Kupiłem 2 dni temu Avensisa T27 2.0 d4d 2009 rok i chciałbym zmienić olej a nigdzie nie ma kartki jaki był wlewany. Proszę was o poradę jaki olej zalać do mojej Avki
Czy wiadomo jaki olej daje obecnie Toyota do serwisowanych aut z silnikami D-4D? Pytałem w ASO Łódź, ale pan mówi, że oni nawet nie wiedzą, bo to tajemnica handlowa i że tylko jest to olej 5W30 i spełnia pozostałe parametry. Czytałem już różne wersje odpowiedzi na to pyt., no i chyba na przestrzeni lat Toyota zmieniała dostawców, więc może ktoś wie jak to jest obecnie?
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2014-09-28, 06:59
Mam pytanie odnosnie oleju. W moim COROLLA VERSO 2.0 D4D 116 KM wg książki serwisowej wlewany był olej Q8 OILS 5W40 [ samóchód z Francji]. Czy przy wymianie oleju mam pozostać przy 5w40? czy zmienić na 5w30. Wiem,że jestem na forum Avensia.
Z góry dziękuję.
Witam panowie jeżeli chodzi o olej mam dostęp do każdego rodzaju oleju 140zł za 5 l. Mogę sprowadzić max 10 l co 2 tygodnie.Poniewaz jeżdżę autobusem do pracy i z większą iilością miał bym problem się zabrać. Zainteresowanych proszę o info. Oleje są oryginalnie fabrycznie zamknięte. Pozdrawiam
Witam!
Posiadam Avensis T27 2.0 D4D 126 KM z DPF-em z końca 2010r z Niemiec.
Ze względu na to że nie miałem żadnej informacji co w autku było, zalałem ją olejem
Millers Oils 5W30 C2 -10 XF Longlife PSA B71 2290 dla zainteresowanych - weszło całe 6L, według książki powinno wejść nawet 6,3L.
Mam pytanie odnośnie wymiany - co ile się powinno wymieniać bo mechanik nie wie dokładnie ze względu na to że mówił że to jest Longlife i wymienia się go rzadziej?
Czy miał rację - jeśli tak to co ile się powinno wymieniać?
Witam Serdecznie, mam pytanie do znawców tematu ponieważ przeczytałem od deski do deski ten temat ale nie wiem jaka jest różnica między olejem LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W-40, którym jest zalana moja avensiska a Olejem który jest polecany tego producenta czyli LIQUI MOLY TOP TEC 4300 5W-30??
Koledzy pytanko, jestem na etapie wymiany oleju i filtrów w swojej T25 2AD-FHV.
Silnik zalany jest olejem Mobil1 5W30 ACEA C2, a ja chcę zmienić olej na MOTUL 8100 ECO-CLEAN 5W30 tylko nie wiem czy C2 czy może jednak C1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum