Wysłany: 2019-06-25, 14:31 [Avensis T25] Diesel ale jaki i który (przedlift/polift)?
Witam zwykłych użytkowników oraz pasjonatów Toyoty Avensis.
Jestem na etapie rozglądania się za Toyotą Avensis II (T25) w dieslu. Użytkowałem słynnego VW Passata B5 1.9TDi 2000r w kombi ale auto traktowane hobbystycznie i odstawione na bok. Zdecydowałem, że drugim autem do codziennego użytku będzie Avensis T25 - dlaczego? Ponieważ Toyota to "lider niezawodności" (choć nigdy nie miałem z Toyotą styczności) to twierdzę tak, ponieważ widzę ile Toyot Yaris pierwszej generacji jeździ jeszcze po naszych drogach. Co poznam jakaś dziewczynę to na spotkanie przyjeżdża Toyotą Yaris hehe już z góry wtedy jest skreślona (nie z powodu marki !)
Do rzeczy: auto jak wspomniałem na co dzień i na wyjazdy delegacyjne - dlatego jestem za dieslem (jeżdżę po całej PL). Poczytałem opinie użytkowników i napaliłem się na 2.2 D-CAT 177KM ale poczytałem różnych artykułów i może lepiej wybrać oszczędniejszą jednostkę typu 2.2 D-4D? Lub w ogóle zejść na 2.0.. Mam mega mieszane myśli. A jak już wybrać konkretną jednostkę to przedlift czy polift? Ktoś na forum polecał 2005 rok, a z artykułów wynika że lepiej polift od 2006 bo wyeliminowano wtedy wady fabryczne tych silników, gniazd xenonów, zawieszenia tylnej osi itp..
Bardzo byłbym wdzięczny za opinie użytkowników diesli (warto byłoby aby każdy wspomniał ile przejechał km takim dieslem, jaki ma obecny stan licznika i jakie naprawy wykonał w tym czasie)
Jam aktualnie przekroczone 420000km w poliftowym 2.0
Po 320kkm robiona uszczelka pod głowicą. Ostatnio wymieniałem uszczelnienie pokrywy zaworów, bo się pocił i zostało mi uszczelnienie pokrywy rozrządu (bo tam nie ma uszczelki, a jest wpuszczany sylikon). Poza tym silnikowo nic nie musiałem robić.
Ale to nie znaczy, że to pancerny silnik. Przed zakupem używanego diesla i tak dobrze go zdiagnozować już nie mówiąc o posiadaniu prawdziwej historii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum