Dobry zestaw. Ja kupowałem co prawda od hurtownika z Białegostoku.Przesyłka przyszła na drugi dzien. Przy wymianie rozrządu mechanik wymieniał mi tez dwa paski:wspomagania i alternatora( koszt pasków ok.50zł sztuka- firmy dayco) ponadto wymieniłem tez płyn chłodniczy tu oryginał Toyota.
P.S Według instrukcji do T25 2.0 D4D płynu chłodniczego wchodzi 7,6L.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
No właśnie dowiedziałem się, że warto przy okazji wymienić te paski co piszesz.... u tego samego gościa są firmy Bando - http://allegro.pl/paski-o...2117039654.html - podobno ta firma robi dla Toyoty na pierwszy montaż.
Co do płynu to za oryginał różowy w ASO chcą 16zł/l sprawdzałem u siebie i mam bezbarwny czyli prawdopodobnie ten Prestone.... i nie wiem jakim zalać?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 21:20
Prestone jest żółty a nie przezroczysty.
Bierz ten co tańszy. Ja miałem w ASO zalany różowy ale dolewkę robiłem z Prestone. Są w pełni mieszalne, 0 różnicy.
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-24, 09:11
mietek napisał/a:
U mnie była pompa w pudełku AISIN z zeszlifowanymi napisami i nalepką AISIN. Czyli może być że to oryginał TOYOTA ale napis jest zeszlifowany albo Made in China i napis zeszlifowany żeby wyglądało na AISIN. Generalnie loteria.
kris1610 napisał/a:
U mnie tak samo. Zeszlifowane były numery oryginalne. Co do zestawu nie mam watpliwości.
Wczoraj przyszedł mi komplety rozrząd, ale pompa jakaś dziwnej jakości.... pęknięcia? Niby naklejka AISIN jest, ale patrząc po numerach na pudełku (CPW-TY-082) to wychodzi mi na produkt firmy NTY (chyba, że to pudełko zastępcze)?
Czy u Was też tak to wyglądało? Czy ja jestem już przewrażliwiony?
U mnie było pudełko AISIN (kolor pudełka jest niebieski) na pudełku był napisany indeks WPT-118. I za żadne skarby ta pompa nie była taka popękana rzeżba jakas czy co?
Numery były delikatnie zeszlifowane( a raczej nie numery bo miałem ori pompę na której pisało Toyota Aisin) i dlatego ten napis został zeszlifowany. Ja bym tego nie pakował do auta.
Tak wogóle co to za firma te NTY? chińszczyzna? Rolki jakiej firmy masz? powinny być dwie rolki z czego jedna z tzw.ramieniem i napinacz hydrauliczny+ pompa. Rolki i napinacz miałęm w zabanderolowanych pudełkach NSK.
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-24, 21:05
Głupich szukają na jakiś leżak magazynowy Pompa już odesłana, czekam na wymianę na wolną od wad lub zwrot gotówki, poinformuję jak się sprawa zakończy...
Reszta wygląda na ok. Z pompą wody dobrze postąpiłes.
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2012-03-06, 09:32
Rozrząd wymieniony
Tamtą pompę odesłałem i kupiłem drugą (droższą o 50zł, ale pewniejszą) też AISIN, jednak ta wyjęta z auta okazała się w 100% oryginalna - miała nie zeszlifowany napis AISIN TOYOTA i jakość wykonania zdecydowanie lepszy niż ta którą kupiłem. Czyli wychodzi na to, że oryginały aisin toyotowskie to I klasa jakości, te ze szlifowanymi napisami II klasa jakościowa.
Fotki starej pompy, która na pewno przejechała już 170kkm:
A ta pompa którą kupiłeś za 50zł drożej, też ma odlew gorszy niż oryginalna pompa zdjęta z samochodu ?
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2012-03-06, 10:53
piokli napisał/a:
A ta pompa którą kupiłeś za 50zł drożej, też ma odlew gorszy niż oryginalna pompa zdjęta z samochodu ?
Tak odlewa gorszy od oryginału, ale lepszy od tej co miałem poprzednio. Z tego co się dowiedziałem AISIN teraz właśnie takie odlewy robi kiepskiej jakości i nie powinno to wpływać na jej działanie - najważniejszy jest mechanizm i miejsca gdzie daje się uszczelkę na pompie.
Ps. Za wymianę kompletnego rozrządu z pompą dałem 470zł (8h roboty w Bosch Serwisie) - dużo to czy mało?
Witam
Muszę w tym tygodniu wymienić rozrząd - znalazłem kompletny rozrząd (rolki, napinacze, pasek Gates) za 295 zł, do tego pompa 215 zł. Wszystko wychodzi 510 zł. Cena dobra ale czy jakość też ? Wszystko niby pochodzi z Wielkiej Brytani.
Ps. Muszę jeszcze wymienić pasek klinowy, od wspomagania, olej, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, filtr powietrza, oleju, paliwa no i hamulce (tarcze i klocki - przód + tył).
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-01, 15:24
_malibu_ napisał/a:
czy się go wymienia a jak to kiedy ? ? ?
Pewnie, że się wymienia. Jak zacznie hałasować to będziesz wiedział, że już czas. W przypadku Toyoty łańcuch jest raczej trwały i starczy na 400-500tys.km ale np w przypadku starych Nissanów problemy były już po 100tys.km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum