Przedstawiam Wam tutorial jak wyszyścić słynny EGR w Avensis
No to zabieramy się do pracy.
W pierwszej kolejności demontujemy akumulator.
Następnym krokiem jest demontaż obudowy filtra powietrza. Rozkręcamy opaskę na przewodzie powietrznym i zdejmujemy przewód, pamiętajcie o odłączeniu wtyczki od przepływomierza.
Następnie odkręcamy dolną część obudowy filtra powietrza. W tym celu należy odkręcić 2 śruby widoczne na zdjęciu i zdjąć dolną część obudowy.
Patrząc uważnie można dostrzec już EGR. Tak, tak to ta część z 2 bolczykami. Odpinamy od niej te 2 wężyki, z jednego z nich ucieknie trochę płynu chłodniczego, to normalne i nie ma co się tym przejmować.
Zabieramy się za wykręcenie EGR. Jest on mocowany na 3 śruby, klucz jak dobrze pamiętam to 13. Wykręcamy je.
Wyjmujemy nasz zabrudzony EGR. Czyścimy go pędzelkiem namoczonym w nafcie, bądź okrągłą szczotką drucianą.
Ważne, żeby usunąć z niego zgromadzony nagar.
A tak wygląda EGR z odkręconym modułem sterującym.
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, nie zapominając podłączyć wszystkich wężyków i wtyczek.
Jest to tutorial mający ułatwić Wam pracę. Proszę nie śmiecić w tym temacie. Wszelkie posty nie związane z EGR będą kasowane!
Proszę nie wykorzystywac tych zdjęć na innych forach!!
Made by plesser and HUGOBERG
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Ostatnio zmieniony przez Klub Avensis 2011-04-03, 16:17, w całości zmieniany 1 raz
witam serdecznie forumowiczów gdzie znajduje sie EGR i jak go zdemontowac i wyczyscic to juz wiem dzieki wam ale powiedzcie mi jeszcze jak sie zkapowac ze akurat to własnie EGR jest zabrudzone i trzeba czyscic chciałbym wiedziec jakie sa obiawy w aucie co sie dzieje z autem i co najwarzniejsze powiedzcie mi co jaki czas trzeba czyscic zeby nie czekac aż mi autko stanie na dobre z góry serdecznie dziekuje pozdrawiam
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-04, 14:57 Re: jak często czyscic EGR
rosyjka napisał/a:
witam serdecznie forumowiczów gdzie znajduje sie EGR i jak go zdemontowac i wyczyscic to juz wiem dzieki wam ale powiedzcie mi jeszcze jak sie zkapowac ze akurat to własnie EGR jest zabrudzone i trzeba czyscic chciałbym wiedziec jakie sa obiawy w aucie co sie dzieje z autem i co najwarzniejsze powiedzcie mi co jaki czas trzeba czyscic zeby nie czekac aż mi autko stanie na dobre z góry serdecznie dziekuje pozdrawiam
brak mocy w zakresie niskich obrotów, dymienie na czarno, dławienia itp.
w 116KM - raz na 10lat
w 126KM - raz w roku
we wszystkich 2.2 co kilka miechów
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-12, 15:12 Re: egr
nowy napisał/a:
dwa banalne pytanie:
1. jak zdjąć plastykową osłonę silnika 2.2?
2. czym można zaślepić ten zawór?
ad. 1 a wczym problem, jest przykręcona
ad.2 nie można zaślepiać, bo spieprzysz silnik. EGR powoduje obniżenie temperatury spalania w komorze i spalanie z niedomiarem powietrza, co wpływa na obniżenie NOx. zaślepiając powodujesz podniesienie temperatury spalania i zaburzenie pracy układu wtryskowego - zła dawka paliwa=zła mieszanka= niewłaściy proces spalania
Wielkie dzięki Plesser, właśnie miałem czyścić zawór w sobotę więc jak najbardziej skorzystam z podpowiedzi jak i gdzie. I o to chodzi pomagajmy. Pozdrawiam.
witam serdecznie ja dzisiaj postanowiłem zabrac sie do czyszczenia zaworu EGR i powiem wam ze po rozebraniu na czynniki pierwsze nie mogłem uwieżyc ze tak moze byc zasyfiony ten zawór po przeczyszczeniu oczywiście inna praca silnika i chyba jakby troszke szybciej sie zabierał troszke lepsza jazda jak przed czyszczeniem a do rozkrecenia wystarczy tylko klucz grzechotka z nasadka 12 PLESSER napisał że klucz 11 no nie wiem u mnie jest 12 i przedłużka nic skomplikowanego tam nie ma moze każdy laicik to zrobic szkoda dawać do mechanika bo mi zaspiewał 200 a to jest ponad godzinka roboty życze powodzenia i pozdrawiam
Witam chcialem sie dowiedziec przy jakim przebiegu nalezy dokonac takiego czyszczenia, albo po ilu tys. km nalezy czyscic. Nabylem taka avensis przy 94 tys km, na ta chwile jest 115, a czy bylo czyszczone to nie mam pojecia. Z gory dziekuje za odpowiedz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum