Wysłany: 2009-04-26, 00:15 [Avensis T25] Olej do D-4D
Panowie, jaki proponujecie olej do mojego silnika ?
W ASO wlewać mi chcą coś co opakowane jest w butelki TOYOTA planuję sam kupić. Jakieś sugestie moze ?
Silnik: Inny
Rok: 1995
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 29 Skąd: polska
Wysłany: 2009-04-30, 21:55
KapitanO jeżeli chodzi o olej TGMO to dobry olej jakościowo bo dla Toyoty robi go Castrol, jedyne co może Ci się nie spodobać to cena choć i ta nie jest aż taka zła
55pln za litr jeżeli ktoś potzrebuje kolorowej butelki i naklejki może szukać ale jakościowo wszystkie są bardzo zbliżone.
_________________ Doradca Serwisowy ASO ....... juz nie toyota
Ja do swojej leje ok 5.5l. Zależy jak dokładnie wypuścisz stary olej. Srednio leję cała bańkę 4l i dolewam ok 1l 1.5l z nowej. Ale wiem, że niektorzy jak dobrze spuszczą to i 6 potrafią wlać i jest między kreskami
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Ja zalałem Castrola EDGE 5W30 weszło 5,5L. Olej kupiłem na allegro sprowadzony z niemiec, sporo tańszy niż ten który jest dostępny w sklepach. Nie jest to lipa bo wszystko oryginalne, plomby na opakowaniu też były. Cena 185 zł 6 L
wiem, że do mojej avki poprzedni właściciel lał 5w30 Castrola, ale nie wiem jaki, myślicie, że jak wleję zwykły Castrol SLX PROFESIONAL 5W30 będzie dobrze?
Tak, będzie dobrze. W dieslu liczy się klasa lepkości i producent. Czyli jak lał wcześniej 5W30 Castrola to ty czy zalejesz EDGE czy SLX to będzie dobrze
WAŻNE: Oby 5W30 a nie 5W40, bo to już ma znaczenie
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
witam,
nabylem niedawno toyotke, mowicie ze zalecany tam olej to 5W30 poprzedni wlasciciel wlewal 10W40, moge wrocic do 5W30, czy raczej lac dalej 10W40 ?
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-09-23, 08:39
10w40 to olej pół syntetyczny - 5w30 to już pełen syntetyk
w Twoim przypadku nie jest zalecany powrót do syntetyka, silnik może się rozszczelnić i będziesz miał problemy
swoją drogą tydzień temu wymieniałem olej (5w30) zalałem Castrolem Edge weszło 5,5l i na bagnecie jest na środku między min a max.
Doloze swoje 3 grosze ja podobnie jak kolega tydzien temu ten sam typ oleju i taki sam poziom -- 5.5 litra, byly opinie juz na temat olejow na tym forum wczesniej auto jezdzilo na professionalu ale teraz zmienilem
POZDRO !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum