U mnie ('04, 1.8 benzyna) przez dłuższy czas utrzymywał się błąd P0420 ale go ignorowałem. Spalanie powoli szkło w górę osiągając obecnie 10l/100km (wcześniej w okolicach 6-7) a teraz wskoczył P0171 (zbyt uboga mieszanka). Podpiąłem ELMa, skasowałem, ale pojawił się znowu po około 30km. Po logach widać, że lambda pracuje raczej prawidłowo, głównie w zakresie 0,1-0,7 (zamontowana jest uniwersalna Denso DOX 0106). Zastanawiające są natomiast wartości wydatku powietrza, ok. 10-11kg/litr benzyny (czyli mieszanka bogata?), oraz korekta długoterminowa, która reaguje na obciążenie - tzn. średnio wynosi coś koło 24, pod dużym obciążeniem wbija na 25%, na idlu 18% (a nie powinna się aby zmieniać dopiero w długich odstępach czasu). Mało tego, w logach widać w pewnym momencie brak odczytu obrotów silnika. W domowych warunkach to ja sobie mogłem MAF wyczyścić, ale nic to nie zmieniło. Dodam, że auto bierze ok. 400-500ml oleju na 1000km. Od czego zacząć diagnozę, żeby nie trwało to pół roku i nie kosztowało fortuny? Szczelność dolotu, ciśnienie paliwa, przepustnica + jej czujnik, świece + przewody? Załączam logi w csv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum