Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-03-26, 16:24
leczner napisał/a:
Oczywiście przebieg to inna sprawa. Sądzę, że to co mam na liczniku nie do końca odpowiada rzeczywistości. Jaka jest norma "brania" oleju w toyocie avensis? Pytam bo po zmianie oleju będę musiał kontrolować stan.
Dzięki.
W mojej Avie od nowości był lany Mobil 1 5w30 3000 XE teraz leje MOTUL 5w30 8100 X Clean - polecam Motula i dodatki do oleju Xado, osobiście podchodziłem do tego sceptycznie ale po wlaniu powiem że faktycznie silnik tak jak by chodził ciszej
Typ: Avensis T25
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2012-06-03, 11:24
Witam wszystkich miłośników marki TOYOTA!
Jestem nowym klubowiczem i od niedawna posiadam drugą toyotę w swojej karierze kierowcy, pierwszą Toyotą była Corolla 1,8D z 1986(świetne auto). Obecnie posiadam dwa auta jedno marki Mercedes C W202 2,2D zwykły nie badziewne CDI i oczywiście świeżo zakupioną TOYOTĘ Avensis Verso D4D z 2002r 7-osobową. W związku z tym mam parę pytań co do Avensiski a mianowicie:
1. Jaki olej zalać do auta z przebiegiem 320000 tys/km? Dodam że auto sprowadziłem z Niemiec od pierwszego właściciela jest tak w brifie niema pojęcia co było zalane. Mam niby książkę serwisową ale tam nigdzie niema jaki olej jest wlany. Wiem że opisywany jest ten problem już parokrotnie ale nigdzie nie widziałem takiego przebiegu jak u mnie , albo ja tylko mam prawdziwy przebieg albo u poprzedniego właściciela nie gasła.
2. Gdzie mogę nabyć olej LIQUI MOLY Top Tec 4300 5W-30 i czy to dobry wybór? Nie wiem czy mam filtr DPF.
3. Na jakie podzespoły zwrócić szczególną uwagę? Dodam iż w Corolli nic się nie działo poza blachą i po 6latach garażowania pod chmurką zapaliła z po pychu .
4. Jakiego producenta użyć części przy wymianie rozrządu aby auto posłużyło jeszcze parę lat?
Witam.Mam Avensis D4D kupiona w tym roku i zblirza sie pierwsza inspekcja na 15tys km.
Czy moge ja zalac olejem LONGLIF i czy natym oleju mozna jezdzic 30tys km jak np.w grupie aut VW z silnikami disla.Jesli tak to o jakich parametrach ACEA i API.
Dzieki wszystkim za odpowiedz
Witam. Może mi ktoś opisać jakie są normy spalania oleju przez silnik d 4 d 2.0 116 km.
Czy ten silnik lubi trochę "popić" oliwy. Czy od wymiany do wymiany poziom nie powinien się zmieniać. Pytam się ponieważ troszkę przegoniłem silnik w trasie, max do 3700 obr/min, były chwilowe odcinki do 160 km/h. Sprawdziłem bagnet i zaobserwowałem, ze ubyło mi na bagnecie ok 1/4 skali. Dodam, że po przejechaniu 2000 km po mieście( czyli spokojna jazda) nic nie ubyło. Doradźcie proszę - mam zacząć się martwić.
Przebieg 165000, olej syntetyk 5w/30.
PS. jaką ilość oleju pokazuje skala na bagnecie min - max? Miałem mazdę i tam od min do full było równo 1 litr, jak jest w przypadku mojego ropniaczka.
Pozdrawiam
Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniałem olej, korek spustowy był odkrecony do momentu aż przestanie lecieć olej. Po wyjęciu filtra oleju i założeniu nowego weszło mi nowo zalanego oleju 5,5litra. Po uruchomieniu i sprawdzeniu na drugi dzień mam na skali max.
Zdziwiłem sie bo inni pisza że im wchodzi 6litrów.
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Typ: Inne
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-05, 11:12
Arni napisał/a:
Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniałem olej, korek spustowy był odkrecony do momentu aż przestanie lecieć olej. Po wyjęciu filtra oleju i założeniu nowego weszło mi nowo zalanego oleju 5,5litra. Po uruchomieniu i sprawdzeniu na drugi dzień mam na skali max.
Zdziwiłem sie bo inni pisza że im wchodzi 6litrów.
a co się dziwisz, resztę wypełnia szlam w silniku . trzeba było zastosować płukankę do silnika to weszłoby ci prawidłowo 5,9l
[ Dodano: 2012-07-05, 12:20 ]
ozzy napisał/a:
Witam. Może mi ktoś opisać jakie są normy spalania oleju przez silnik d 4 d 2.0 116 km.
Czy ten silnik lubi trochę "popić" oliwy. Czy od wymiany do wymiany poziom nie powinien się zmieniać. Pytam się ponieważ troszkę przegoniłem silnik w trasie, max do 3700 obr/min, były chwilowe odcinki do 160 km/h. Sprawdziłem bagnet i zaobserwowałem, ze ubyło mi na bagnecie ok 1/4 skali. Dodam, że po przejechaniu 2000 km po mieście( czyli spokojna jazda) nic nie ubyło. Doradźcie proszę - mam zacząć się martwić.
Przebieg 165000, olej syntetyk 5w/30.
PS. jaką ilość oleju pokazuje skala na bagnecie min - max? Miałem mazdę i tam od min do full było równo 1 litr, jak jest w przypadku mojego ropniaczka.
Pozdrawiam
ad.1 zuzycie norma to do 1l/10tys
ad2. min/max 1,5l
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum