Pytanko...dzis rano po dośc silnym nocnym przymrozku odpalałem auto i zaniepokoiił mnie czas kręcenia aż zaskoczy (około 3-4 sekundy ) gdzie zawsze odpalał dosłownie na dotyk i jeszcze nawet najmniejszych problemów z nim nie było.Auto jest moim pierwszym dieslem gdyż wczesniej jezdziłem ave 1,8 vvti. Czy w okresie zimowym to jest norma czy musze sie mu bliżej przyjżeć ??? lucky
Ja bym sprawdził świece żarowe. Ja miałem 8 letni akumulator, wszystko przygasało przy kręceniu ale auto odpalało bez problemów. Padł dopiero przy 24 stopniowym mrozie - nie chciał już kręcić.
Przy świecach żarowych powunno jeszcze telepać silnikiem po odpaleniu.
Witam potwierdzam, że trzeba zacząc od akumulatora sam sie dziwie do tej pory jakie mogą być objawy walniętego akumulatora. U jednego ten sam akumulator będzie jarał u drugiego nie bo zależy głównie od wyposazenia i stanu rozrusznika(jakie daje spadki napięcia na rozruchu). Powodzenia
Pytanko...dzis rano po dośc silnym nocnym przymrozku odpalałem auto i zaniepokoiił mnie czas kręcenia aż zaskoczy (około 3-4 sekundy ) gdzie zawsze odpalał dosłownie na dotyk i jeszcze nawet najmniejszych problemów z nim nie było.Auto jest moim pierwszym dieslem gdyż wczesniej jezdziłem ave 1,8 vvti. Czy w okresie zimowym to jest norma czy musze sie mu bliżej przyjżeć ??? lucky
U mnie na zimnym jest identycznie. Przyczyn może być kilka:
1. świece żarowe , które wymieniłem
2. filtr paliwa, j.w.
3. czujnik temperatury - jeszcze nie wymieniłem ale chłopaki obadali sprawę świece żarowe są nowe ale to wina albo przekaźnika albo właśnie czujnika i komory się nie dogrzewają tak jak trzeba i dlatego dopiero łapie za 2 lub 3 razem np przy 0st. Gdy jest tak jak teraz ok 5-8st jest w porządku. 1 strzał i pojechał.
Nie daj sie cwaniakom i nie daj sie zrobic w bambuko bo u mnie mało brakowalo zebym już wymienił wtryskiwacze ktore kosztuja 800,00 przy dobrych chodach a pompotryskiwacze jak u mnie ok 2600 za szt - ponoc stwierdzil po VINie
andiej Jeśli świece wporządku, filtr też ok, to może dolej jakiegoś uszlachetniacza do ON np. Depresator, STP, albo inny.
Ja jak kupiłem swoją to przy +5 stopni nie mogłem odpalić - okazało się, że 2 świece walnięte. Wczoraj przy -16 wszystko ok, a dziś przy -11 miałem problem, bo zatankowałem paliwo na taniej :!: :-x stacji. Kupiłem depresator 30zł na 500l , dolałem i narazie ok, zobaczymy przy większych mrozach
Pozwólcie, że odświeżę temat. W związku z kiepskim rozruchem w tych mrozach wykonałem test akumulatora (w marcu wymienione świece, a ok 2 tyg. temu regenerowany rozrusznik, który kompletnie się wysypał). Zamontowany akumulator to Varta 72Ah680A. Test wykazał: akumulator dobry ale pokazał również 584A. Test wykonywany był na akumulatorze, który do chwili wykonania testu przejechał ok 12 km, jednak wcześniej stojącym ponad dobę w temp ok -10 . Zastanawiam się, czy jednak zainwestować w nowy akumulator, ewentualnie podpowiedzcie co można jeszcze sprawdzić aby nie okazało się, że to był zbędny wydatek.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-01-04, 18:52 ]
poliniak napisał/a:
3. czujnik temperatury - jeszcze nie wymieniłem ale chłopaki obadali sprawę świece żarowe są nowe ale to wina albo przekaźnika albo właśnie czujnika i komory się nie dogrzewają tak jak trzeba i dlatego dopiero łapie za 2 lub 3 razem np przy 0st. Gdy jest tak jak teraz ok 5-8st jest w porządku. 1 strzał i pojechał.
U mnie jest podobnie, że pali po 3 lub 4 razie, ale "cyrki" zaczynają się dopiero od -4, a przy -10 to zastanawiam się czy w ogóle odpali. Po niedzieli odstawiam auto do wymiany rozrządu i poruszę temat rozruchu, może chłopaki coś poradzą.
Małe uzupełnienie. 08.03.2011
Po świecach, zakupie nowego aku (niepotrzebnie), naprawie rozrusznika, nadszedł czas na układ paliwowy. Demontaż wtrysków i wysyłka do Siedlec do firmy, o której już było pisane w innych postach. Regeneracja wtrysków (cokolwiek to znaczy) i auto pali jak nigdy dotąd. Szkoda tylko, że mrozy odchodzą w zapomnienie i nie będę miał jak sprawdzić, ale przy 0stC, pali praktycznie "na dotyk" (na ile w CR to możliwe). Mam nadzieję, że ten stan nie ulegnie zmianie. Po pierwszym dniu jestem zadowolony. Zrobiłbym ten zabieg wcześniej, ale nie miałem tylu PLNów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum