Witam,
1. Oznaczenie "CAT" jest świadectwem, że samochód jest wyposażony w filtr cząstek stałych. Z tego co się orientuje to chyba D4D 150 KM w Polsce nie występowały w wersji z filtrem cząstek stałych choć w różnych krajach może być różnie.
2. Odnośnie wydmuchiwania uszczelek. W trzech znanych mi ASO Toyoty twierdzili, że zdarzają się przypadki wydmuchiwania uszczelek ale nie jest to plaga. Podobno w przeważającej większości przypadków są to silniki 177 KM. Jaka jest rzeczywista prawda - nie wiem ale na forum rzadko słychać by komuś wydmuchało uszczelkę.
Jestem nowy na forum, przeglądnąłem wszelkie możliwe posty dotyczące mojej sprawy ale mam jeszcze pytania.
Zamierzam jutro zakupić Toyotę avensis 2.0 D4D z 2003 roku. Samochód jest zakupiony w Polsce i cały czas serwisowany w ASO. Wiem jednak, że właściciel samochodu to dobry znajomy właściciela salonu Toyoty (w Opolu). Czy w takiej sytuacji istnieje możliwość wpisanie takiej historii samochodu w ASO żeby wyglądała korzystnie (zmniejszyć przebieg, ukryć jakieś większe naprawy itp?)? Samochód rzekomo ma przejechane 182000 co jest udokumentowane w ASO i książce serwisowej. Co powinienem sprawdzić w takim samochodzie oraz czy są jakieś awarie na które powinienem się nastawić w najbliższej przyszłości? Mam jeszcze jedno pytanie, czy jest ktoś na forum, kto mógłby sprawdzić numer vin? Znalazłem wypowiedzi jednego z forumowiczów (Qzi), który sprawdza numery vin ale nie wiem, czy jeszcze tu przebywa. Znacie może osobę która mogłaby pojechać ze mną sprawdzić samochód (oczywiście odpłatnie) w Opolu jutro?
Ok, dzieki. Sprawdze w ASO ale poszukam tez inspektorów na bez-wypadkowe.net oni sa chyba w stanie wychwycic wiele szczegolow, ktore w ASO moga zignorowac.
Tak to pasjonaci od wychwytywania z dużym doświadczeniem i miernikiem lakieru. Jak najbardziej wychwycą wiele szczegółów.
blaze [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-03, 15:53
Witam!
Planuje zakupić avensisa liftback z silnikiem 2.0 benzyna D4 z 2004 roku na full opcji,
Auto serwisowane w ASO od pewnego pierwszego właściciela z przebiegiem 107 tys km
Mam kilka pytań:
Planuje tym autem zrobic 100 tyś km przez 3 lata, czy do 200 tys czekaja mnie jakies wieksze naprawy?
Ile to autko z silnikiem 2.0 D4 tak naprawde spali w trasie przy jeździe ok 100km/h?
Jak sprawuje się elektronika w tych autkach?
pozdrawiam
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-05-26, 09:02
Mam nr VIN od sprzedawcy - auto jest z Niemiec. Jak mogę dowiedzieć się czegoś o jego historii?? Toyota w Polsce ma dane z ASO w DE?
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-26, 09:08
Toyota w Polsce nie ma danych z ASO w DE.
W każdym kraju dealerzy toyoty mają swoją bazę krajową samochodów i historię serwisowania.
Sprawdź w książce serwisowej samochodu na pieczątce serwisu adres, gdzie toyota była serwisowana. Zadzwoń tam i zapytaj po niemiecku, albo napisz po niemiecku grzecznego maila. Najczęściej udzielają informacji na temat samochodu.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2011-05-29, 15:46
Witam wszystkich!
Planuje zakupić Avensis rok 2005-2008 w kombi, tylko największy problem w tym, ze, nie wiem jaki silnik, benzyna czy diesel???? im więcej czytam tym mam większy problem. Rocznie wyjeżdżam około 15 tys. i to głównie do pracy w sumie 50 km (autostradom) miedzy czasie jakiś rodzinny wypad no i oczywiście także po zakorkowanych wrocławskich ulicach. Zastanawiałem się nad silnikiem 2.0 D-4D 116 lub 126 KM czy to dobry wybór? dotąd jeździłem tylko benzyniakami, ale w końcu czas chyba na diesla, zwłaszcza biorąc pod uwagę ceny benzyny. Jestem raczej laikiem w sprawach motoryzacji więc proszę o wyrozumiałość i doradzicie coś. Suma jaka mógłbym zainwestować to około 40 tys. Z góry dziękuję za pomoc.
Jeżeli:
1) robisz mały przebieg roczny i jeździsz głównie na krótkich odcinkach
2) jesteś laikiem w sprawach motoryzacji
- to szukaj avensis z silnikiem benzynowym.
NAJWAŻNIEJSZE, abyś kupił pewny samochód - zadbany, bezwypadkowy z pewną znaną przeszłością. Nie tyle ważna wersja i silnik, co nienaganny stan samochodu z pewnego źródła. Zwłaszcza nie będąc oblatanym miłośnikiem motoryzacji kupienie samochodu zagadki równa się kłopoty.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2011-05-30, 18:13
Dzięki piokli!
Tylko z tym pewnym źródłem to coraz to większy problem!!!
Na co mam zwrócić szczególną uwagę przy kupnie AVENSIS i jakie mogą czekać mnie niespodzianki i czy są one kosztowne? czy są to standardowe problemy jakie trapią także inne samochody? i jak na tle innych aut w tej samej klasie wypada Avensis?
Niestety razem z rozwojem motoryzacji samochody przestały być bezawaryjne. Im nowocześniejsze, tym więcej rzeczy sprawia czasami problemy.
LECZ na tle innych aut tej same klasy Avensis wypada bardzo dobrze.
Mocny diesel to niesamowita frajda z jazdy i mniejsze wydatki na paliwo, ale diesel nie wybacza zaniedbań i naprawy bywają BARDZO kosztowne.
Jeżeli czujesz się laikiem to szukaj Avensis z silnikiem benzynowym, bo on dużo bardziej wybacza zaniedbania niż diesel i naprawy przy silniku są mniej kosztowne.
Silnik benzynowy 1.8VVTi to już komfortowe przyspieszenia i umiarkowane spalanie. Warunek!!! Musi mieć wymieniony shortblock, albo być wyprodukowany po 2006, gdzie problemy brania oleju wyeliminowano.
Omijaj okazje cenowe SZEROKIM łukiem, nie szukaj w komisach, jeżeli nie masz doświadczenia nie szukaj sam - łatwo kupić bombę zegarową. Unikaj handlarzy z ogłoszeń, którzy obiecują cud-miód samochody z zachodu a cenach z allegro. Na forum http://bez-wypadkowe.net znajdziesz kilka polecanych osób, które znajdą dla Ciebie samochód w Niemczech w super stanie i z pewną przeszłością. Nie będzie najtańszy, tylko najlepszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum