Wysłany: 2009-05-01, 00:05 [Avensis T25] Jak wyłączyć dźwięk niezapiętych pasów
1 licznik przestaw na ODO (całkowity przebieg)
2. wyłącz stacyjkę
3. włącz stacyjkę i potem wciśnij i trzymaj przycisk zerowania licznika przez 12-13 s
4. po tym czasie zapnij pas (cały czas trzymaj przycisk wciśnięty)
5. puść przycisk a na liczniku pokaże się „beep-on”
6. Naciśnij przycisk jeszcze raz (krótko) aby wybrać „beep-off”
7. Poczekaj chwile aż pojawi się znowu przebieg kilometrowy...
Pamiętaj jednak, że zapięte pasy to Twoje życie i bezpieczeństwo.
Dzięki temu dźwiękowi ostrzegającemu i zmuszeniem do zapinania pasów Avensis zdobyła w EuroNCAP dodatkową gwiazdkę.
A moze wiesz z jakiego powodu u mnie na fotelu kierowcy brzeczyk nie działa ? na pasażera krzyczy, a na kierowce nie . JA myslę nad tym, ze coś jest rozlutowane. I powiedz mi jeszcze 1 czy z tego powodu moze się kontrolka air bag świecić ?
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
qfas, może. Najprawdopodobniej mata w siedzeniu padła, lub rozłączyła się pod siedzeniem. Może świecić się przez to również poduszka, nawet powinna. Mata to czujnik obciążenia siedzenia, jest wewnątrz jego.
ale jak odloczysz kleme od akumulatora na jakis czas i podlaczysz to dzwiek pasow wroci ponownie i jeszcze raz bedziesz musial wykonac ta opcie
bo sam sprawdzalem czy po odlaczeniu klemy to sie resetuje i dzwiek mam ponownie
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
qfas, może. Najprawdopodobniej mata w siedzeniu padła, lub rozłączyła się pod siedzeniem. Może świecić się przez to również poduszka, nawet powinna. Mata to czujnik obciążenia siedzenia, jest wewnątrz jego.
Przez co sie może świecić kontrolka przez matę czy przez rozłączenie czujki pod siedzeniem, bo pod siedzeniem wszystko jest podpiete
qfas, system reaguje jeśli ktoś siedzi w fotelu. W siedzeniu jest taka jakby mata, która ma za zadanie powiedzieć sterownikowi czy ktoś na nim siedzi, czy nie. Ten ktoś musi być na tyle ciężki, aby uaktywnić system poduszek i brzęczyka. Jeśli wsadzisz małego psa, nie będzie brzęczeć, a poduszka da mu w nos jakby co.
Uszkodzona mata, może również dezaktywować poduszkę, stad świecąca się kontrolka.
Generalnie, nie mam pewności Panowie, czy wyłączenie brzęczyka nie dezaktywuje poduszki. Tego nie wiem, ale generalnie nie zalecam wyłączania brzęczyka.
Nie wiem na ile inteligentny jest to system w Toyocie, ale w BMW maty w siedzeniach mają za zadanie dezaktywowanie poduszki jeśli siedzi zbyt lekka osoba, czy też przedmiot, zwierze. Wówczas za mała waga, nie jest to człowiek lub za mały człowiek, nie odpala się poduszka podczas wypadku, aby nie zrobić większej krzywdy.
Sam myślałem by wyłaczyć ten brzeczyk, ale po zastanowieniu zostawiam jak toyota chciała. kupilem ten samochód przede wszystkim ze wzgledów bezpieczeństwa. jeżdże moją rodzinką i chyba nie co kombinować z czymkolwiek związanym z bezpieczeństwem, prawda?
Zgadzam się z Tobą.
Ja wyłączyłem sobie ten dźwięk bo mnie drażnił a i tak zapinam pasy . Wyłączenie dźwięku nie ma nic wspólnego z pogorszeniem bezpieczeństwa. Prawda?
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Nie ma, ale dla niewtajemniczonych to jest taki żart że Ava dostała 5 gwiazdek ze względu na brzęczyk, czyli wyłączając do ma tylko 4 gwiazdki, oczywiście to bzdura, ale wpływ na bezpieczeństwo ma. Bo są ludzie co na odcinku do pracy np mają 2km nie zapinają pasów a brzęczyk by in nie pozwolił nie zapiąć
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 benzyna
Rok: 2011
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-05-18, 20:48
Przepraszam że odkurzam stary temat lecz nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Mam ten sam problem co użytkownik "kotok" , może zna już ktoś rozwiązanie jak wyłączyć owy dźwięk w wersji t27.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum