Oto krótka instrukcja wymiana filtra przeciwpyłowego, lub jak kto woli kabinowego w Avensis II T25.
1. Za pomocą wkrętaka gwiazdkowego odkręcamy śrubkę trzymającą teleskop schowka.
2. Po zdjęciu teleskopa nachylamy rękoma boki schowka do wewnątrz ciągnąc lekko ku sobie, aby zeskoczył z zaczepów, które są po bokach.
3. lekko ciągniemy schowek ku sobie, aby zeskoczył z zawiasów.
4. Widzimy zamknięcie filtra kabinowego. Palcami naciskamy zatrzaski, aby do niego się dostać.
5. Po zdjęciu zaślepki, zamknięcia. Pojawia się filtr kabinowy. Wyciągamy go i wkładamy nowy. Montując nowy filtr, należy zwrócić uwagę na strzałkę z napisem AIR FLOW. Oznacza ona kierunek cyrkulacji powietrza. Niektóre filtry mają taką strzałkę namalowaną. Analogicznie montujemy wszystko i gotowe.
Filtr kabinowy należy zmieniać nie rzadziej niż raz w roku.
I do filtra dopowiem nie kupujcie nigdy zwykłego filtra (białego) pochłania on jedynie 30-40% zanieczyszczeń a poza tym często widać jak kurz wpada przez nawiewy. Polecam filtry węglowe ok 80% zanieczyszczeń chłoną kosztują bardzo podobnie a są po 1 duzo trwalsze a po 2 lepiej oczyszczają powietrze
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Zwracam uwagę na samo wkładanie filtra. Filtry oryginalne mają strzałkę i napis "up", a więc sprawa prosta - wkładamy zgodnie z sugestią tak, żeby strzałka była skierowana do góry. Zamienniki mają zwykle strzałkę i napis "air flow" i wtedy wkładamy strzałką skierowaną do dołu, bo powietrze przepływa "w dół" co łatwo stwierdzić po zanieczyszczeniach, które się zebrały na górnej części starego filtra.
Zwracam uwagę na samo wkładanie filtra. Filtry oryginalne mają strzałkę i napis "up", a więc sprawa prosta - wkładamy zgodnie z sugestią tak, żeby strzałka była skierowana do góry. Zamienniki mają zwykle strzałkę i napis "air flow" i wtedy wkładamy strzałką skierowaną do dołu, bo powietrze przepływa "w dół" co łatwo stwierdzić po zanieczyszczeniach, które się zebrały na górnej części starego filtra.
Słuszna uwaga.
Jeszcze dodam, że ostatnio montując nie w swojej T25, trafił się filtr papierowy, zakupiony przez właściciela w sklepie Karger, na który nie było nic. Z obu stron był identyczny, słabo wykonany, w kartoniku zastępczym bez żadnego nadruku, a kosztował kosmiczne 70 zł.
Pieter, a czy ten filtr co przyszedł jest w miarę sztywny tzn. nie łamie się jek go podnosisz itp. Jeśli takich zachowań nie ma to jest porządny wyrób. Wcześniej kupiłem filtr (nawet już marki nie pamiętam) to była masakra (giął się jak chusteczka higieniczna)
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2010-05-01, 09:25
Czy we wszystkich modelach T25 są takie konstrukcje układu obiegu powietrza ?
Mam T25 1.6 i mam wrażenie że nie wyrabia .... może to konstrukcja z Corolli ?
Sprawdź filtr kabinowy, jak zapchany to strasznie spada wydajność.
Dzisiaj kupuję nowy, ale jak stary wytrzepałem o chodnik na parkingu to od razu poczułem różnicę
Jeśli temperatura na wylocie z kratki wyższa niż ok. 5-6 stopni to też może pomóc serwis klimy.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2010-05-04, 19:32
Autko ma 2 lata i 16 tys km .... klima nie może być do "naprawy".
Filtr na pewno do wymiany, tylko chcę zakupić nowy aby 2x nie rozkładać ... trzeba odkręcić schowek ... a nie chcę męża nadwyrężać
Nie chodzi o naprawę klimy tylko uzupełnienie czynnika. U mnie po 2 latach od poprzedniego uzupełnienia z 450 g spadło do 300 g czynnika. Dodatkowo przy wymianie następuje osuszenie układu co również dobrze robi instalacji.
Serwis z wymianą czynnika można zrobić już za 100 zł, a naprawa sprężarki jak się zaniedba troszkę więcej - oleju w silniku też od 2 lat nie wymieniacie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum