witam,
wczoraj rano temp -10 stopni C i moja avka nie odpaliła. dziś to samo. ch... mnie strzelił bo po pierwszych przymrozkach w październiku kiedy nie odpaliła wymieniłem aku na bosch silver s5 i komplet świec. teraz nie mam pomysłu co to może być. dodam że w piątek z rana przy -9 C odpaliła normalnie. poradźcie coś. pozdr
witam,
wczoraj rano temp -10 stopni C i moja avka nie odpaliła. dziś to samo. ch... mnie strzelił bo po pierwszych przymrozkach w październiku kiedy nie odpaliła wymieniłem aku na bosch silver s5 i komplet świec. teraz nie mam pomysłu co to może być. dodam że w piątek z rana przy -9 C odpaliła normalnie. poradźcie coś. pozdr
Właśnie przeszedłem przez to samo... u mnie skończyło się na regeneracji rozrusznika. 350zł z wyjęciem i włożeniem. Wczoraj przy -14 wydawał terkoczące dźwięki, także diagnoza była prosta
Wymienili sprzęgiełko, tulejki oraz część włącznika, bo rozsypało się skrzydełko od automatu.
Szczotki miałem w stanie bdb, to zostały stare.
hehe, a mnie jak dziś facet na lawete ładował to mówi , że to już któraś z zedu dzisiaj Toyota i dziwił się że takie auta rady nie dają.... jutro się okaże co jest w warsztacie powiedzieli, że na 90% filtr paliwka;) pozdro
Moja Ave jest 5 lat starsza ale akurat dziś z rana przy -11 rozrusznik zakręcił (może nieco wolniej) i zapalił bez opóżnienia za tzw.pierwszym razem.Osobiście dbam o swój akumulator ,ociepliłem go a gdy stwierdzam słabszy stan naładowania( mam podłączony na stałe w zapalniczce wskażnik poziomu napięcia i ładowania) -wyciągam go i doładowuję prostownikiem.Podobnie przy tankowaniu dolewam depresatora który usuwa wodę z paliwa, zapobiega korozji zbiornika paliwa i tworzeniu się korków lodowych w przewodach paliwowych podczas niskich temperatur oraz obniża temperaturę wytrącania się parafiny z oleju napędowego.Ponieważ obecne niskie temperatury wobec prognoz nie są zaskoczeniem uważam,że problemy z uruchamianiem aut dotyczą tych w których kierowcy nie znajdują czasu czy też nie widzą potrzeby zatroszczenia się o ich stan z odpowiednim wyprzedzeniem.Jak widać naszą "czujność"usypia być może zaufanie do marki czy też fakt,że auto jest stosunkowo młode.
Mój 1CDFTV dziś przy -16C zapalił jak zawsze, za pierwszym razem, po około 1-2 sekundach kręcenia. Może minimalnie wolniej kręcił.
Mam nowy mocny akumulator i zawsze dodaję do paliwa depresator i inne witaminki.
Mam takie same spostrzeżenia jak ZBYSZEK66. Większość problemów z zapalaniem diesla na dużym mrozie wynika z zaniedbania paliwa i akumulatora.
Czasami będzie to zajeżdżony rozrusznik, a zdecydowanie najrzadziej przyczyną problemów będą inne niesprawne elementy silnika.
Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2012-01-30, 18:32
mogę wam przesłać filmik, jak mój kręci przy -9 stopniach - jak zwariowany, a nie "załapuje"...
niby mam wymienione tulejki w rozruszniku i szczotki...ale może mam za duży pobór prądu, bo licznik przygasa...
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
mimo,że mam benzynę w ubiegłym roku miałem ładnie obłozony styropianem aku i oklejony taśmą.....mam od roku nowe aku i tego nie zrobiłem...a szkoda.Ale zawsze za to tankuje do pełna by nie było wody w zbiorniku,rozrusznik zregenerowany i nasmarowany....co jeszcze można zrobić przy benzynce?chyba nic?
Sol gdybyś miał za duzy pobór prądu to wywalałoby kontrolki vsc,trc,abs przy rozruchu.
z tym e-mailem to gorzej.....coś się poje****.....mam pocztę w gmail i jestem obecnie w Kopenhadze....chciałem sprawdzić pocztę a tu komunikat....Zeby uniknąc wejscia na poczte osoby nie powołanej podaj lokalizację skąd najczesciej sie logujesz......napisałem kilka i ciągle odrzuca....także nawet poczty sprawdzić nie moge.
Sol....masz albo aku do podładowania albo do wymiany.....jak stary......domyslam się,ze te kontrolki pokazuja sie przy rozruchu i gasną po 2-3 sek?Duży pobór prądu....te systemy lubia prąd i stąd te kontrolki......jest ok i gasną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum