Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-09-01, 13:54
nie patrz się na wskazania komputera - było to już nie raz poruszane na forum - bo są to dane dość "swobodnie" podawane przez ECU. Najlepiej jak chcesz sprawdzić realne spalanie to pozostaje Ci najlepsza metoda pod słońcem czyli bak - bak i ile przejechane = do pełna - wyzerować licznik A lub B - przejechać na nim kilkaset km (im więcej tym lepiej) - do pełna i podzielić sobie km przez paliwo. no i oczywiście zrobić sobie statystykę z kilku takich pomiarów. Można założyć własną kontrolkę (np. w excelu) lub skorzystać np. z www.motostat.pl (dodatkowo uwzględnia podział maisto/trasa, opony letnie zimowe, kontrolka kosztów itp.)
nie patrz się na wskazania komputera - było to już nie raz poruszane na forum - bo są to dane dość "swobodnie" podawane przez ECU. Najlepiej jak chcesz sprawdzić realne spalanie to pozostaje Ci najlepsza metoda pod słońcem czyli bak - bak i ile przejechane = do pełna - wyzerować licznik A lub B - przejechać na nim kilkaset km (im więcej tym lepiej) - do pełna i podzielić sobie km przez paliwo. no i oczywiście zrobić sobie statystykę z kilku takich pomiarów. Można założyć własną kontrolkę (np. w excelu) lub skorzystać np. z www.motostat.pl (dodatkowo uwzględnia podział maisto/trasa, opony letnie zimowe, kontrolka kosztów itp.)
raczej podzielić litry na przejechane km. Km/paliwo to ilość przejechanych km na jednym litrze paliwa.
Witam,a przy jakiej prędkości pali najmniej,jadę na święta do Angoli, pare kilo strzeli,więc litr na każdym sto km to jest różnica na całej trasie a będzie tego ok 5tyś km.Pytam żeby było w miare ekonomicznie ale żeby nie trąbili na mnie.auto jak w opisie d4d 116km.
ale może zauważyliście że np,przy 97 pali najmniej to sobie ustawie na tempomacie tą wartość i jazda.posiadam tojtoje krótki okres czasu,więc wielkiego doświadczenia z nią nie mam,wcześniej same auta z benzyką w zbiorniku,a tu diesel.
Z tempomatem nie będzie oszczędnie. Tempomat nie zna się na ecodrivingu i ciśnie gaz pod górki.
dejv85 [Usunięty]
Wysłany: 2013-01-21, 14:02
witam,
Ja generalnie swoją ave d4d 150 koni jeżdżę po trasie i spalanie na warunki zimowe mam wahające się między 5,8 a 6,2 - ale głównie oscylujące koło 6,0 l/100km.
Oczywiście są to tylko wskazania komputera.
W mieście się nie za bardzo wypowiem bo mało wjeżdżam do centrum .
witam
przeczytałem temat ponieważ myślałem że mi za dużo spala ale wychodzi że przy silniku 2.2 D4D D-CAT 177KM spalanie w mieście około 8,5-9.0 to standard , tyle u mnie spala ten silnik , jak go kupowałem to chciałem mocnego diesla i liczyłem się z tym że będzie tyle spalał , mam czym jechać i nie ma co marudzić pozdro
Witam wszystkich
Jestem po pierwszej dłuższej trasie moją Avką 2.0 D-4D 126 KM . Komputer po ok 200 przejechanych km pokazał średnie spalanie 6.4 , choc przyznam, że jechałem dość dynamicznie i było trochę korków . Ale miłe dla oka były wskazania komputera przy jeździe na 6 biegu na poziomie 2.9 - 3.2 l. Następnym razem pokonam tę trasę ekonomicznie i będę miał porównanie. :lol: pozdrawiam klubowiczów
Witam
Nie mówie,ze wierzę w to, co podaje komputer, po prostu tak jak inni klubowicze podzieliłem się jego wskazaniami. Domyślam się że nie są one do końca miarodajne. No ale na bliższe ustalenia przyjdzie czas w dalszej eksploatacji...
Pzdr
Wlasnie kupilem Avke T25 2.2 D4D 150KM,2005 serwisowana w Toyocie ,ostatni serwis pazdziernik 2012
Trasa przejechana 200 km spalanie 6.3 srednia predkosc 103 km/h,
troche martwi mnie miasto pierwszy dzien 9.0 bardzo krótkie odcinki do 3 km , predkosc srednia 15-17 km/h,
drugi dzien te same odcinki spalanie juz 10,9-11,8,
Oczywiscie to odczyt komputera, tak ze mam nadzieje ze nie jest to miarodajne ,
wiem ze na serwisie zmieniany byl olej filtry,nowe opony, czy to normalne spalanie czy musze cos sprawdzic w samochodzie,
Jezdzi jak nowa i moc jest , nie kopci i nie ma zadnych widocznych ani slyszalnych problemów,
Prosze o porade bardziej doswiadczonych posiadaczy Avek
no i tu kolego musze cię zmartwić z mojego doświadczenia i rozeznania to takie będziesz miał spalanie , ja umiem jeździć ekonomicznie , moim poprzednim autem był golf 4 kombi 1.9 tdi 110tka zrobiona na 129 km , spalanie w mieście 5,5 a na trasie udawało się zejść do 4,5 a i niżej też bywało , w Avensisie jak bardzo bym nie oszczedzał nie zejdę poniżej 9 litrów i przekłada się to oczywiście na zawartość w baku na którym robię około 600 kilometrów . teraz mam 9,8 bo w sumie przestałem jeździć ekonomicznie po prostu użytkuje ten samochód
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum