Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2012-04-07, 13:23
już się dowiedziałem na własnej skórze...
EGR przykręcony jest po bokach nakrętkami...
od dołu trzyma go śruba...
nie ma konieczności wyjmowania akumulatora i zdejmowania plastikowej osłony chroniącej akumulator...(wystarczy zdjęcie tej mniejszej z narysowanymi biegunami "+" i "-";
zdjęcie głównej osłony silnika z logo D-4D pomaga więcej zobaczyć-jeśli ktoś to robi pierwszy raz...
p.s. po 163.000 km EGR był masakrycznie brudny...
zobaczymy czy ustaną dławienia w okolicach 1.800 obr...
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
Mam zamiar się zabrać za czyszczenie EGR 2.0 D4D. Moje pytanie czy mogę użyć środka do czyszczenia przepustnic?. Czy EGR trzeba rozkręcać po wyjęciu i czyścic coś tam po rozkręceniu czy tylko wyczyścić te dwie "dziurki" ze zdjęcia na pierwszej stronie?
Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2013-04-15, 15:21
nie trzeba rozkręcać, aczkolwiek to dziecinnie proste...pozwoli ci się upewnić jak on działa na ciskając sprężynę...może go rozruszasz przy okazji trochę...
możesz śmiało użyć tego środka, może być cokolwiek...nawet nafta...
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
EGR wyczyszczony, było tam dużo nagaru, poza tym się przycinał po wciśnięciu nie chciał odskoczyć. Po wyczyszczeniu chodził ładnie. Czas pracy około 1godz. Nie wyciągałem akumulatora. Dobrze jest to robić na zimnym śliniku ponieważ można się oblać płynem. U mnie na szczęście jeszcze nie był zbyt ciepły
Witam. Na samymnwstepie chciałbym podziękować plesser'owi za niniejszy tut.
Wyczyszczenie zajelo mi dwie godziny. Po zabiegu: inny samochód, dowiedział ustały, silnik chodzi normalnie na obrotach do 2000. EGR faktycznie był bardzo zabrudzony.
Naprawdę polecam, nie jest to trudne a satysfakcja gwarantowana:):)
P.s. Nie robcie tego na ciepłym silniku, ja sie trochę poparzylem płynem z rurki...:p
Witam.
Na dobry początek chciałbym podziękować plesser'owi za wielką pomoc poprzez niniejszy tutorial.
Całość pracy zajęła mi 2,5h z przerwą na pogadankę z sąsiadem . Wszystkie prace wykonałem zgodnie z opisem plesser'a. Po czyszczeniu silnik chodzi normalnie, EGR był bardzo zabrudzony.
U mnie pojawił się problem z trybem awaryjnym (świeci się TRC OFF, VSC i żółta kontrolka silnika). W momencie kiedy samochód przechodzi w tryb awaryjny, traci moc (pewnie turbina jest odłączana), natomiast po zatrzymaniu i uruchomieniu silnika od nowa, znów przyspiesza normalnie. Na drugi dzień od wystąpienia tego problemu kontrolki zgasły. Byłem szczęśliwy, ale jednak wybrałem się na diagnostykę. Niestety w drodze znów się zaświeciły i auto straciło na mocy. Podczas badania okazało się, że DPF już przeżył swoje i wypadałoby coś z nim zrobić. Postanowiłem poddać go operacji ominięcia (zaślepienie rurą ale bez konieczności demontażu filtra) + przekodowanie sterownika. Pytanie mam takie, czy taki sam objaw (kontrolki + spadek mocy) może wystąpić przy zabrudzonym EGR?
Witam
Kupiłem niedawno cztero letnią Avke T 27 2,0 D4D 126 KM, 2009 r. Mój problem polega na tym że samochód nie ma mocy (słabo ciągnie) szczególnie w zakresie niskich obrotów, oraz zużywa dużo ON (7,7-8,0 L ON/100 km w trasie). Do tej pory jeździłem Ave T 25 z takim samym silnikiem miała jednak dużo większą moc (już od samego dołu obrotów i spalanie max 5,0-5,0 L/100 km). Moje pytanie ,czy w T 27 istnieje problem z zapychaniem się zaworu EGR a jeżeli tak to jak go czyścic, ponieważ wygląda on zupełnie inaczej niż w T 25 i jest zbudowany z kilku elementów.
http://www.toyodiy.com/pa...WFEYW_2501.html
Przepraszam za odgrzanie tematu ale myslę o wyczyszczeniu EGR w mojej Avce 2,2d4d i w tutorialu brakuje parę fotek "zostały usuniete lub przeniesione".
Pyt. do ich autora- qrak, czy jest mozliwość ich poprawienia aby znowu były dostępnę ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum