Wysłany: 2009-04-26, 01:15 [Avensis T25] Olej do D-4D
Panowie, jaki proponujecie olej do mojego silnika ?
W ASO wlewać mi chcą coś co opakowane jest w butelki TOYOTA planuję sam kupić. Jakieś sugestie moze ?
Silnik: Inny
Rok: 1995
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 29 Skąd: polska
Wysłany: 2009-04-30, 22:55
KapitanO jeżeli chodzi o olej TGMO to dobry olej jakościowo bo dla Toyoty robi go Castrol, jedyne co może Ci się nie spodobać to cena choć i ta nie jest aż taka zła
55pln za litr jeżeli ktoś potzrebuje kolorowej butelki i naklejki może szukać ale jakościowo wszystkie są bardzo zbliżone.
_________________ Doradca Serwisowy ASO ....... juz nie toyota
Ja do swojej leje ok 5.5l. Zależy jak dokładnie wypuścisz stary olej. Srednio leję cała bańkę 4l i dolewam ok 1l 1.5l z nowej. Ale wiem, że niektorzy jak dobrze spuszczą to i 6 potrafią wlać i jest między kreskami
Ja zalałem Castrola EDGE 5W30 weszło 5,5L. Olej kupiłem na allegro sprowadzony z niemiec, sporo tańszy niż ten który jest dostępny w sklepach. Nie jest to lipa bo wszystko oryginalne, plomby na opakowaniu też były. Cena 185 zł 6 L
wiem, że do mojej avki poprzedni właściciel lał 5w30 Castrola, ale nie wiem jaki, myślicie, że jak wleję zwykły Castrol SLX PROFESIONAL 5W30 będzie dobrze?
Tak, będzie dobrze. W dieslu liczy się klasa lepkości i producent. Czyli jak lał wcześniej 5W30 Castrola to ty czy zalejesz EDGE czy SLX to będzie dobrze
WAŻNE: Oby 5W30 a nie 5W40, bo to już ma znaczenie
witam,
nabylem niedawno toyotke, mowicie ze zalecany tam olej to 5W30 poprzedni wlasciciel wlewal 10W40, moge wrocic do 5W30, czy raczej lac dalej 10W40 ?
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-09-23, 09:39
10w40 to olej pół syntetyczny - 5w30 to już pełen syntetyk
w Twoim przypadku nie jest zalecany powrót do syntetyka, silnik może się rozszczelnić i będziesz miał problemy
swoją drogą tydzień temu wymieniałem olej (5w30) zalałem Castrolem Edge weszło 5,5l i na bagnecie jest na środku między min a max.
Doloze swoje 3 grosze ja podobnie jak kolega tydzien temu ten sam typ oleju i taki sam poziom -- 5.5 litra, byly opinie juz na temat olejow na tym forum wczesniej auto jezdzilo na professionalu ale teraz zmienilem
POZDRO !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum