Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-04-10, 12:00
ja mam d4d - zimą lałem ulti - chodziło bez zarzutu. na wiosnę (powrót ze świąt) zalałem "zwykłym" ON na BP - ipo ok 200 km niespodzianka: rozjarzyło się VSC+TRC off+CHCK engine
Z własnego (i nie tylko) doswiadczenia wiem, że paliwo ekstra ma domieszki uszlachetniaczy itp. jest wiec suchsze (gorzej smaruje) od zwykłego ON. Gadając ze ludźmi obeznanymi w tym temacie wychodzi na to, że paliwo typu Ultimate Verva V-Power powinno się lać rzadko. Najlepiej co 2-3tys km zalać full zbiornik lepszego ON a co 15 tys pakować to Vervy STP do wtrysków. Wtedy pojeździsz długo. Ja ten manewr stosuję od 80kkm i wtryski stoją idealnie korekcją ok 0.6 0.7 każdy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Zgadzam się z kolegą "plesser", najlepiej tankować w dobrej stacji paliw typu Shell, BP zwykły ON i co jakiś czas zatankować lepszy np. w stosunku 3 do 1 tj. trzy zbiorniki zwykłego ON i jeden lepszy ON. Mi tak samo doradził mechanik (z dużym doświadczeniem) z ASO. Ponadto byłem parę razy za granicą i tam na stacjach był tylko jeden gatunek ON, nie ma tam uszlachetnionego ON tylko zwykły. Jeśli chodzi o kolegę "avent25" to muszę Ci powiedzieć, że jeżeli tankowałeś cały czas lepsze paliwo to niemożliwe aby wtryski nadawały się do wymiany i prawdopodobnie mechanicy z ASO musieli mieć zapotrzebowanie na wtryski (większość z nich po godzinach dorabia w prywatnych warsztatach) i masz dalej stare wtryski a nowe zostały "tylko" rozpisane. :lol:
plesser, ja zawsze tankowałem na orlenie verva i myślałem, że robię dobrze, a jak mi sprawdzali wtryski to z tego co pamiętam -1.2 - 1.5. Czyli wychodzi na to że shell najlepszy...ehhh a czy mógłbyś polecić jakąś stację w Lublinie Shella? Ja najbliżej siebie mam tą przy Al. Solidarności, trochę dalej na Warszawę jest BP. Będę Ci bardzo wdzięczny za radę, bo leję, leję i leję... stp, kleen-flo a ostatnio kupiłem Liqui - Moly (czy jakoś tak) dwie butelki za 100zł i nic się nie zmienia.
dkk, z tego co wiem, jeśli wtryski stoją już na tak poważnej korekcji jak 1.5 (bo to już masakra) to nic oprócz wymiany/regeneracji nie pozostaje. A co do stacji to ja rzadko leję w Lublinie paliwko. Jeżdzę dużo i często po kraju i tankuję w naprawde rożnych miejscach. Właściwie to w Lbn nie zawiodłem się na żadnej stacji Shella. Co mogę powiedzieć to to, żebyś nie lał ciągle super diesla tylko zwykly ON a raz na 1000km zalej pełen zbiornik V power itp i raz na 5kkm STP. Ale mówie, tych wtrysków już STP nie naprawi
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Typ: Avensis T25
Silnik: Inny
Rok: 2003
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2010-04-21, 12:25
Mi mechanik, który na codzień pracuje w Toyocie powiedział, że lepszego paliwa nie ma co lać tylko zwykły ON na markowych stacjach a do tego co drugie tankowanie STP do wtrysków.
No ja tam dzis zatankowałem BP ULtimate Diesel bede taknował go co 4-5 zbiornik. mam nadzieje ze bedzie dobrze:)
Róznicy zadnej pewnie nie bedzie ale może te wtryski uchronię od naprawy czy tam wymiany:)
marekk Wiem z doświadczenia i z papierów. Zajmuje się spedycją mam samochody ciężarowe i najpierw brałem Lotosa Dynamica do siebie - kierowca przywożąc dawał kwit z parametrami paliwa - napis liczba cetanowa 48 (absolutne minimum dla AVe a to najlepszy Diesel lotosa).
Ale chciałem spróbować Shella gosc przywoził mi najpierw zwykłego (kwit z liczbą cetanową 48 LOTOS miał też 48 ale w najlepszym Dieslu), a poźniej przywiózł mi V-POWERA i zależnie od dostawy liczba cetanowa była 50-51 (różnicę widać w spalaniu oraz osiągach.
Morał z tego taki - jeśli nie chcesz wymieniać wtrysków to lej zdecydowanie SHELLA
Czyli wychodzi na to że w bambuko nas robią bo na stronach piszą, że zwykły ON ma 51 a lepszy np. Verva, Ultimite itp. 55. Przynajmniej otwarcie się do tego przyznają
Ja mam u siebie w Lublinie blisko starszej daty stację Shell, nowszą BP i cena za ON jest taka sama, co byście radzili?
p.s. dziś w Lublinie ON na Shellu i BP kosztuje 4,38 a na Statoilu 4,39
[ Dodano: 2010-05-04, 11:10 ]
plesser napisał/a:
A Orlen, różnie kiedyś myślałem, że jest to porządna stacja, ale po zatankowaniu Diesla musiałem czyścić wtryski.
Ja kiedyś zatankowałem na Orlenie w Lublinie na przeciwko ASO Toyoty i coś mi auto trochę przymuliło, różnica nie była duża ale odczuwalna. A Ty pamiętasz gdzie na Orlenie trak zatankowałeś, co by inni wiedzieli ?
Ja od dziś wypróbuję Shella i BP, na motostat założyłem konto i zobaczę jak ze spalaniem. Pozdrawiam
A czy ktoś tankuje swoją Toyotkę na Neste A-24 ?
Ja do tej pory do swojej Astry ze słynną pompą VP-44 lałem tylko na Neste i przez 100 tys. nigdy nie miałem najmniejszych problemów.
Dlaczego zatem wszyscy odradzają tankowanie tam ?
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-29, 10:08
Na Neste to tankowałem tylko kilka razy ale benzyniaka i nie było problemów, u mnie w mieście nie ma, i zawsze jakoś nie po drodze mam tą stację
Ja avke mam dopiero kilka miesięcy, zrobiłem ponad 3000km. Na 4 tankowania, 1 na BP jakis zwykły olej jazda praktycznie po mieście spalanie prawie 9 litrów, 2 nastepne verwa na orlenie autko chodzi pieknie spalanie w granicach 6,7, teraz zatankowałem zwykły olej na orlenie i spalanie od razu 8,8. Ze wzgledu na spalanie to raczej verwa ale po Waszych wpisach to chyba będę lał zwykły olej i od czasu do czasu urozmaicenie verwą.
Co osoba to inna opinia.
Ja tam leje tylko vervę i V- powera i problemów nie mam żadnych przy dużym przebiegu. Dziwnym trafem wtryski częściej padają tym , którzy leją "zwykłą" ON . A co się tyczy używania STP to jak z lekarstwem- za dużo może zaszkodzić.
Przymarketowym bebłocinom mówimy nie.
Panowie...CPN odpada i te marketowe rowniez.Najelpiej brac te,ktore sa znane.Ja nigdy nie mialem problemow na BP,SHELL,STATOIL.Reszta moim zdaniem jest beznadziejna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum