Ja dziś przeczyściłem EGR, przepływomierz i zmieniłem filtr powietrza.
Mała uwaga - bez porządnych kluczy proszę się za to nie zabierać.
Sam musiałem podjechać do znajomego po takie.
Niby tylko trzy śrubki.(EGR)
Ps. plesser gdzieś pisał, że miał na klucz 13, u mnie było na 12.
-Polerowanie całego auta pastami 3M u lakiernika
- Kupno kosmetyków do lakieru auta firmy MEGUIAR'S a mianowicie
1. MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER
2.MEGUIARS DEEP CRYSTAL STEP 3 CARNAUBA LIQUID WAX
W planach kupno szamponu Megsa Ultimate Wash&Wax i Ultimate Quick Wax
-Zmiana obuwia letniego na zimowe
Za 5 tys. km wymiana oleju+filtr oleju+filtr powietrza+filtr paliwa+ czyszczenie Egr.
witam serdecznie czy ktos mi wytłumaczy co to jest to EGR i dlaczego sie czysci mam avke 2006 po lifcie 2.2 150 kucyków i ja tez musze czyscic?????????????? serdeczne dzieki
[ Dodano: 2011-03-31, 17:02 ]
ja zmieniłem na nowe aluski ATT 640C I NOWE OPONKI NOKIANY mysle ze moja lala jest bardzo zadowolona hehehehehe
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-18, 07:58
W sobotę poświęciłem Avce dobrych kilka godzin:
• wymontowałem przepływomierz i go wyczyściłem środkiem do czyszczenia gaźników, trochę syfu było
• wyjąłem filtr powietrza, masakra, cały czarny, wytrzepałem go i wyczyściłem ile mogłem, w czerwcu wymiana. To dziwne, że filtr w ASO nie jest chyba wymieniany na każdym przeglądzie
• odkurzyłem dokładnie całe wnętrze używając do tego również pędzelka, aby dotrzeć do wszystkich zakamarków, kratek itp
• wyjąłem podłogę bagażnika i uprałem ją całą pianką i odkurzyłem
• nastepnie wywaliłem wszystko z bagażnika i dokładnie tam wysprzątałem, również w kole zapasowym, podnosząc tylne fotele itp
• uprałem również wykładzinę pod nogami kierowcy, masę syfu po zimie
• letnią wodą z płynem i mydłem wymyłem całe wnętrze, tj wszystkie plastiki itp.
• umyłem też pedały szczoteczką i pędzelkiem
• nałożyłem dressing na wszystkie plastiki (na razie nie mam jeszcze lepszych kosmetyków, zamawiam po świętach, więc na razie Plaq z marketu)
• włożyłem nowe dywaniki welurowe, pasują świetnie zarówno kolorem jak i rozmiarem, gumaki poszły poodpoczywać do jesieni do garażu
• zająłem się karoserią, tj piana z pianownicy z zestawu, cudów nie ma, śmietana popłynęła, ale i tak lepsza niż na BP, potem spłukanie pod ciśnieniem no i mycie niestety na jedno wiadro. Zobaczyłem ile syfu jeszcze jest na samochodzie z asfaltu itp. Dużo odprysków i rysek. Jak będę miał zestaw to się biorę za to wszytsko. Na koniec nie bijcie, ale zapodałem Autopoliturę no i obowiązkowe docieranie. Samochód w końcu wygląda prawie jak człowiek
• acha oczywiście wszystkie szybki umyte z wewnątytrz i na zewnątrz. Papier, którym wycierałem szyby wewnątrz cały czarny
Po tym wszystkim powrót do domu, ale tylko ok 2km, i po czyszczeniu przepływomierza i wytrzepaniu filtra to albo autosugestia, albo nie ale Avka szła lepiej i płynniej. Może nie miała biedaczka czym oddychać ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum