanie lepiej na tym jeździ. Paliwa typu verva, v-power, gold itp. są bez dodatków BIO. Zwykły ON na każdej stacji ma dodatek ekologiczny... według ustawy
A ja z mojego okna widzę stacje BP na której najczęściej tankuję. No i zdarzyło mi się, że zatankowałem raz Ultimate. Myślałem, że mnie szlag trafi. Auto jeździło tak jak na zwykłym ON ale na końcu okazało się że zeżarło 8 l/100km, gdzie normalnie łyka 6,4 - 6,6 l/100 km. No to sobie poobserwowałem stację i co się okazało. Przez kilka dni nie widziałem żeby ktokolwiek tankował Ultimate. Jaki z tego wniosek. Ultimate zalega im w zbiornikach po kilka miesięcy i paliwo staje się beznadziejne. Zatankowałem na tej stacji cały zbiornik ON i spalanie wróciło do normy. Ponieważ na tej stacji niedawno zaczął pracować syn kolegi i on potwierdził moje przypuszczenia. Ultimate sprzedają śladowe ilości a zwykły ON co kilka dni jest dowożony.
Mam avkę dopiero drugi miesiąc ale widzę że moje obserwacje pokrywają się z waszymi. Przestałem jeździć na orlen. Tankuję tylko na BP lub Schell zwykły olej. Tak naprawdę to wolę schella i staram się lać tam fuellsavea. Na razie jest ok,przebieg 140000 i autko śmiga jak nowe.Kumple straszą mnie że wtryski do Avki to 12klocków w plecy ale mam to w nosie. Nie stosuję żadnego ulepszacza typu STP, nie wiem czy to dobrze czy żle. Raz na jakiś czas zalewam avce v-powera lub ultimate i widzę że własności jezdne nie zmieniają się ani nie spada spalanie. Robię głownie trasę i wykręcam 5.5lna 100 a nie więcej niż 6, Generalnie 1000km na zbiorniku muszę zrobić.
_________________ Czarna T25 Sol 2.0D4D wagon...miłość od pierwszego jeżdzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum