To masakra co czytam , tak jak kolega walu jestem nowy na forum i mam taki sam problem ze spalaniem . po mieście 11L max 100km/h w tracie próbowałem jechać zgodnie z przepisami znaczy 80 km/h do 130km/h spalanie 8.8L komputer nie pokazuje błędów obroty ciągle do 2tyś by obniżyć spalanie ale dynamiczny silnik aż rwie się do wyprzedzania i moment ja czasami wskakuje na 3.5tys obrotów ale komu się nie zdarza wyprzedzić i zostawić niedzielnego kierowce w tyle , szacunek dla tych co mają cierpliwość jechania za furmanką . auto super ale jak czytam ile wam pali to pytam jak jeździć ???? pozdrawiam i proszę o rade .
Jeśli dużo pali to pierwszą czynnością jaką powinieneś wykonać jest wymiana filtra powietrza i paliwa.
Sprawdź ciśnienie w oponach, powinno ono wynosić ok 2.2atm.
I przejedź się tak normalnie w trasie i sprawdx ile paliła. 7l w trasie to norma do przyjęcia.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
ja powiem swoje doświadczenie.
mnie pali po mieście około 8,5 z tym że w upalne dni jak mam możliwość nie wyłączam silnika bo klima chodzi non stop. na trasie o dziwo mieści się w granicach 6,5-7 przy normalnej jeździe około 140-150 km/h, w porównaniu z poprzednikiem 1,8 benzyna to mało pali do benzynka po mieście paliła mi około 10 literków w trasie około 8 literków.
Tak też uczyniłem , bez zmian . komputer nic nie wykazał żadnych błędów , chyba raczej będę szukał przyczyny w sztuce mojej jazdy i w tym prosił bym was o pomoc ,jak kręcić obroty i na jakich biegach . Wiem z doświadczenia ze kola mają tez wpływ na większe spalanie ale ja latam na 16" chodzi bardzo bym chciał 17" nikt tego nie poruszał czy te samochody nie zauważają zmian w średnicy kół ?? czy czeka mnie szkoła Eko Jazdy ????
chyba czeka cię szkola eko jazdy bo nie ma znaczenia w średnicy pod warunkiem że zakładasz opony o mniejszym profilu wtedy gabaryty koła są takie same co w 16''
ja mam w swoim szybko jezdzacym d-cat´cie spalenie srednie 9,6l wg licznika tankowan :-> bywalo i 13 z hakiem przez chwile (na chwilowe to juz nawet nie patrze), no, ale nie po to mam te 2,2 l i te kilka kucy, zeby ich nie wykorzystywac
zasieg na jednym baku ok 500 km, z malym haczykiem moze 8-)
Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2011-07-10, 10:00
7 tankowań (wyliczane w oparciu o to "ile weszło do baku"...
najniższe: 5,12 (komputer wskazywał 4,20)...
najwyższe: 5,76
jazda po mieście była, ale sporadyczna...
dużo było krótkich podjazdów po kilka km (ale nie po mieście)...
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
No w końcu ktoś podał realne spalanie a nie 5,5l średnio i 7l w mieście.
Schweflu, no jasne, ze realne po co mialabym bajki pisac :->
moze wiedze mam mala, ale liczyc na liczniku umiem
po dzisiejszych wojzach (caly zbiornik poszedl)- miasto, autostrada, drogi krajowe, gory, miasto i nazad- wyszlo mi tylko 8,47 l spacerowo nie jechalam, tradycyjnie, od 40 serpentynki, do pi 220 to jakis cud
Witam, zaraz po zakupie spalanie miałem na poziomie 5,7 l przy przejazdach rano autostrada około 20/25 km i popołudniu podobnie. Po wymianie uszkodzonego zaworu SCV trasa analogiczna lecz jednak częściej z przestojami związanymi z tłokiem i remontami trzyma 6,7 i nic a nic nie spada, pomimo tego że próbuje jeździć mniej dynamicznie ale jednak bez tarasowania drogi innym użytkownikom A4.
chyba czeka cię szkola eko jazdy bo nie ma znaczenia w średnicy pod warunkiem że zakładasz opony o mniejszym profilu wtedy gabaryty koła są takie same co w 16''
pozdro
spalanie wzrasta wraz ze zwiększaniem szerokości opony, a nie średnicy
Witam
od kilku dni mam ten sam problem - wysokie spalanie (wskazania komputera) - dotychczas było różnie, ale max 7.5 l (standardowo jazda miasto- dom tj ok. 15 km w jedna stronę) ON Ultimate BP, ale po malej awarii bezpieczników (rozwaliła mi ię wtyczka od CB i resztki tj. bolec i spręzynka lezały w gnieździe) padło mi gniazdo zapalniczki przednie oraz bezpiecznik klimatyzacji - po tym czasie spalanie szaleje potrafi pokazac nawet 9,6 l - CO JEST???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum