Ok, ale na razie EGR-u nie ruszam. Uważam, że nie ma takiej potrzeby.
Jak dojdę co popiskuje to dam znać. Zauważyłem, że po wymianie oleju w skrzyni jak by było troszkę lepiej.
W przyszłym tygodniu jadę na urlop, zrobię trochę więcej kilometrów, "przepalę rurę" i mam nadzieję, że będę mógł coś więcej powiedzieć.
Kiedy wymieniać olej w skrzyni biegów (manual),w T25 D4?
[ Dodano: 2009-09-15, 21:42 ]
Pytam bo od kilku dni jestem posiadaczem T25 z 2004r. z przebiegiem 142tyś. , a ostatni przegląd w ASO miał robiony przy 136 tyś. w tym roku. Jak mi powiedziano był to " duży" przegląd.
Stąd moje pytnie o ojej w skrzyni, czy na takim przeglądzie się go wymienia?
Kupiłem niedawno Auto Świat (kompliacja porady przed zakupem i opisy modeli)
Była tam również Toyota Avensis T25 (dostała marną 4). Co do przeglądów to w gazecie zapisali:
- wymiana oleju D-4D D4 silnikowego co 15 tys, chłodniczego co 150 tys hamulcowego 2 lata lub co 30 tys tys, oleju w skrzyni biegów co 60 tys, rozrządu co 105 tys płynu od wspomagania co 150 tys.
Czyli jednak olej w skrzyni Toyota zaleca co 60 tys wymieniać, albo napisali, żeby uzytkownicy wymieniali
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
zyli jednak olej w skrzyni Toyota zaleca co 60 tys wymieniać, albo napisali, żeby uzytkownicy wymieniali
Spotkałem się z tym w kilku miejscach.
W ASO mowili mi, że nie przewidują, chyba, że na życzenie.
Nie ma to żadnego znaczenia. Olej to olej. Nie ma tam spalanie jak w silniku, więc nie zachodzi konieczność częstej wymiany, ale wymieniając zapewne nie zaszkodzi to Avce, a wprost przeciwnie. Dlatego też u siebie wymieniłem zaraz po zakupie przy przebiegu 130 000 km.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Dokladnie tak.Mozna nawet dac 80W90 bo tam sa jeszcze roznego zastosowania.Czy to ciezarowki czy osobowki.Ale uwazam,ze Mobile One to najlepszy olej:)W zyciu nikt mnie nie przekona do innej firmy...
Wysłany: 2011-03-21, 09:09 wymiana oleju w skrzyni biegów
Witam wszystkich , mam zamiar wymienić olej z skrzyni biegów ,ale czy ktoś wie ile kupić ? kolega ze sklepu mówi ,że wchodzi 2 litry TOYOTA avensis 1.6 rok, 2000, T22 benzyna z góry dzięki za odpowiez ,pozdrawiam .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum