Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-05-08, 14:47
podjedź do porządnego warsztatu co "zna się na klimatyzacjach", większość pokupowała sobie urządzenia ale bladego pojęcia o działaniu klimy nie mają i przyuczyli się tylko do nabijania. zapinając się urządzeniem na przewody (niskiego i wysokiego ciśnienia) można spokojnie diagnozować pracę klimatyzacji obserwując zachowanie ciśnień na manometrach. przyczyn wyłączania się sprężarki jest kilka (bo o to chodzi, a nie wyłaczanie klimy). sprężarka wyłaczona może być w wyniku wzrostu ciśnienia w układzie powyżej dopuszczalnej wartości - przyczyny:
- za dużo czynnika w układzie
- złe odprowadzanie ciepła z chłodnicy klimy (nie działający wentylator, złe jego obroty itp., lub niedrożna chłodnica.
- uszkodzenie cewki sprzęgła sprężarki
- uszkodzony czujnik/czujniki ciśnienia - presostaty (1 lub 2 w zależności od konstrukcji klimy)
- uszkodzony zawór rozprężny przy parowniku klimy
- uszkodzenie modułu sterującego (klimatronika)
zmień warsztat!!!!!
[ Dodano: 2011-05-08, 15:47 ]
Shotgun napisał/a:
witaj
nie rozumiem jak może się sama klima wyłączyć nie widziałem takiego przypadku. u mnie przy automacie climatronic nie wyłącza się jedynie co to tylko zmniejszają się obroty wentylatora jak już temp. w środku osiągnie nastawioną przeze mnie. ale nigdy się sama nie wyłącza nie ma takiej opcji.
kolego jeszcze nie widziałem sytuacji gdzie przycisk podświetlony AC się sam wyłączył tego nie widziałem ani u mnie ani u nikogo. Z tego co wiem to klima się wyłącza tzn sprężarka jak jest poniżej 0 na zewnątrz ale nie że się sama mechanicznie wyłącza przycisk takich cudów nie widziałem.
Wysłany: 2011-05-08, 19:20
Shotgun napisał/a:
kolego jeszcze nie widziałem sytuacji gdzie przycisk podświetlony AC się sam wyłączył tego nie widziałem ani u mnie ani u nikogo. Z tego co wiem to klima się wyłącza tzn sprężarka jak jest poniżej 0 na zewnątrz ale nie że się sama mechanicznie wyłącza przycisk takich cudów nie widziałem.
kolego ale to nie chodzi o przycisk czy cokolwiek na panelu sterowniczym!!!! w tym przypadku klima nie działa z powodu wyłączania się sprężarki. na panelu może ci świecić, wyświetlac, pokazywac, że działa a fizycznie z nadmuchu nie leci chłodek
Wysłany: 2011-05-09, 10:11
właśnie o to chodzi. klimę załączasz z panelu i ma hulać cały czas. jak nie "ziębi" tzn., że wyłacza sprężąrkę lub cykl pracy niewłaściwy albo układ niewydajny
SK, u mnie jest identyczna sytuacja. Czy udało Ci się rozwiazać ten problem u siebie?
Sam nic nie poradzę, a "fachowcy" nie wiedzą co może być nie tak. Chyba tylko servis mnie będzie czekał.
[ Dodano: 2011-07-31, 21:43 ]
Hej.
... okazało się, że sprężarka padła. Wymieniłem na "nową " i teraz jest OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum