Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-18, 07:04
W sobotę odebrałem Avkę od znajomego mechanika po dużym przeglądzie ~ 180 tyś km
To co zostało wymienione/zrobione:
- olej LiquiMoly 4300 + filtr + płukanka LiquiMoly
- klocki przód
- olej w skrzyni biegów - poprzedni bardzo stary i czarny wg mechanika
- płyn w chłodnicy
- płyn w układzie sprzęgła i hamulcowym
- pasek Bendo, stary bardzo popękany, hałasował
- świece
- sprawdzenie zawieszenia, hamulców i tego wszystkiego co trzeba
- najbardziej kosztowny element to nowe linki wybieraka do skrzyni, stare się nie nadawały do niczego, regeneracja nie była możliwa
Zakupiłem też w ASO dwuskładnikowy zestaw zaprawkowy z pędzelkami, oraz lakier w sprayu
Zacząłem przygotowywać toyotkę do sezonu zimowego kupiłem felgi stalowe i wymieniłem przekaźnik od podgrzewania przedniej szyby i lusterek
Pozostaje jeszcze wymiana lewego wkładu lusterka bo są poprzerywane ścieżki na podgrzewaniu Polecacie jakieś dobre zamienniki czy szukać używki?
Typ: Avensis T22
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 5 Skąd: Czeladź/śląskie
Wysłany: 2011-10-17, 23:15
Właśnie dziś odebrałem Moje auto z warsztatu od znajomego mechanika,przygotowanie do zimy i nie tylko - zabezpieczenie podwozia "konserwacja",jeszcze zmiana kółek na zimówki i witaj ZIMO
A ja w ciągu ostatniego miesiaca zrobilem:
- wymiana wkładu lewego lusterka bo grzanie w nim cos szwankowało
- wymiana lewego drazka kierowniczego,
- wymiana lewej półoski (wstawiona ori używka)
- wymiana oleju w skrzyni biegow
- wymiana właśnie płynu do spryskiwaczy na zimowy
- wymiana opon na zimowe z felgami stalowymi
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra paliwa, ostatnio wymieniałem rok temu czyli jakies 40 000km temu, wiec zgodnie z instrukcja jeszcze moze byc, ale z drugiej strony logika nakazuje wymiane przed zima, a jakos nie mam "werwy" do tej roboty ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum