Walu pisał wcześniej o problemie wysokiego spalania ze może to wtryski lub filtr cząstek. Ktoś inny wspominał o 5 wtrysku który leje i ponoć służy do oczyszczania z sadzy katalizatora. Mam mętlik w głowie, każdy pisze co innego. Od lutego mam avke 2007r 2.0 d4d 126km, opony 225, i na trasie przy spokojnej jeździe nie przekraczając 2k obrotów nie schodzi poniżej 8.5l, w mieście bez klimy i omijając korki to 9l. Porównując to postów ze komuś pali 5.5-6.5 to moja avka to istny smok. Proszę o pomoc i ewentualnie kontakt do jakiegoś zaufanego warsztatu w okolicy Warszawy lub Lublina. Wspomnę tylko ze przed avka jeździłem golfem V 2.0 tdi 140km, który przy ciężkiej nodze palił mi 7.5l. Jeszcze raz HELP!!!!!!!
no to rzeczywiście troszkę dużo pali mnie w mieście i z włączoną klimą której notabene nie wyłączam nigdy pali około 8,5 trasa w tym roku z nad morza średnio wyszła 6,7 ale autostrada non stop około 180 km/h.
radzę podjechać nie do jakiegoś mechanika tylko do serwisu podjedziesz podłączą pod kompa i wszystko będzie wiadomo od razu. A cena nie będzie wyższa zapewniam.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-11-03, 20:37
weleloo napisał/a:
Witam wszystkich,
Walu pisał wcześniej o problemie wysokiego spalania ze może to wtryski lub filtr cząstek. Ktoś inny wspominał o 5 wtrysku który leje i ponoć służy do oczyszczania z sadzy katalizatora. Mam mętlik w głowie, każdy pisze co innego. Od lutego mam avke 2007r 2.0 d4d 126km, opony 225, i na trasie przy spokojnej jeździe nie przekraczając 2k obrotów nie schodzi poniżej 8.5l, w mieście bez klimy i omijając korki to 9l. Porównując to postów ze komuś pali 5.5-6.5 to moja avka to istny smok. Proszę o pomoc i ewentualnie kontakt do jakiegoś zaufanego warsztatu w okolicy Warszawy lub Lublina. Wspomnę tylko ze przed avka jeździłem golfem V 2.0 tdi 140km, który przy ciężkiej nodze palił mi 7.5l. Jeszcze raz HELP!!!!!!!
nie sugeruj się tym co inni spalają bo często to bajki lub inna noga lub miasto zresztą w d4d jst tak, każda pali jak chce. na początek wyczyść przepływkę i załóż oryginalny filtr powietrza (żadne zamienniki, na nich d4d potrafią 1l więcej wciągać) możesz wyczyścić też czujnik temperatury powietrza w dolocie (powietrze juz za intercoolerem)
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2011-11-03, 23:54
wtom ma rację, co avka to pali inaczej.
Ale wydaję mi się, ze chyba warto do serwisu zajechać, no chyba, że masz gdzieś magika od diesli, bo 8,5 po trasie, (przy spokojnej jeździe) to zdecydowanie zbyt dużo.
U mnie wygląda to tak:
rekordowo niskie - trasa (po Polsce) od 90-120 km z dziećmi i klimą 500km - 4,7L/100km.
Autostrada na zachodzie 130-160km/h, bez klimy 5,7, z klimą 6,5
Po mieście bez korków i klimy 6L, z korkami i klimą 7,5L
U mnie jest znacznie większe zużycie paliwa na krótkich odcinkach zimą - miasto, bez korków 6,5-7,2L/100km, z korkami , ciężka noga, krótkie odcinki to nawet 9L/100km, także sam widzisz, ze dużo zależy od nogi i warunków, rozbieżności bardzo duże, ale te 8,5 na trasie, przy delikatnej nodze wydaję się być dużo.
Byłem wczoraj u magika od Toyoty. Podłączenie pod kompa (taki sam jak ASO) nic nie pokazało. Wszystko w idealnym stanie. Jestem umówiony na przegląd z wymianą wszystkich płynów, filtrów i wtedy zobaczymy. Sprawdzałem filtr powietrza i jest do wymiany. Jeszcze uczulę go na przepływomierz. Zdam relacje jak tylko moja avka wróci od mechanika.
W rozmowie z mechanikiem poruszyłem temat i ponoć D4D z filtrem cząstek stałych tak spalają. Potrafia spalić nawet powyżej 10L. Dzieje się tak bo jest tam dodatkowy 5 wtrysk który cały czas leje paliwo w celu przepalenia sadzy. Wymiana, czyli emulator, odłączenie wtrysku plus wycięcie filtra cząstek stałych to koszt rzędu 2 tysięcy. Jeśli te spalanie to wina tego 5 wtrysku to skórka nie jest warta wyprawki.
_________________ koko dżambo i do przodu
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2011-11-04, 13:43
weleloo napisał/a:
W rozmowie z mechanikiem poruszyłem temat i ponoć D4D z filtrem cząstek stałych tak spalają. Potrafia spalić nawet powyżej 10L. Dzieje się tak bo jest tam dodatkowy 5 wtrysk który cały czas leje paliwo
NIE leje cały czas, a tylko w trakcie wypalania filtra.
DPF i DPNR nie wpływa na zużycie paliwa.
Zmień mechanika na obeznanego z D4D.
Z racji że moje auto jeżdzi tylko w trasy- 90%-trasa 10%-miasto to w 5,5l/100km zawsze się mieszcze. Trasa prędkości 120-130km/h fakt nie zawsze ale jesli tylko mozna to tyle jade 8-)
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Moje rekordowo niskie to 4.1l/100km. Średnio na obecną chwile pali mi 5.7l po trasie, także w normie. A na wysokie spalanie może mnóstwo rzeczy wpływać. Zacznij od filtrów i dobrej jakości ON. No i przepływomierz, to na początek.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Hej mam dokładnie tak jak kris 1610. Dojeżdżam do Wawy codziennie, około 70 km w obie strony 70% trasa i spokojna jazda, bo po modernizacji drogi 2 na Terespol to szybciej się nie da...ale nie oto... Latem przy włączonej klimie 6,2 a teraz szok 5,5l. Muszę przyznać że stacja też robi swoje, wcześnie tankując na orlenie czy bp przejeżdżałem mniej km niż obecnie na Statoilu..Otworzyli nowego w Mińsku może jeszcze nie chrzczą i dlatego
Juz 2 tygodnie po przegladzie na 180 k, wymienione wszystkie filtry (paliwo, olej, powietrze) i płyny (olej silnikowy, przekładni i chlodzenia) przeczyszczony przepływomierz. Dodałem boxa do silnika 126 co podwyższyło mi moc do mniejwiecej 150 koni. Dynamika auta znacznie sie poprawiła a spalanie......spadło z 8.2-8.5 po mieście (Warszawa) do 6.9 - 7.2. Wniosek jest taki że dobre filtry powietrza i paliwa to podstawa. Jeszcze jedna sprawa, jeżdże na zimówkach 225 wiec pewnie na letnich toczenie bedzie mniejsze co rowniez wpłynie na spadek spalania.
mi średio pali 6.5-6.9 na 100km. Wczoraj chcialem sprawdzic ile potrafi spalic najmniej. Pokonując drogę Łódź- Tomaszów Mazowiecki 70km , jechalem z predkoscia 80km/h na tempomacie , po drodxze 2 razy sie zatrzymywalem bo byly swiatla. Spalanie jakie pokazał mi komputer to 4.3l na 100
Więc i ja się podłącze
Mam od grudnia Avke 2.0 d4d 126 KM z 2007 roku (bez DPF) i cóż jeśli chodzi o spalanie to załamka (miasto ponad 10 litrów, trasa przy prędkosci 80 -100 km/h ponad 7 litrów) - filtry i olej wymienione oczywiście. Ponieważ coraz częściej spotykam się z twierdzeniem że to spalanie jest w normie, więc mam pytanie do właścicieli Toyotek z tym dokładnie silnikiem ile Wam palą te cudowne maszyny ? .. Dzięki za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi co z tym fantem zrobic
Mam od grudnia Avke 2.0 d4d 126 KM z 2007 roku (bez DPF)
Mam taką samą tylko starszą o rok,w mieście na krótkich dość odcinkach w granicach 7,5-8l,trasa 6,2,z obciążeniem(PRZYCZEPA)7L,komputer pokazuje trochę mniej.
Podejrzewam że w lecie jakieś 10%mniej,przebieg samochodu to 177000.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-02-08, 16:55
Trapaza napisał/a:
Więc i ja się podłącze
Mam od grudnia Avke 2.0 d4d 126 KM z 2007 roku (bez DPF) i cóż jeśli chodzi o spalanie to załamka (miasto ponad 10 litrów, trasa przy prędkosci 80 -100 km/h ponad 7 litrów) - filtry i olej wymienione oczywiście. Ponieważ coraz częściej spotykam się z twierdzeniem że to spalanie jest w normie, więc mam pytanie do właścicieli Toyotek z tym dokładnie silnikiem ile Wam palą te cudowne maszyny ? .. Dzięki za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi co z tym fantem zrobic
rozepnij wydech przed 2 katem i pojeździj to zobaczysz (trochę syczy ale da się test spalania zrobić) jak spadnie to kat do wycięcia.
moja przed podobna operacją paiła w mieście 8,4-9l a ostatnio na trasie wchlała 8.8l prz 110-120km/h. piep...y 2 kat zakitowany był, obecnie 5,7l w trasie i 6,5l w mieście teraz dopiero wiem, że to diesel.
Silnik: Inny
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-02-08, 18:17
Witam panowie, mam taki problem w mojej T22, że komputer pokazuje mi spalanie w granicach 8l przy obecnych mrozach, jednak po przeliczeniu wychodzi mi, iż pali ona ok 10l. Dodatkowo pytanie jesli zatankuje do pelna to co powinien wskazywać wskazówka bo jest ona umnie tuż pod kreską wskazująca maksymalne wskazanie. Komp pokazuje mi w tym momencie, ze na tym co mam w baku to przejade 600km czyli jak nic 10l/100km. W czym tkwi problem i czego szukac. Dodam, że nie mam ciężkiej nogi no i wymieniłem jakies 1,5kkm temu wszystkie filtry, olej i rozrząd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum