Siemka !!
Jestem szczesliwym posiadaczem ave 2.0 D4D i powiem szczerze jestem zadowolony z jej wynikow w spalaniu !!
Jak na auto o tej masie i mozliwym obciazeniu achowuje sie bardzo przyzwoicie. Tak jak piszecie wyzej spalanie na poziomie 6 l to jest bardzo bardzo zadawalajacy wynik. W tym tygodniu wybieram sie na urlop wiec bede mogl porownac wskazania kompa z realnym spalaniem ale podejrzewam ze sie nie zawiode Pozdrawiam !!
Według mnie rozbieżności bardziej się biorą z jazdy na luzie, bo komp nie wiem czemu pokazuje wtedy chwilowe 0,0, a przecież nie jest to możliwe bo silnik by zgasł.
w dieslu mi nigdy nie pokazuje 0,0l jak już to najniższe 3,3l/100km
przy okazji zapytam o jedna rzecz, bo nie znalazłem info w instrukcji, przy jakim stanie paliwa zapala się kontrolka rezerwy?
Ja się pochwalę moim wyczynem: Komp pokazywał -|- (czyli ze kilometrów zero do końca paliwa (ja przejechałem na takim wskazywaniu 11km) i tankując weszło 52l czyli jeszcze 3 litry miałem (czyli na 60 km wystarczyłoby spokojnie)
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
u mnie zawsze rezerwa zapala sie jak do konca zostaje 65km
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-08-06, 07:55
plesser napisał/a:
Pieter napisał/a:
przy okazji zapytam o jedna rzecz, bo nie znalazłem info w instrukcji, przy jakim stanie paliwa zapala się kontrolka rezerwy?
Ja się pochwalę moim wyczynem: Komp pokazywał -|- (czyli ze kilometrów zero do końca paliwa (ja przejechałem na takim wskazywaniu 11km) i tankując weszło 52l czyli jeszcze 3 litry miałem (czyli na 60 km wystarczyłoby spokojnie)
właśnie dlatego pytam bo ostatnio miałem podobną sytuację na kompie 0km rezerwa się pali i jeszcze trochę km zrobiłem i zatankowałem prawie 55l (zbiornik ma 60l)
Czyli podsumowując jak na kompie pokaże się 0km do przejechania to na maxa 100km da się jeszcze przejechać?
jakos malo ci pali jak wiekszosc jezdzisz po miescie i prawie caly czas z klima
a ile ci pokazuje komputer a aucie :?: :?:
Komputer pokazuje od 5.1 do 5.3. A pali mi stosunkowo mało bo:
1. Staram się stosować zasady Eco driving (czyli jazda "płynna", nie mylić z "powolna")
2. Sa wakacje i prawie nie stoję w korkach (niestety od wrześnie spalenie wzrośnie :-x )
No i moje przebiegi to tylko w ok 40%-tach miasto.
Jeśli chodzi o spalanie , to na kompie rewelacja 5,9L , pod dystrybutorem 7,1L .........
Trochę duża rozbieżność , pokonuję te same trasy , styl eco driving itd.
Zatankowałem zwykłego ON , teraz Verve . Zobaczymy , po 320 km pokazuje 4,7L.
Jeśli chodzi o spalanie , to na kompie rewelacja 5,9L , pod dystrybutorem 7,1L .........
Trochę duża rozbieżność , pokonuję te same trasy , styl eco driving itd.
Zatankowałem zwykłego ON , teraz Verve . Zobaczymy , po 320 km pokazuje 4,7L.
jednak jakość paliwa ma olbrzymie znaczenie jak lałem zwykłą Orlena spalanie na granicy 5,8l realne pod dystrybutorem, teraz nie miałem pod drodze markowej stacji i zalałem na zwykłej to mi spalanie wyszło 6,5l noga ta sama i styl też...
To nie jest mój pierwszy diesel , wiem jak się powinno jeździć takim autem
Dlatego jestem zdziwiony różnicą w spalaniu , ponieważ tankowałem dwukrotnie na orlenie zwykłą ON . Trasy jak nadmieniłem pokonuję te same w takich samych godzinach . Moja małżonka zrobiła ok 200km za drugim razem ale na kompie różnicy nie było widać stąd moje zdziwienie . Zobaczę jak teraz na vervie . Poprzednio tankowałem na 2 różnych stacjach , może to też mieć wpływ na jakość paliwa , chociaż dostawca ten sam , to być może "różne komponenty dolewają" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum