Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2009-11-24, 21:13
Ja na razie 2 tanki. Rozkład jazdy ok 75% miasto 25% poza miastem. Spalanie wyszło mi ok 7,5 L (komp 7,2)
Ale w porównaniu z moim poprzednim, wysłużonym autem (Primerka 1999 - przestukane ok 300kkm) które w mieście potrafiło nawet siorbnąć (zima + ogrzewanie + klima) do 14 l benzyny to i tak REWELACJA
Miałem Nissana Primere P11.144 (2.0 benz z 2003r), w zimę w całkowitej jeździe po mieście + klima, podgrz. siedzenia, szyby i lusterka, to paliła mi max do 12l. na 100km. Dla ciekawostki w trasie latem + klima mieściłem się w 6,3l/100km .
Witam Wszystkich ja miesięcznie przejeżdżam moją Avką ok 2500 km.
moje spostrzeżenia dotyczące spalania są następujące:
Na pełnym baku przejeżdżam około 750-790 km tankuje przeważnie około 48l. spalanie wychodzi nieco ponad 6,2 l na 100 km. z tym ze moja średnia prędkość na trasie wynosi 140 w porywach maksymalnie dochodzi do 180. także sadze ze spalanie w mojej Avce nie jest wysokie. Raz chciałem sprawdzić ile mi spali na trasie jak będę jechał spokojnie do 100km/h i wyszło mi minimalnie 3,5l/km. Co do komputera to jego pomiary nie są adekwatne do rzeczywistości. Mianowicie po zatankowaniu do pena KOMP Pokazuje że mogę przejechać 650.na rezerwie pokazuje mi 20 km do przejechania a udało mi się jeszcze przejechać ok 60. średnie spalanie na kompie to 5,8. Ale zauważyłem ze jeżeli po tankowaniu i wyzerowaniu licznika dam ostro po gazie i średnia na początku jest wysoka to i pod koniec wynik jest większy niż jak spokojnie wyjeżdżam z stacji paliw.
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-12-30, 13:37
mi po zatankowaniu do pełna pokazuje, że mogę przejechać średnio ok 860km
jechalem na trasie Anglia -> Polska 4 osoby duzo bagazu i bagaznikiem dachowym. samochod byl bardzo ciezki a spalanie wynosilo 4.5 L. predkosc nie byla wyzsza niz 130km/h jestem zadowolony z wyniku Pozdrawiam i zycze szerokosci!!!
W mieście to tak jak widać teraz w moim podpisie 6,7 l/100 km natomiast w trasie przy jeździe zgodnie z przepisami tzn zabudowany 50 i poza max 110 na tempomacie i przy klimie wychodzi mi pomiędzy 3,5 a 3,8 litra. Trasa Szczecin - Warszawa - Szczecin.
Praktycznie nie ma opcji żebym jeździł bez klimy.
A co do nissanów to mam almerę z 98 roku w benzynie i w trasie potrafi spalić około 5 natomiast w mieście nawet 8 weźmie Ale to oryginalny japoniec jest a nie jakaś popierdółka robiona w kooperacji z żabojadami
to tykocur, jezdzisz jak emeryt jezeli ci w trasie pali od 3,5 do 3,8.
nie wieze w to ze ci tyle pali na tej trasie.
chyba ze jedziesz caly czas za tirem 80km/h
to moze ci wtedy spadnie do 4l/100km
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Robiłem tą trasę na początku grudnia i specjalnie tak jechałem. Na ponad 530 km wyprzedziłem może 5 samochodów. Nie goniłem i nie spieszyłem się bo nie miałem gdzie a poza tym to była pierwsza moja trasa nowym samochodem więc chciałem przetestować go dokładnie. V-max itp duperele przećwiczyłem sobie na niemieckiej autostradzie gdzie nie ma ograniczeń więc po kraju została mi jazda na tzw emeryta. Chciałem przetestować też ile będę później jeżeli nie będę gonił.
gawrys, swoje już wyjeździłem i jakoś nie ciągnie mnie żeby ganiać tym bardziej że u nas w kraju nie ma za bardzo gdzie.
tak czytam o tym spalaniu a u mnie jest troszeczkę dziwna rozbieżność bo np komputer pokazuje 5.0 a w rzeczywistości jest 6.7 po zatankowaniu po obliczeniach wychodzi czy to normalne ma ktoś taką rozbieżność duża? :?:
no może coś w tym jest tak jak piszesz ale w sumie nawet nad tym sie nie zastanawiałem wcześniej jeździłem yarisem i tam do tego co komputer pokazywał to w sumie doliczałem około 0.2 l i wychodziło to tyle co z obliczeń a tutaj te rozbieżności duże sa
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2003
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2010-05-29, 10:08
Ja na razie tankowałem dwa razy, pierwsze spalanie 8 litrów (miasto-korki) drugi w trasie ok 350km i reszta miasto 6.96 l/100 km.
A komputer to w ogóle, żyje własnym życiem, pokazuje co innego, w pierwszym przypadku pokazywał 6,5 a w drugim 5,8... a na stacji okazuje się co innego. Oczywiście staram tankować się pod samiutenki korek, żeby wynik był jak najbardziej dokładny.
Hehe coś dużo Ci spala moja ciągnie 5.2l na trasie średnia prędkosc na odcinku 320km na komputerze 117km/h (ok70% trasa 30% miasto) i wyliczane na kalkulatorze nie odczyt z kompa
Jak się mocno wkurzę i przycisnę jej do i pojadę z prędkością 160-190 to spali mi ok 6,3l jak dla mnie rewelacyjne wyniki :lol:
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Ostatnie 3 tankowania do pełna. Zwykły olej napędowy z BP przejechałem na 60litrach przejechałem 1200km i rezerwa jeszcze się nie zapaliła!! Czyli jakieś 5 litrów na 100km pali. Przy prędkościach 110-130km/h .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum