Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2016
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2022-05-02, 03:22 Skoki obrotow podczas jednostajnej jazdy
Witam wszystkich!
Jakiś tydzień po zakupie auta zauważyłem pewien problem. Gdy jadę załóżmy że stała prędkością obrotowa np. 2500 obrotow to wskazówka obrotomierza delikatnie skacze i obroty np wachaja się pomiędzy 2600 a 2400... Na obecną chwilę nie mogę zostawić auta u mechanika bo potrzebne mi jest do pracy... Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Egr, przepustnica? No chyba nie walnieta glowica dodam że auto od 1 prywatnego właściciela z przebiegiem poniżej 100 tysięcy.
Wysłany: 2022-05-02, 12:32
Będzie czyszczona przepustnica, zobaczymy. Jeśli to nic nie da to zobaczymy czy wymiana świec coś da, filtr paliwa itd. Metoda prob i błędów... Pytanie czy jeśli pompa paliwa byłaby nie sprawna na 100% to mogłaby powodować takie objawy? Mam jeszcze w głowie czujnik walka. No chyba że silniczek krokowy?
Wysłany: 2022-05-02, 15:06
A teraz pytanie czy przeplywomierz też może dawać takie objawy? Może czujnik polozenia pedału gazu? A zapytam o czarny scenariusz, jak objawia się padnięty vavlematic?
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-05-05, 14:14
A moze za miast szukac wielkich usterek sprawdzic / wymienic kable i swiece?
przeplywomierz czujnik polozenia walu i walka oraz inne dawaly by prawdopodobnie bledy. a to swiecaca kontrolke w liczniku.
A moze poprostu kiepskie paliwo?
Przepustnica do czyszczenia ponizej 100tys? watpliwe chyba ze ten silnik jest popsuty i zle spala a nastepnie przez odme dostaja sie spaliny oleju --- niee w to nie wierze
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-05-15, 22:50
to chodzi o te drgania obrotomierza?
hmm takie drgania musza wystepowac
przy stabilnych obrotach pracuje sonda lambda ktora ustala sklad mieszanki a wiec silnik w bardzo nieznacznych (w zasadzie powinien byc nie zauwazalny) silnik lekko opada z obrotow i rosnie
pozatym kwestia samego spalania, czasem nie doskonalosci przewodow WN swiec , moze nawet nie rownomiernego wtrysku paliwa, nie idealnej dawki
obrotomierz ma mala bezwladnosc i to widac w innych autach ma wieksza i niewidac
Wysłany: 2022-05-16, 09:48
Coraz bardziej zaczynam być przekonany że coś świra dostaje sam obrotomierz a raczej jego igła. Jechałem z prędkością obrotowa 2k rpm, nagle igla obrotomierza zaczęła drgać i to bardzo energicznie pomiędzy 2 a 2,100 rpm (wyglądało to tak jakby dosłownie ja prądem popieścił) lecz auto jechało równo, nic nie szarpało czy kangurowalo, silnik pracowal jednostajnie. Więc obawiam się że może mi paść sam obrotomierz...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum