Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 35 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-02-11, 14:42
Z pojemnością baku jest tak że ma 60l. Komp sobie coś tam liczy ale na pewno da się jeździć nawet jak pokazuje zasięg na 0. Stąd różnice w tym co pokazuje z tym co tankujesz. I wskazaniom tez ufać nie można. Mój oszukuje ok 0.5l/100 km
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2011-02-11, 15:01
Z tego co napisałeś to od pełnego tanku do następnego przejechałeś 865 kilometrów. "końcowy" tank to było 52,27, przy założeniu że startowałeś też zatankowany "pod korek" to z prostego wyliczenia wychodzi że spalił Ci 6,05 l/100 km ( (52,27*100)/865) i takie możesz sobie zanotować faktyczne spalanie. sprawdzanie spalania na zasadzie bak <-> bak i ilość kilosów jest najbardziej wg mnie wiarygodną metodą
ewentualnie załóż sobie konto na motostat i tam przy zapisie tankowań będziesz miał pełny przegląd kosztów, spalania i innych (nie tylko paliwa)
Umnie komp pokazuje 5.5l na 100km a w rzeczywistosci tankujac pod korek kilometry i znowu pod korek jest 6.5 na róznych trasach sprawdzałem polska niemcy holandia jazda od 150 -190 od 80 do 140 i zawsze komp pokazywał ok 1l mniej niz w rzeczywistosci auto spalało zony spalanie w miescie i okolich 5.5 moje 6,5
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2011-04-22, 19:14
Witam.
Dawno mnie na tym forum nie było, ponieważ jeździłem innymi autkami. No ale od kilku dni pod domem stoi Toyotka Pochwalę się przy okazji w odpowiednim dziale, dzisiaj na szybkiego 2.2 D-4D T4 150KM (nie wiem czy w Polsce T4 też funkcjonuje jako oznaczenie modelu/wyposażenia). Przebieg to 80k mil (130k km). Polowałem na 2.0 z tym rocznikiem i przebiegiem, ale akurat ta mi się trafiła okazyjnie.
Ale do rzeczy:
Mało w tym poście o przebiegach przy takim silniku, bo to pewnie mniej popularny w Polsce motorek. Czy ktoś mógłby się pochwalić jakimiś wiarygodnymi osiągnięciami w spalaniu na trasie? Katalogowo to ma z jakieś 5l/100km w niezabudowanym (edit: jeżeli dobrze przeliczyłem z mil/galon, ale spalanie 6/100 było by bardziej odpowiednie)- na "emeryta" to może realne, ale dzisiaj na świeżo wziąłem ją w trasę i:
długość trasy: 240 km
średnia prędkość 105 km/h (gdzie się dało leciałem 130-140 km/h ale i spowalniacze były)
spalanie wg komputera: 6.6 l/100
spalanie z kartką i długopisem mniej więcej takie samo.
Jakie spalanie powinno być przy tym silniku przy obciążeniu 1-2 osobami przy średniej mniej więcej 120 km/h na jakiejś trasie około 1500 km, bo moje trochę mi się wydaje za duże przy tej trasie, która zrobiłem (klima chodziła cały czas i tempomat w użyciu)
Dodam jeszcze, że jestem przed wymianą oleju i filtrów (nie wiem jak filtr paliwa ale ten od powietrza już się prosi o śmietnik).
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2011-05-10, 00:51
Jestem nowy na forum, witam wszystkich serdecznie. Od roku posiadam Avkę, nie jestem jednak zadowolony z jej spalania. W/g wskazań komputera po mieście pali 9,5-10l/100 km, w/g obliczeń od tankowania do tankowania ok. 11l/100 km. W trasie 6,5-7l. Jak na dieselka 2.0 to chyba trochę za dużo, tyle palą benzyniaki o podobnej pojemności. Jeśli chodzi o mój styl jazdy to przewaznie nie przekraczam 2-2,5 tys. obr/min, czasem na jedynce trochę przeciągnę do 3tys. Biegi w mieście przeważnie do 4, czasem 5 a 6 niezwykle rzadko (jeśli już to w trasie powyżej 120km/h). Dodam że na Avkę przesiadłem się z benzynowej Corolli VVTi 1.4 2000r, którą jeździłem 10 lat tak że zdaję sobie sprawę, że styl mojej jazdy być może nie jest optymalny dla diesla, ale z drugiej strony mam porównanie ze stylem jazdy kolegi, który posiada identyczną Avkę, tyle że służbową i naprawdę jej nie oszczędza - jeździ bez porównania bardziej "dynamicznie" niż ja, a pali mu tylko 7l/100 km po mieście. W momencie zakupu auto było sprawdzane w ASO Wiśniewski w Mościskach k/Warszawy, nie wykryto wtedy problemów z wtryskami (nie podam parametrów badania ponieważ gdzieś zapodziałem wydruk) ani z filtrem dpf (filtr był wymieniany przez poprzedniego właściciela po 55 tys. km, teraz auto ma ok 122 tys km, zrobiłem nim ok. 20 tys. km), chociaż wiadomo że taka sytuacja może się zmienić. Będę wdzięczny za wskazówki, które pozwolą na obniżenie spalania w moim aucie (mam nadzieję że nie okaże się że wtryski lub dpf są do kitu).
pozdrawiam
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-11, 07:42
Spalanie masz za duże.
Prawdopodobnie 5 wtrysk Ci sika cały czas, albo któryś wtryskiwacz leje paliwem.
Podobne przypadki były opisane na innym forum avensis
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2011-05-25, 13:37
No to jeszcze trochę na temat spalania silnika 2,2l - tym razem tryb mieszany.
Jeżdżę tak pół na pół (miasto - autostrada). Zrobiłem w tym miesiącu tym sposobem 445 km. I tu ciekawostka na temat przekłamania: komputer w momencie tankowania w dniu dzisiejszym pokazywał mi spalanie 9l/100km :!: Myślę sobie: "niezły apetyt ma moja Avka".
A tu proszę. Przeliczyłem spalanie samodzielnie (zatankowałem 36,5l) i spalanie faktyczne wyniosło 8,2l/100km czyli rozbieżność 0,8l.
A już się bałem, że żłopie za dużo
Ostatnio Przy wymianie oleju i filtrów ruszyłem w trase równo 660km. I spaliła mi dokładnie 30litrów. To wychodzi 4,54l na 100km. Nie przekraczałem 120km/h. Komp pokazywał średnie spalanie na poziomie 4,2l.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum