Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-01, 19:30
nie ma bata, wszystkie łańcuchy się rozciągają już po 200tys. od jakości zależy czy mocno czy słabo zresztą po 200tys nalezy przynajmiej zrobić kontrolę naciągu i stanu ślizgów
A ta pompa którą kupiłeś za 50zł drożej, też ma odlew gorszy niż oryginalna pompa zdjęta z samochodu ?
Tak odlewa gorszy od oryginału, ale lepszy od tej co miałem poprzednio. Z tego co się dowiedziałem AISIN teraz właśnie takie odlewy robi kiepskiej jakości i nie powinno to wpływać na jej działanie - najważniejszy jest mechanizm i miejsca gdzie daje się uszczelkę na pompie.
Ps. Za wymianę kompletnego rozrządu z pompą dałem 470zł (8h roboty w Bosch Serwisie) - dużo to czy mało?
Panowie właśnie odebrałem moją avkę od mechanika po wymianie rozrządu i tak się składa że w zamówionym rozrządzie pompa też była z tym "felernym" odlewem ale olałem to gdyż wyglądało mi to tylko na powierzchowne wady. Ku mojemu zdziwieniu pompa wymontowana z auta ori Toyota Aisin (rozrząd wymieniany jeszcze w ASO Toyoty w Niemczech ale nie wiem czy razem z pompą czy bez, więc pompa mogła mieć ponad 200 kkm) wyglądała identycznie jak ta niby wadliwa:)
Więc po prostu Aisin robi takie odlewy i wcale nie ma to wpływu na wytrzymałość pompy.
Witam . Właśnie będę wymieniał rozrząd , czy ten zestaw będzie dobry , czy wiecie coś o tym pasku DAYCO HT ? http://moto.allegro.pl/ro...2277794353.html
Dzięki za podpowiedź
Koledzy jestem nowym posiadaczem toyotki rozrząd był wymieniany przy 133 000 km teraz ma najechane 166 000 km więc jest zrobione 33 0000 km ale podczas pracy silnika słyszę taki szum po lewej stronie i nie wiem czy to znowu coś od rozrządu. Nie wiem czy była wymieniana pompa wody i czy powinny z tej strony dochodzić takie odgłosy.
Jeśli ktoś może mnie naprowadzić to będę wdzięczny bo mi przychodzi do głowy tylko to że to coś może pochodzić od rozrządu.
_________________ Wcześniej ZAFIRA 1,6 16V Benzyna
TERAZ TOYOTA T25 AVENSIS WAGON CZARNA ZE SPALANIEM
Rozrząd wymieniłem miesiąc temu mój przebieg licznikowy 180.000, rozrząd kupiłem z allegro, części ok. dokupiłem dodatkowo 2 paski oryginał, wymieniłem płyn chłodniczy Prestone. Wcześniej wymieniony był na 109.000 jak kupiłem auto przebieg licznikowy 164.000 ale za bardzo w ten przebieg ja nie wierzę - gdzie nie spojrzeć ogłoszenia auto sprowadzane około 8-10 lat diesel 150-180 tyś. km.
Więc żeby spokojnie jeździć i nie mieć większych problemów zdecydowałem się na wymianę rozrządu.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2003
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2012-06-29, 21:30
Podobnie jak Roban wymieniłem wczoraj rozrząd na licznikowe 178 tys.
komplet z alledrogo ale za to oryginał, pompa aisin, dodatkowo paski bando i gates ( takie akurat były na miejscu ) zalane stp. Mam pytanie. Ile kasowali was za wymianę ?
ja jestem lżejszy o 6 stów ( poza aso ) i wydaje mi się, że coś dużo...
piokli [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-30, 06:34
Coś dużo,
biorą od 200 zł na dalekiej prowincji przez 200-400zł w małych miastach, po 300-500zł w dużych miastach. 600zł to już podchodzi pod cenę ASO.
teraz jest promocja w ASO na rozrządy cały rozrząd plus pompa wody 1300 i gwarancja na rok żaden bolek z warsztatu nie da gwarancji wydaje mi sie że lepiej dopłacić ze 2 stówki i mieć pewnie zrobione i gwarancja na rok pozdro :lol:
[ Dodano: 2012-07-28, 18:28 ]
ps własnie jade w przyszłym tygodniu na taką promocje autko ma przejechane 220 tyś więc juz czas na to bo pózniej może wiecej kosztowac jak sie rozwali rozrząd
Witam a teraz z innej beczki wymiana po 105kk aleee co ile wymiana jesli nie zrobi sie tych kilometrow ? co 2? 3? 4? lata, a i wlasnie mam zalany rozowy plyn w mojej avensis i w okolicach pompy wody podcieka po widac nalot na 15 000 km dolalem 200ml +/- w sumie nie duzo ale nie chcem zeby sie pompa zatrzymala zrywajac rozrzad, pierwszy raz wymienniany na 80 000 w serwisie, ale ciekawe czy pierwszym razem wymienili takze pompe wody czy chodzi od nowosci obecnie 123 000 i zastanawiam sie zeby zmienic rozrzad razem z pompa zeby nie bylo problemu.
:-> jeśli tak ci sie dzieje to na pewno popma wody a co do terminu jeśli sie kilometrów nie zrobi to zalecane jest raz na 5 lat ale dzieie sie że przy wymianie rozżadu n ie wymieniłeś odrazu pompy wody bo to jest razem raczej wymieniane bo właśnie dzieją sie takie cuda i to prawie w każdym aucie i każdej marce więc jeśli bedziesz wymieniał to tylko w komplecie i nawet jeśli będą mówić ze pompa jest ok pozdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum