Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2011-05-30, 20:08
Dzięki serdeczne za wskazówki, jak coś znajdę to jeszcze się odezwę bo na pewno będę miał parę pytań , mam nadzieje że nie kupie bomby zegarowej!!!
[ Dodano: 2011-05-31, 22:40 ]
Ile tak naprawdę spala 2.0 D4 VWT- i ? czy to możliwe że mniej od 1,8 - przy w miarę normalnej jeździe 80-90 km? i jak z awaryjnością 2.0. rok 2006
Silnik: Inny
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-06-12, 23:14
Witam.
Poszukując dla siebie nowego-używanego samochodu zwróciłem uwagę na Ave II 2.0 sedan/liftback, roczniki, które wchodzą w grę, to 2003-2004. W związku z tym prosiłbym o wyjaśnienie moich wątpliwości...
- czy zakup samochodu kupionego w polskim salonie, ale po naprawie blacharskiej (kolizja, wymieniony jeden element, nie żaden dzwon) to dobry pomysł? Mnie szczerze mówiąc naprawa blacharska nie odstrasza, jeśli element był wymieniony, a nie zaklejony kitem...
- czy zakup Ave 2003-2004 2.0 za około 28 tys zł (tyle mam...) to dobry pomysł? Czy to nie jest zbyt niska cena?
Jeżeli jest to samochód z polskiego salonu to możesz go dokładnie sprawdzić po nr VIN (jak miał robione przeglądy, naprawy gwarancyjne, stan licznika itd.). Jeżeli miał tak jak piszesz - niewielką stłuczkę (też będzie to zaznaczone) a naprawiany był w ASO to na pewno jest dobrze zrobiony (oni nie bawią się w szpachlowanie tylko wymieniają element na nowy i jest git). Cena jest Ok za ten rocznik (benzyna). Pewny samochód .
Wysłany: 2011-06-15, 14:17
Niestety ASO odmawia podania informacji na temat historii auta bez obecności właściciela, a jazda w ciemno 550km w jedną stronę średnio mi się uśmiecha. Szukam dalej.
Wysłany: 2011-06-15, 14:29
Popróbuję, ale w sumie auto ma na otomoto dość stary numer ogłoszenia, więc odpuszczę jak się nie uda.
Znalazłem za to inne, Ave 2.0 2003, drugi właściciel, z tego co mówił, malowany przedni zderzak, nie ma problemu z pojechaniem do ASO na przegląd, są faktury na czynności serwisowe z całkiem niedawna, przebieg 103kkm. No i w ogłoszeniu jest podany VIN. Jak myślicie, warto się przejechać 200km w 1 stronę?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-15, 14:32
Ile się da sprawdź zdalnie
NIech Ci podeśle skan książki serwisowej, sam zadzwoń z VINem do ASO, dopytaj o szczegóły tej naprawy jeśli było u nich robione itp
Czy cały czas jest serwisowana w ASO itp ?
Na pewno auto warte uwagi jeśli sprzedający wydaje się być uczciwym, zwykłym sprzedającym samochód. Może niech Ci do wglądu pokaże jego umowe kupna, może ma i oryginał faktury zakupu to będziesz wszystko wiedział. Ja do swojej mam od poprzedniego, pierwszego właściciela
Wysłany: 2011-06-15, 17:55
Niestety ASO nie chcą podawać informacji, bo ustawa i bla bla, ale generalnie konkluzja z rozmowy z serwisantem jest taka, że najlepiej będzie poczekać kilka tygodni aż takie auto pojawi się w komisie przysalonowym w okolicy, bo przynajmniej pewne będzie.
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-15, 18:05
Wicher napisał/a:
czy zakup Ave 2003-2004 2.0 za około 28 tys zł
Pomysł dobry, kasa też odpowiednia.
Jest jednak kilka warunków do spełnienia:
- przebieg (do 150 kkm),
- pochodzenie pojazdu (salon krajowy),
- pierwszy właściciel,
- udokumentowane przeglądy (najlepiej w ASO),
- oględziny auta z fachowcem,
- wizyta w ASO na ocenę,
jeszcze kilka innych, ale fachowiec podpowie.
Ja szukałbym w ASO, 90 % gwarancji zakupu dobrego auta.
Często zdarzają się z drobnym defektem blacharskim.
Wysłany: 2011-06-15, 22:26
Auto zamierzam kupić poprzez Toyotowski program "pewne auto", to chyba najlepszy sposób. No chyba, że gdzieś by się w rozsądnej odległości trafiła Ave od prywatnego właściciela, który by wysłał mi skany książki serwisowej, dokładne fotki i zgodził się na wizytę w ASO.
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-16, 10:59
czakmol napisał/a:
Wicher napisał/a:
czy zakup Ave 2003-2004 2.0 za około 28 tys zł
Pomysł dobry, kasa też odpowiednia.
Jest jednak kilka warunków do spełnienia:
- przebieg (do 150 kkm),
- pochodzenie pojazdu (salon krajowy),
- pierwszy właściciel,
- udokumentowane przeglądy (najlepiej w ASO),
- oględziny auta z fachowcem,
- wizyta w ASO na ocenę,
jeszcze kilka innych, ale fachowiec podpowie.
Ja szukałbym w ASO, 90 % gwarancji zakupu dobrego auta.
Często zdarzają się z drobnym defektem blacharskim.
No Panie Kolego tak to chyba tylko w Erze :lol:
Bardzo bardzo ciężko będzie znaleźć taki egz niemniej jednak nie jest to niemożliwe i może trochę potrwać
Wysłany: 2011-06-16, 14:49
Najwyżej wyjdę 1-2k ponad budżet, jak będzie warto, ot co. Ale zdecydowany na Ave jestem. No chyba, że w międzyczasie trafię inne auto w sensownym stanie, ale fakt, że Ave mi się najbardziej podoba. Może ułatwieniem będzie też to, że nie chcę skórzanej tapicerki, więc odpadają droższe wersje Prestige.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum