To i ja zaprezentuje wyniki. Mam avkę 4 m-ce. Pierwsze tankowanie na BP, generalnie miasto, spalanie około 8l. W pseudo trasie 60 km w jedną stronę + korki (Wawa jest zatkana), udało mi sie zejść do 5,8, prędkość średnia 80km. Od tamtej pory tankuję tylko Vervę na orlenie (zrobiłem ponad 2000 km), średnia w mieście 6,7 - 6,8. Ostatnio dla sportu sprawdziłem spalanie. Komputer pokazywał że moge przejechać jeszcze 128km, prędkość podczas jazdy średnio 57 km (korki), w efekcie przejechałem 167 km a po powrocie komp. pokazywał że mam jeszcze paliwo na 28 km.
Wszystkie dane na podstawie odczytu z kompa, nie liczyłem rzeczywistego spalania
Ulepszonego paliwa non-stop nie lej( zawiera "uszlachetniacze" które wysuszają końcówki wtrysku a powinny smarować) najlepiej jest co 4 zbiornik zatankować jeden zbiornik ulepszonego i poganiać bardziej ale było już gdzieś o tym na forum
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
No to z moim autkie jest chyba cos nie tak.
Trasa z Dunkierki do Szczecina 1060km na nawigacji. W zbiorniku mialem 63L zatankowalem pod samiusienki korek,mimo ze niby zbiornik 60L.Spalanie na kompie 5.3L srednia predkosc 122km/h na kompie. Gdy komp pokazywal 30 km zjechalem do CPNu a na GPSie jeszcze 300 do domku.??????? No to to jest dopiero przeklamanie bo wychodzi ze na zbiorniku zrobilbym jakies 800 km co daje rzeczywiste spalanie 8L/100. 2.5L roznicy BBBBAAAARRDDDZZZOOO nie mile rozczarowanie. Nawet jesli tak jak piszecie po wskazaniu kompa na zero w zbiorniku jest jeszcze jakies 6-8 L to daje mi to wynik ok 7.1L a nie 5.3 Jechalem sam z pelnym bagaznikiem. Wg komputera powinienem zajechac na jednym zbiorniku i jeszcze powinno zostac a tu D..A Kto mi to wyjasni? To moja pierwsza tak dluga trasa tym autkiem i powiem szczerze ze liczylem gora na 6L. Porownujac z waszymi wynikami to wielka poraszka i zastanawiam sie czy nie powinienem oddac auta na warsztat.
joniec11- chociaż nie mam samochodu z kompem pokazującym spalanie to troszkę o tym czytałem na forach i chłopaki mówią że komputery trochę przekłamują. Ja od zawsze sprawdzam spalanie po ilości wlanego paliwa. ilość zatankowanego paliwa / na kilometry przejechane od ostatniego tankowana do pełna (warunek podstawowy)*100= spalanie na 100 km. Pozdrawiam.
HUGOBERG [Usunięty]
Wysłany: 2010-09-04, 16:53
Moj rekord to 4,4 a najwiecej spalil 9 litrow.Ale to mordowalem go troche bo sie spieszylem:)
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-09-05, 18:18
jak widać na pasku poniżej w całej mojej eksploatacji spalanie jest 7-8 l (głownie robione w mieście). Teraz na wakacje "przeleciałem" "rozsądnie" w trasie 550 km i potem jeszcze jakieś 130 w ruchu miejskim i z obliczenia bak-bak/ km wyszło mi 6.6 l/100 czyli całkiem rozsądnie
W poprzednim samochodzie milem chipa skierowanego na moc ale im starszy sie robie tym mniej mocy mi trzeba ;-P
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2010-10-12, 20:58
ja mam boxa ale nie z tamtąd spalanie albo nie ma różnicy,albo 0,5 litra mniej
Teraz na trasie do francji 4 osoby + maxa bagaży 5,7-6.3 od 130-160km/.h
NA BAKU MOGE ZROBIC 530 KM I ANI KM WIECEJ CZYLI WYCHODZI JAKIES 11 NA KOMPUTERZE POKAZANE JEST 11,5 :( NIE WIEM GDZIE JEST PRZYCZYNA TEGO SPALANIA ? BO CIEZKA NOGA TO CHYBA NIE MOZE BYC ?
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-10-15, 18:48
noga to jedno, druga rzecz jak jest eksploatowana - czyli miasto, krótkie odcinki jazdy (po kilka km), korki, światła (w tym ostre kręcenie przy ruszaniu) to wszystko znacznie zwiększa spalanie - ale mimo wszystko ok 11 to bardzo dużo
ja swoją pomykam co prawda po dużo mniejszym grodzie, ale pracuję w samym centrum + komunikacyjnie Olsztyn jest nie najlepiej "skonstruowany" + 3/4 mojej drogi dom-praca-dom (ok 7-8 km w jedną stronę) jest rozkopana = stanie w korkach i podjeżdżanie, ale z odpalonym całym zestawem podwyższaczy spalania (klima, radio, jakieś ładowarki, itp) i momentami "skakaniem" na wysokich obrotach - czyli praktycznie tryb użytkowania "miasto" mam spalanie na poziomie 7-8 litrów (co widać w stopce).
co jakiś czas "przeganiam" avkę w trasie - ok 600 km w jedną stronę (trasa Olsztyn-Lublin-Rzeszów w tym przejazd przez W-wę ze staniem w korkach) i z dość "ciężką" nogą wychodzi mi wtedy tak do 6,5 litrów/100 km (patrz kilka postów wyżej)
a jak z parametrami pracy - zbiera się dobrze ? - nie falują jej wolne obroty ?
spróbuj podpiąć pod kompa - może pokaże jakieś błędy, które mogą być przyczyną spalania
modzi [Usunięty]
Wysłany: 2010-10-16, 06:54
WLASNIE IDZIE DOBRZE BYLEM OSTATNIO W ASO WYMIENILEM DOLOT DO TURBO TAKA GUME BO BYŁA W NIEJ DZIURA NA 4 PALCE PO WYMIANIE ZAPALIL SIE BLAD EGRU I PRZEPUSTNICY [PRZEPUSTNICA OTWIERALA SIE NA 25 %], ZNALEZLI USTERKE PO 4 GODZINACH OKAZALO SIE ZE JEST JAKIS KABEL PRZETARTY DO PRZEPUSTNICY GRUBOSCI 1 MM WYMIENILI I 0 BLEDOW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum