ja też zamowilem ten olej z netu i bede wymienial w przyszlym tygodniu wraz z rozrzadem. ciekawe czy zacznie auto brac olej i czy bedzie ciszej chodzic jak jest zimne. obecnie mam castrola 5w40 i nie bierze oleju ale jak rano odpalam to chodzi jak bocian....
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 35 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-12-13, 09:19
Głośna praca na zimno nie zależy od oleju. Jak kupiłem D4D to byłem zaskoczony że są takie różnice w pracy na zimno i ciepło. Po prostu TTTM. Jak będą mrozy tak -10 -20 to dopiero będzie chodził jakby 4 młotki były pod maską zamiast silnika. Ale tylko na zimnym. Mój poprzedni diesel (1.7 CTDi z Hondy) chodził pod tym względem znacznie lepiej.
jestem po wymianie oleju na lm toptec 4300 i jestem bardzo zadowolony. wczesniej jezdzilem na castrolu 5w40. auto po odpaleniu zachowuje sie zupelnie inaczej. Nawet jak silnik jest zimny nie slychac klekotu diesla i pracuje tak jak pracowało na castrolu jakby był ciepły....polecam ten olej!!!
[ Dodano: 2012-01-07, 11:36 ]
olej kupilem na http://autohity24.pl/ i doszedl po kilku dniach ale kontaktu praktycznie żadnego , nikt nie odbieral. Trzeba brac za pobraniem i otworzyc w obecnosci kuriera.
PANOLIN AVANIS C1 5W/30
Syntetyczny, lekkobieżny olej silnikowy typu „Low SAPS” do silników benzynowych i Diesla.
Posiada bardzo niską zawartość popiołów siarczanowych, fosforu i siarki.
Efektywnie chroni systemy oczyszczania spalin z filtrami cząstek stałych (DPF)
Gwarantuje pewne smarowanie zarówno w ekstremalnie niskich jak i wysokich temperaturach
Zastosowanie:
* Jako olej silnikowy przeznaczony specjalnie do najnowszych modeli samochodów Ford, Jaguar i Mazda, benzynowych i Diesla.
Jako całoroczny olej silnikowy do silników benzynowych i Diesla ( z i bez filtrów cząstek stałych – DPF), gdzie wymagane jest spełnienie standardów ACEA A5/B5, C1
Normy, specyfikacje, dopuszczenia:
ACEA A5/B5, C1
Mazda
JASO DL-l
Ford WSS-M2C934-A
Ford WSS-M2C913-B
a co szanowne grono napisze na temat tego oleju do silnika mojego samochodu ?
POZDRAWIAM
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-23, 23:05
Jeżeli normę Forda spełnia tylko w wersji B, to jedynymi jego zaletami są:
1) niska ilość popiołów potrzebna dla DPF
2) lekkobieżność
Niestety olej ten (A5/B5/C1 2004) raczej słabo chroni przed:
1) zrywaniem filmu olejowego
2) osadami sludge w silniku
Na oleju tym Twój silnik powinien szybko wyciszać się po zimnym starcie i uzyskiwać nominalne smarowanie. Jednak nie jest to olej służący długowieczności silnika.
Panowie -dostałem olej do mojej t-25 shell helix ultra extra 5w 30 -nada się czy nie bardzo
_________________ jacek
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-30, 10:26
Spełnia ACEA C2/C3 A3/B4, więc nada się do samochodu z DPFem, możesz bezpiecznie go zalać.
Lepszy jednak byłby olej lekkobieżny ACEA C1 lub C2, i ewentualnie A1/B1 lub A5/B5
witam jestem nowy na forum i nowym nabywcą avensis z 2005r 2,0 d4d i mam mały problem z olejem podobno moja ava była zalana shellem 10w40 jak twierdzi były mąż byłej właścicielki przebieg na liczniku 130 kkm a w/w twierdzi że 230 kkm porady mechaników z mojego otoczenia:
1 koniecznie zalej taki sam olej bo inaczej zniszczysz silnik
2. koniecznie zmiań olej na 5w30 bo zniszczysz silnik
Po przeczytaniu całego forum wzdłuż i w szerz wiem tyle co powiedzieli mi moi mechanicy w związku z czy zwracam się do Was użytkowników a przez co najlepszych fachowców o radę zamieniać olej a jeśli tak to na jaki?? dzięki:)
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-21, 12:17
Zalej do silnika płukankę przy wymianie oleju,
a potem stosuj tylko olej 5W30, ACEA B1 lub B5, dowolnego producenta olejów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum