Wysłany: 2009-06-08, 18:54 [Avensis T25] olej do skrzyni D4D 116 km po 89 tys km
witam Kolegów,
Jestem po raz pierwszy na forum.
Dwa krótkie pytania:
1. Jaki olej do skrzyni D4D 116 KM i ile?
2. W którym miejscu jest korek spustowy i zalewowy?
Odkręcasz osłonę pod skrzynią biegów. Kluczyk nasadowy 10mm.
Kluczem nasadowym 24mm korek wlewowy jest on na środku z przodu skrzyni.
Ten sam klucz i odkręcasz taki sam korek spustowy pod skrzynią.
Olej to 75W/90 w instrukcji w dziale download masz jego ilość. Wlewasz aż się przeleje.
UpDate.
Ty masz T22 czy T25 ? Po dacie w pforilu T25, ale ustawiłeś sobie T22
w mojej czasami trójka ciezka wchodzi
olej wymienialem gdzies 10kkm temu
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
leonaleksander7 [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-15, 18:35
Witajcie,
Natomiast w mojej (pomiędzy zmianami 1-2, 2-3) troszkę muszę użyć jakby więcej siły i czuję wyraźny opór. Nie zawsze oczywiście bo inaczej już dawno siedziałbm u mechanika.
Jeszcze jedno - dziwne cykanie (świerszcz) gdy nie jest naciśnięte sprzęgło i na luzie.
Może jestem też trochę przewrażliwiony. Wcześniej jeździłem Nissanem Primerą P12 i podobny objaw równał się z wymianą koła dwumasowego i kopletnego sprzęgła. Mam nadzieję, że tutaj wymiana oleju trochę pomoże i spokojnie jeszcze ze 30 tys. przejadę.
Jeśli któryś z kolegów ma jakieś doświdczenie w tej kwestii proszę o komentaże.
Czy to cykanie odpuszcza jak wciśniesz sprzęgło, albo jak wciśniesz sprzęgło to czuć jakby coś drżało i terkotało ?
Jeśli cykanie przechodzi to dopiero może być początek końca dwumasa, jeśli po wciśnięciu pojawia się terkotanie i drżenie to bierz się za wymianę
I czy czujesz duży opór przy wkładaniu wstecznego ?
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
leonaleksander7 [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-16, 21:30
Witam,
Jak wcisnę sprzęgło (gdy pracuje silnik) świerszcz milknie. zaznaczam, że słyszę tylko gdy silnik jest ciepły. robiłem różne próby, z hamulcem parkingowym i próbą ruszania do przodu - żadnej reakcji nieporządanej, auto rwie się do przodu. Nie ma żadnych wibracji czy też pulsowania pedału. Wsteczny to tak jak w każdej Toyocie z tym silnikiem i skrzynią - lekko z oporem, czasami na dwa razy sprzęgło, czasami bez problemu.
Przebieg - 88 tys. ale czy prawdziwy, tego nigdy nie wiesz kupując auto używane.
Więc powiem Ci tak to nie sprzęgło. A do do popiskiwania - moja też na ciepłym popiskuje.
Ja podejrzewałem EGR, gdyż przed czyszczeniem nic nie świerszczało a gdy założyłem zaczeło się tak robić, ale byłem u mechanika i powiedział, że ok. Więc nie mam pojęcia co to jest. Jak przebadam to dam znać. No chyba że Ty szybciej dojdziesz 8-)
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum