Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Kupno Avensis
Autor Wiadomość
jstaw 
Nowy Klubowicz

Silnik: Inny
Rok: 2004
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2010-05-27, 12:18   

Shotgun napisał/a:
powiem tak jak ja kupowałem miała 218 tys przejechane na diagnostyce facet powiedział mi że zawieszenie jest tak jak z salonu wszystko było i jest ok też kupowałem krajówkę jeździł jakiś dyrektor wszystko było ksiażka serwisowa i itd. sprawdziłem w serwisie po vin i było ok. zależy od kogo kupujesz i sprawdź numery w serwisie i wszystko powinieneś mieć jak na dłoni

pozdro

Pytałem w ASO ,mogą za 300 zł zrobić przegląd i wszystko będzie jasne. Tak trzeba będzie zrobić. Dzięki za info. Pozdrawiam.

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Shotgun 
Natret

Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2010
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2010-05-27, 13:27   

ale jak jest książka i był serwisowany u dealera to po numerze vin wszystko sprawdzisz co było robione a jak chcesz kupić z 2004 roku to książka powinna być na 100 %

pozdro

ASO Avensis 

Pieter
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-28, 10:24   

jstaw napisał/a:
Witam,
Nie jeżdżę Toyotą ,ale jestem w trakcie zmiany samochodu i mam Avensis na oku , 2.0 VVT-i D-4,marzec 2004 , jest z polskiego salonu ,ale ma przebieg 215 tys. I pytanie do forumowiczów czy warto sie pakować w takie auto ,z jakimi kosztami należy się liczyć ,bo wydaje mi się że pierwsze co będzie do roboty to zawieszenie. W ogóle na co trzeba zwrócić uwagę przy tym modelu nabywając takie auto.
Dzieki za pomoc :-> Jacek

Polska mętalność to jak ma ponad 200kkm to już się tego nie kupuje - póżniej ktoś przekręci licznik na 120kkm i jest 10 chętnych.... najważniejsze to sprawdzić autko przez zakupem jak wszystko gra to śmiało brać, ja swoją też kupiłem z przebiegiem 215kkm, teraz ma już ponad 240kkm i w zawieszeniu nic nie robiłem....

Klub Avensis 
Śpi na forum

Wysłany: 2010-05-28, 13:17   

Pieter, zgadzam się z Toba w 100%. Według mnie lepiej kupić autko z przebiegiem 200k któro robilo długie trasy i wiadomo silnik jest zdrowiutki niż auto co w ciągu 6 czy 5 lat zrobiło 70k i motor wydawać się powinno że jest zdrowy a on ledwo co zipie.

Moja sugestia. Lepiej brać zadbne auto z duzym przebiegiem niż auto od emeryta co w niedziele do kościółka tylko jeździ :-)

ASO Avensis 

Johnn 
Nowy Klubowicz

Silnik: 2.2 D-4D diesel
Wysłany: 2010-06-23, 20:36   

Witam wszystkich na forum :)

Przymierzam sie do zakupu Avensis 2006 rok 2.2 D-4D 150KM Wagon. Przebieg 147tys.

Jestem calkowicie zielony w tych samochodach i Dieslach w zasadzie. Czy ten silnik to dobry jest? Czy musze sie szczegolnie martwic o cos w nim?

Jezeli chodzi o przebieg to duzo czy malo na tak samochod? Jakie naprawy mnie czekaja przy takim przebiegu? Ten silnik jest na lancuchu tak?

Dzieki za opinie.

gawrys 
Śpi na forum

Rok: 2003
Wysłany: 2010-06-23, 23:19   

tak ten silnik jest na łańcuszku

ASO Avensis 

Klub Avensis 
Śpi na forum

Wysłany: 2010-06-24, 08:37   

Jeśli chodzi o silnik 2.2 150KM D-4D jest to bardzo udana jednostka. Natomiast z przebiegiem to jest tak 147k km to wydaje się mało, natomiast na nowoczesne Diesle montowane w samochodach osobowych jest to już skarbonka, bo zaraz trzeba będzie czyścić EGR, kolektor i takie tam inne duperele ;-) Lecz jeśli jest zadbany silnik od strony mechanicznej to po czyszczeniu EGR kolektora przepływki, wymianie filtrów jeszcze sporo pochodzi.

Generalnie to jest tak poszukajcie na allegro nowe Diesle z przebiegiem powyżej 180-200k km. Nie ma, a dlaczego? dlatego, że po 150k przebiegu nowe Diesle stają się skarbonką w którą trzeba inwestować, jeśli zainwestujesz to na kolejne 150k masz spokój a nie każdemu się chce ;-)

jaroo 
Nowy Klubowicz

Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2005
Wysłany: 2010-06-24, 11:29   

Kupiłem takiego w marcu z przebiegiem 142 tys.Silnik chodzi jak pszczółka,zero pobierania oleju...rewelacja jak dla mnie:)

ASO Avensis 

iskat1973 
Nowy Klubowicz

Rok: 2002
Wysłany: 2010-09-26, 09:09   

plesser napisał/a:
Jeśli chodzi o silnik 2.2 150KM D-4D jest to bardzo udana jednostka. Natomiast z przebiegiem to jest tak 147k km to wydaje się mało, natomiast na nowoczesne Diesle montowane w samochodach osobowych jest to już skarbonka, bo zaraz trzeba będzie czyścić EGR, kolektor i takie tam inne duperele ;-) Lecz jeśli jest zadbany silnik od strony mechanicznej to po czyszczeniu EGR kolektora przepływki, wymianie filtrów jeszcze sporo pochodzi.

Generalnie to jest tak poszukajcie na allegro nowe Diesle z przebiegiem powyżej 180-200k km. Nie ma, a dlaczego? dlatego, że po 150k przebiegu nowe Diesle stają się skarbonką w którą trzeba inwestować, jeśli zainwestujesz to na kolejne 150k masz spokój a nie każdemu się chce ;-)

Witam serdecznie wszystkich na forum po raz pierwszy, jestem po lekturze tego wątku i mam kociokwik w głowie. Bo na starcie czytam że diesle w avensisach są ok, poprawione w porównaniu ze starym modelem i ogólnie ok. A potem że po np. 150 tkm może się zacząć- egr, przepływka,kolektor,turbina itp...
Sam jeżdżę MB 210 na taxi od 5 lat z tym że jest to budyń ( z 500tkm przelotu ) i już go nie chcę. Niestety cdi po takim przebiegu to studnia bez dna.... I dlatego chciałbym kupić 3-4 letniego diesla z przebiegiem do 150tkm i wybór padł na avensisa kombi.
Mam parę pyt do kolegi plesser z postu powyżej:
1. Na czym wg. ciebie polega odpowiednie dbanie o motor diesla w avensisie o czym tak często mówisz ???
2.Czego można się spodziewać i jakie koszty ponieść po tych magicznych 150tkm przebiegu ( nie pyt o sprzęgło tylko o motor i inne.. )
3 Czy specyfika jazdy na taxi w Wawie ( czyli dużo krótkich przejazdów,częste odpalanie ogólnie do 150 km dziennie w korkach ) niezbyt dobrze wpływa na to auto z silnikiem diesla- o tym też pisałeś.
Ogólnie co sądzicie o avensisie kombi diesel na taxi ????? Jakie są ceny i dostępność części eksploatacyjnych do tych aut ??? Jak duża jest dostępność do warsztatów omijając ASO ???
Trochę dużo pyt ale będę wdzięczny za porady, sugestie i odp....dzięki
PS Coraz więcej ich jeździ na taxi w Wawie....

Klub Avensis 
Śpi na forum

Wysłany: 2010-09-26, 12:25   

Więc zacznę od odpowiedzi na pierwsze pytanie.

Otóż dbanie o silnik diesla jest to kontrolowanie poziomu oleju (zawsze pomiędzy górną a dolną kreską i ani centymatra mniej) kolejna sprawa, aby silnik pochodził sobie chwilkę na biegu jałowym zaraz po rozruchu. Kolejna sprawa nie dawanie po garach gdy nie złapie temperatury. Na chłodzeniu turbiny kończąc. I oczywiście paliwko dobrej jakości ;-)

Na taksówce może to być katorga dla tego silnika, bo Diesle z reguły nie lubią częstych rozruchów i gaszeń ;-)

Ceny części zamiennych ostatnio są do przeżycia do Avensisa.

Servisy nieautoryzowane, również rosną w siłę, mam na myśli servisy aut japońskich.

Ogólnie jest dobrze, oby tylko należycie o nią dbać, bo psuć się częściej niż np szmelcwageny nie psują :-)

ASO Avensis 

iskat1973 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2010-09-26, 13:32   

plesser napisał/a:
Więc zacznę od odpowiedzi na pierwsze pytanie.

Otóż dbanie o silnik diesla jest to kontrolowanie poziomu oleju (zawsze pomiędzy górną a dolną kreską i ani centymatra mniej) kolejna sprawa, aby silnik pochodził sobie chwilkę na biegu jałowym zaraz po rozruchu. Kolejna sprawa nie dawanie po garach gdy nie złapie temperatury. Na chłodzeniu turbiny kończąc. I oczywiście paliwko dobrej jakości ;-)

Na taksówce może to być katorga dla tego silnika, bo Diesle z reguły nie lubią częstych rozruchów i gaszeń ;-)

Ceny części zamiennych ostatnio są do przeżycia do Avensisa.

Servisy nieautoryzowane, również rosną w siłę, mam na myśli servisy aut japońskich.

Ogólnie jest dobrze, oby tylko należycie o nią dbać, bo psuć się częściej niż np szmelcwageny nie psują :-)

To w porządku,nic nowego jesli chodzi o dbanie o silnik nie usłyszałem. Z tym że w swoim mb 210 nie sprawdzam zbyt czesto oleju bo nie mam wycieków a motor nie bierze oleju. To w avensisie motor podczas normalnej eksploatacji pobiera olej ??? Jaki olej się używa w aucie po 150 t km- pół czy pełny syntetyk i po ilu km się zmienia ???? W mb 210 jesli pełen syntetyk to interwał serwisowy ustawiony jest co 20 tyś km.
Ile pali w mieście taki 2,2 d4d 126 ps ????
I tak z ciekawości- ten silnik jest zapewne w technice common rail. Czy avensis z tym silnikiem ma problem z osiagnieciem optymalnej temp pracy po rozruchu -80-90 st C ?? Bo cdi mercedesa ma duzy z tym problem mimo specjalnego dogrzewacza elektr.-spalin wody w obiegu i w zimie mozna pół dnia jeździć a temp na wskaźniku 60 st C. Mimo wymiany termostatu i tej magicznej grzałki.

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-26, 14:03   

Moj ma 270000 i nie bierze oleju :lol:

ASO Avensis 

iskat1973 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2010-09-29, 06:06   

Gdzie w Wawie i okolice mogę sprawdzić toyotę avenssis ( oprócz aso) ??? Ogólny stan z podpięciem do kompa itp....

lendio 
Nowy Klubowicz

Rok: 2001
Wysłany: 2010-10-04, 21:39   

Witam wszystkich :) i mam dla was pewnie smieszne a dla mnie na ta chwile wazne pytanie.

Jestem blisko zakupu avensisa z 2007r
Silnik 2.2d4d 154km przelot 160tys. Czytam i znalazlem takie stwiedzenie

plesser napisał/a:
marekk napisał/a:
2,2 D4D

.....I do motoru 2.2D-CAT dochodzi jeszcze co 150 tys wymiana DPNR'u koszt ok 5 k zł. Czyszczenie EGR, wymiana wtrysków (jeśli złe paliwo), dbanie o turbinę etc.

Czyli trzeba na dzien dobry dokladac 5 tys ?? :) to jakas regula, ze przy takim przebiegu to wysiada i czy da sie to jakos sprawdzic ?

I drugie pytanie bo sie gubie w oznaczeniach : czy sa dwie odmiany tego silnika ?:

Czy kazdy ma ten DPNR ??
-2.2 d4d 150km
-2.2 d-cat ?? 150km

Bo znowu w innym watku wyczytalem, ze 2.2 to dobra sprawdzona konstrukcja (pisze o czyszczeniu egr ito, ale nic o tym drogim DPNR)

ASO Avensis 

Sigma_74 
Nowy Klubowicz

Rok: 2007
Wysłany: 2010-10-08, 07:29   

witam
i ja myślę o toyocie ale mam parę pytań

a mianowicie
- silnik 2.4 benzyna - tylko taki biore pod uwagę - jakie ma wady ?
oczywiście gazuję go od razu
- skrzynia automatyczna - tylko taka mnie interesuje, - ile to ma biegów ? 5 czy 6 a moze juz 7
- rocznik myślę tak 2007

na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego auta.
dzieki za podpowiedzi.

Odpowiedz do tematu