W Avenach sprzęgła chodzą dość ciężko. Jak jest nowe to chodzi pięknie leciutko ale z upływem kilometrów chodzi coraz ciężej, trzeba się przyzwyczaić. ja do swojego przywykłem, dopiero po wymianie zobaczyłem kosmiczną różnicę.
W Twoim przypadku można spróbować wymienić płyn wysprzęglika.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-03-07, 19:03
tak, zgrzyt pojawia się rownież gdy silnik jest wyłączony. Jest to wynik zużycia/uszkodzenia jakiegoś elementu, który pośredniczy w przekazywaniu reakcji z pedału na elementy mechaniczne sprzęgła. Rozebrałem plastikowe osłony i popryskalem wszystko WD-40. Przez 3 dni było cicho, potem znowu zgrzyty powróciły. Ogólnie sprawa problemu koncentruje się na tych elementach, blisko pedału, tylko nie wiem za bardzo od jakiej wymiany zacząć??
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie sprzęgła może ktoś będzie zorientowany, mianowicie auto fajnie jeździło, później stał OK 1,5 miesiąca po postoju z rozpiętym przewodem od sprzęgła ponieważ by wymieniany na nowy, sprzęgło zostało odpowietrzone I efektem jest tragicznie twarde sprzęgło, robiłem już wszystko przewód jest OK pompka I wysprzęglik również. Majstry stwierdzili ze docisk wymieniłem docisk na luk nowy jest poprawa bo bierze wyżej ale co do lekkości tragedia trzy razy wcisnę I Noga odpada. Co może być przyczyna czy dwumas ma wpływ na lekkość pracy? Czy nowy docisk może też być wadliwy? Zmieniany był sam docisk. proszę o w miarę szybką odpowiedź bo nie chcę zmieniać zbędnie wszystkiego
Dwumas nie ma wpływu na to czy sprzęgło będzie chodzić lżej lub ciężej. Ciężka praca sprzęgła (jeżeli docisk jest nowy) możne pochodzić raczej od wysprzęglika.
No tak tylko jak skrzynia skręcona biorąc 70cm rurę wsadzę ją tak żeby odchylić widełki to jest praktycznie niemożliwe dla porównania w prelude widełki dają się ruszyć bez większego problemu, docisk jest nowy luka, może tarcza ma wpływ? Łożysko chodzi elegancko.
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Ave 2003r. D4D 116 koni.Przebieg 240tyś.
Mój problem polega na tym iż ciężko chodzi mi pedał sprzegła i zastanawiam się czy może płynu hydraulicznego od sprzęgła trzeba dolać (o ile to sprzęgło jest hydrauliczne) Gdzie jest zbiorniczek? Prosze o pomoc z góry wielkie dzięki. Każda rada jest na wagę złota. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum