a ja mam pytanie, czy to normalne by w upał 30 i więcej stopni stojąc w korkach zaczynał się przegrzewać z włączoną klimą? Obroty na luzie cały czas w okolicy 650-750 rzadko na chwilkę 800, bez klimy temperatura w normie. do tego stopnia, że muszę wyłączać klimę by na czerwone pole wskazówka nie weszła i po wyłączeniu klimy bardzo szybko zgania do normy
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-01, 12:48
nie może się przegrzewać w żadnych warunkach. masz coś z termostatem. lepeij wymien, bo ten przypadek jest groźny dla silnika. co innego jakby nie domykał i wychładzał, wtedy nic się nie stanie.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-01, 13:07
RAFAŁ napisał/a:
dzoniłem do serwisu i powiedzieli, że jeśli bez klimy jest ok to nie termostat
kolego jak chcesz się czegoś dowiedzieć to nie dzwoń do serwisu ASO -tam matoły pracują - szklaną kulę mają i na telefon wiedzą, ze nie termostat . co ma wspólnego klima z chłodzeniem silnika? jedynie wentyle, które mogą nie wyrabiac lub chłodnica klimy przegrzewa się i nagrzewa chłodnicę silnika a ta nie oddaje ciepła. tak czy siak ukłąd nie wyrabia z jakiegoś powodu. zobacz po załaczeniu klimy jak pracują wentylatory i czy nie twrdnieją węże od ukł. chłodzenia. może być tak, że masz walniętą uszczelkę pod głowicą i pod obciązeniem silnika (załaczenie klimy) to się objawia
zanim napisałeś to byłem w warsztacie, dopiero dziś do kompa znowu zasiadłem, dobrze, że zaprzyjaźniony warsztat to diagnoza za dziękuję
tak na przyszłość to gdzie się klika by podziękować?
Wysłany: 2011-05-07, 18:12 Klimatyzacja wylacza sie przy slonecznej temperaturze
Witam. W zeszlym roku padl mi kompresor klimy, wymienilem na nowy. JEdnak od tego czasu przy slonecznej pogodzie klima wylacza sie i dziala poprostu zwykly nadmuch. Mam automatyczna klimatyzacje. Pojechalem do serwisu nabili jeszcze raz,ale mowili, ze to nei od tego i wymienili 2 czujniki, w tym czujnik naslonecznenia. Myslalem, ze juz wszystko ok, ale to bylo juz w pazdzierniku gdy nie bylo slonca. Teraz gdy temperatura jest powyzej 20 stopni i swieci slonce klima wlacza sie n asamym poczatku a potem sie wylacza i tylko nadmuch dziala. Pomaga czasami wylaczenie silnikia i jego ponowne uruchomienie, wtedy znow sie klima wlacza na jakis czas. Zauwazylem tez ze na autostradzie jak juz jest zalaczona to nie wylacza sie, ale jak tylko zjade z autostrady i obroty zmaleja wylacza sie ponownie i nie chce wlaczyc. Mieliscie kiedys taki przypadek?
witaj
nie rozumiem jak może się sama klima wyłączyć nie widziałem takiego przypadku. u mnie przy automacie climatronic nie wyłącza się jedynie co to tylko zmniejszają się obroty wentylatora jak już temp. w środku osiągnie nastawioną przeze mnie. ale nigdy się sama nie wyłącza nie ma takiej opcji.
Wysłany: 2011-05-08, 13:11 klima przestaje dzialac
Witam,
wyglada to tak. Po postoju w miejscu naslonecznionym wlaczam auto. Niby klima(automat) sie wlacza bo obroty silnika wzrastaja,ale nie chlodzi. Staje w zacienionym miejscu i po jakims czasie wlaczam auto, wzrastaja obroty silnika i kilma dziala ale przez pare minut podczas jazdy,potem leci cieple powietrze, zwykly nawiew pomimo tego, ze obroty silnika sa jak przy normalnie pracujacej klimie. Wylaczam klime i obroty silnika spadaja, wlaczam wzrastaja ale nie chlodzi. W pochmurne dni nie am tego problemu, albo go nie dostrzegam. Kompresor byl regenerowany, na nowo nabijany, wymieniane byly czujniki: w tym naslonecznienia. Niestety dalej jest jak bylo. Nie wiem co jest przyczyna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum