Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniałem olej, korek spustowy był odkrecony do momentu aż przestanie lecieć olej. Po wyjęciu filtra oleju i założeniu nowego weszło mi nowo zalanego oleju 5,5litra. Po uruchomieniu i sprawdzeniu na drugi dzień mam na skali max.
Zdziwiłem sie bo inni pisza że im wchodzi 6litrów.
a co się dziwisz, resztę wypełnia szlam w silniku . trzeba było zastosować płukankę do silnika to weszłoby ci prawidłowo 5,9l
Potwierdzam, po płukance LM Engine Flush weszło ~6l. Olej spuszczany na ciepło, stał ze 2 godziny jak bawiłem się z filtrem paliwa..
Jestem użytkownikiem D-CAT 177KM i stoję właśnie przed decyzję jaki olej zalać? Nie wiem co było wlewane wcześniej. Czytając forum nie mogę znaleźć odpowiedzi jaki olej zastosować. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.
Jestem użytkownikiem D-CAT 177KM i stoję właśnie przed decyzję jaki olej zalać? Nie wiem co było wlewane wcześniej. Czytając forum nie mogę znaleźć odpowiedzi jaki olej zastosować. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.
Zrób płukankę LM Engine Flush (sprawdzona) i wlej to co zaleca Toyota, czyli 5W-30 A1/B1/C2.
Marka oleju nie jest tak istotna jak ww. lepkość.
Witam.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Toyotki i przy kupnie zapytałem jaki olej lać. Właściciel zalewał CASTROL EDGE 0W-30 i taki zamierzam lać. Na oleju nie ma co oszczędzać.
Sprawdź czy ten CASTROL EDGE 0W-30 jest ACEA C1/C2 czy C3, bo może się okazać że olej kupujesz drogi, ale oszczędzasz na swoich silniku fundując mu C3.
Typ: Avensis T25
Silnik: Inny
Rok: 2003
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2012-07-24, 08:37
piokli napisał/a:
Sprawdź czy ten CASTROL EDGE 0W-30 jest ACEA C1/C2 czy C3, bo może się okazać że olej kupujesz drogi, ale oszczędzasz na swoich silniku fundując mu C3.
No właśnie, forumowicze niezbyt przychylnie wypowiadają się na tenat castroli.
Znalazłem dobry, polecany olej i w przystępnej cenie:
TEXACO HAVOLINE ENERGY 5W-30 (A1/B1, A5/B5)
okazało się, że olej który był lany do mojej Avki (MOBIL 1 0W40 Turbo Diesel) nie zabardzo nadaje się do niej nadaje
piokli witam nie mam pojęcia jaki ACEA C1/C2 czy C3, nie będe już dzwonić do poprzedniego właściciela.
A co sądzisz o PLATINNIUM 10W-40 czy nadaje się do np.mojego silnika ?
Pozdrawiam
Silnik: Inny
Rok: 2003
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2012-07-24, 12:14
cytryn6 napisał/a:
piokli witam nie mam pojęcia jaki ACEA C1/C2 czy C3, nie będe już dzwonić do poprzedniego właściciela.
A co sądzisz o PLATINNIUM 10W-40 czy nadaje się do np.mojego silnika ?
Pozdrawiam
Miałeś pełen syntetyk a teraz chcesz wlać półsyntetyka. - NIE WLEWAJ
pełne syntetyki to te które mają początek 0W... lub 5W...
Silnik: 2.2 D-CAT diesel
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-07-31, 08:42
Witam.posiadam d- cata 2.2 zostal on zalany olejem 5w30 c1
a proble w tym ze juz zrobilem na tym oleju 6,5 tys km i poziom na bagnecie troche
zmalal a jade w dluga droge i chcialem kupic z litr na dolewke ale wszedzie tylko
w sklepach 5w30 c2 czy stanie sie cos jak zmieszam te oleje?
Z wielkim trudem, po wielu wizytach w sklepach udało mi się ustalić olej do D-CAT 2.2 177KM. Czy możecie potwierdzić, czy MOTUL 8100 Eco Clean C2 5W-30 jest odpowiedni dla silnika z filtrem cząstek stałych?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum