Wysłany: 2010-01-19, 09:40 [Avensis T25] jakiej firmy tarcze i klocki hamulcowe przód??
Witam, czeka mnie wymiana tarcz i klocków przód w T25 D4D kombi jakiej firmy polecacie komplet tarcz i klocków ?? co mam kupić?? Jakie macie doświadczenia w tym temacie??
Ja bym się zastanowił nad tarczami Brembo i klockami Ferrodo są takie zestawy na allegro myslę że Brembo to calkiem dobra firma jakby nie było trochę robią ich dla sportu np.
Ja bym się zastanowił nad tarczami Brembo i klockami Ferrodo są takie zestawy na allegro myslę że Brembo to calkiem dobra firma jakby nie było trochę robią ich dla sportu np.
Pozdro
tylko akurat na ten zestaw należy szczególnie uważać, bo trafia się bardzo dużo podróbek
pewnie tak ale nie mówię że trzeba kupić na allegro może ktoś ma dobry sklep z cześciami a jak nie to można kupic w takim sklepie np. jak www.tuning.pl
tam maja tarcze i klocki nie tylo sportowe ale i do zwyklej jazdy z gwarancja tylko że cena robi swoje coś około 250zł sztuka.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2011
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2009 Posty: 48 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-29, 12:45
Ja osobiście polecam tarcze brembo. Zwrocmy uwage jakie Toyota montuje seryjnie sa to albo BOSCH albo BREMBO. Co do klocków słyszałem rózne opinie. Ja osobiscie uzywam oryginalnych BOSCH i jestem z nich zadowolony. Starczają mi na ok 80-90 tysięcy P i tył ok 2x . Jest to spowodowane napewno stylem jazdy ( robie autkiem ok 100 000 rocznie więc rzadko mam ochotę na ekstremalnie sportowa jazdę i naogół chamuje silnikiem)
Ap ropo klocków FER.... opinie są różne. Sportowe klocki jak sama nazwa wskazuje są przystosowane tzn ich skład materiału ściernego do częstego użytkowania. Nie wystarczają na zbyt długo i dobre efekty hamowania osiągają gdy są dobrze rozgrzane a nie zawsze gdy nagle coś na trasie wyskoczy tak jest.
ni włąsnie nie powinno się zakładać sportowych klocków a w szczególności do wyczynowych tarcz, poza tym skutecznośc hamowania przy sportowych klockach i jeździe po mieście znikoma.
Zakłada się zestawy dostosowane do trybu jazdy a nie jak komu przypadnie do gustu.
Witam ja mam Klocki ferodo (nie znam prawidłowej pisowni) z przodu i z tyłu tarcze nie wiem jakie i świetnie hamuje nawet jak są rozgrzane od częstego używania. odradzam kupowania jakich kolwiek tanich zamienników typu kashijama bo one po nagrzaniu się ślizgają a nasze Avki nie są małe to i hamulce muszą mieć dobre.
A ja właśnie niedawno założyłem tarcze hamulcowe i klocki firmy Lucas. co fajne tarcza jest pomalowana na czarno( warstwa ochronna) Na początku pyliły ładnie teraz już to ustało. Klocki nie piszczą, zestaw bardzo dobrze hamuje
[ Dodano: 2010-07-12, 21:38 ]
apropo....
Jak są chętni podam indeksy tarcz i klocków na przód.
Pozdrawiam
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-13, 08:15
podaj nawet jak nie ma chętnych - może komuś kiedyś się przyda....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum