Ale czemu spalanie przy 120km/h nie do uzyskania? Trasa Wałbrzych-Wrocław też mi tyle pali...
Gdyby tylko nie trzeba było wracać... Różnica poziomów i wiatr z gór robi swoje. Troszeczkę ponad 7,5 wychodzi sumarycznie.
I żeby nie było że nie umiem jeździć. Kto inny Laguną II 1.8 do Wrocka 6.0, spowrotem 6,7. Ja kiedyś Meganką 1.6 90KM do Wrocka 5,4, spowrotem 6,2.
Witam,
bardzo prosze o pomoc w ocenie spalania Ave T25 Wagon z silnikiem 2.4 VVT-i. Silnik jest podobno wersja zamawiana, gdyz w PL wystepowala wersja 163KM a to jest wersja 175KM (129kW).
Samochod jest z 2005 roku w automacie.
Sprzedajacy twierdzi, ze po miescie w ziemie spalanie wychodzi ok 13l/100km (lato ok 12l/100km) a na trasie ok 8.5l/100km.
Samochodem bede poruszac sie czesto w korkach (jak to w duzych miastach). Czy takie spalanie przy tym silniku jest osiagalne (mowie o normalnej jezdzie, wyprzedzac tez trzeba , bede tez jezdzil z malutkim dzieckiem wiec bez szalenstw :->
No wiesz, "miasto" "miastu" nierówne - wszystko zależy od korków lub ich braku. Nawet w Warszawie spalanie w mieście może się różnić diametralnie, bo w jedną stronę korek moze być, a w drugą nie. Ale generalnie (tu opieram się na tak zwanym "wrózeniu z fusów") wynik około 12-13l/100km w motorze 2.4 jest osiagalny w mieście pod warunkiem, że korki będą minimalne. Zwróć bowiem uwagę na fakt, że nawet 2.0 (a więc motor oszczedniejszy niż 2.4) ma zgłaszane zapotrzebowanie na paliwo w mieście na poziomie 12-13l, więc ten 2.4 w porównywalnych warunkach musi spalić ze 2l więcej. Więc te 12-13l w 2.4 to wyniki mocno optymistyczny...
.... Więc te 12-13l w 2.4 to wyniki mocno optymistyczny...
Tego sie wlasnie obawiam :(
W ruchu mieszanym podobno spalanie jest na poziomie 10-11 litrow. Ale jesli w miescie mialoby wynosic 15l to tez kiepsko to widze :(
Juz tam sprawdzalem, lecz chcialem zasiegnac wiedzy od krajanow
W DE jednak te drogi sa nieco inne stad tez styl jazdy byc moze pozwala na takie spalanie.
Dokładnie, zależy gdzie się jeździ
Mi w zimie w korkach (silnik 2.0) wychodziło miasto krótkie trasy 14. Jak się korki skończyły 11,5. Teraz miasto 9,5.
A trasa?.. hmm Wałbrzych-Wrocław 6,5, z powrotem ta sama trasa 7,6..7,9 i za diabła inaczej nie chce
Witam serdecznie.
Dwa dni temu wracałem sam z Niemiec swoja avką. W momencie wyjazdu bak był pełny Pb 98 ( do tzw. odbicia ) zalany na TOTAL ( niemiecka stacja ) Zrobiłem łącznie 457 km w tym 429 km po niemieckiej autostradzie z predkością w granicach od 120 do 160 km/h ( niemieckie autostrady niemal bez ograniczeń ) Na koniec zatankowałem ( do tzw. odbicia ) na ORLEN i szok..... Weszło 24,9 l Pb 98. Po przeliczeniu wyszło mi 5,45 l/100 km. Ponownie próbowałem dotankować ale od razu odbilo.W czasie jazdy nie patrzyłem na komputer bo bezpieczeństwo na drodze było ważniejsze. Oczywiście bardzo się cieszę ale wydaje mi sie, że przy takich prędkościach powinno być więcej ale skoro tak jest to świetnie.
Oby tak dalej. 25 wracam do Niemiec i zobaczę jak wóczas będzie.
Mi komputer pokazuje średnie spalanie w ruchu miejskim 9,3 i zastanawiam się czy to trochę nie za dużo fakt to samo miasto ale raczej bez wielkich korków i zastanawiam się co może być przyczyną dodam że jeżdżę w miarę spokojnie. Proszę o radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum