Moja Avka jest po wymianie tarcz, klocków i ponownym wyważeniu kół (myślałem, że i tu jest problem) ale koła jak biły tak biją. Skończyły mi się pomysły co z tym fantem zrobić, spróbuję jeszcze czy coś da smarowanie kolumny kierownicy jak pisał kolega comcf. Nie wiem kiedy to zrobię, ale mimo to o wynikach tego zabiegu podzielę się. I jeszcze jedno, przy wyważaniu kół usłyszałem, że to może być też przyczyną złego stanu ogumienia. Prawdą jest, że bieżnik zrównał się ze wskaźnikami i będę wymieniał opony, ale dopiero koniec kwietnia początek maja. Wtedy się zobaczy gdzie tkwił diabeł .
ja powiem tylko tyle że mnie się wydaje i na to bym stawiał że opony masz już złom jak je wyważali to pewnie zrobili to na odp....... po wymianie opon będziesz wszystko wiedział i to powinno pomóc.
a moze poprostu mechanik przy wymianie tarcz zle oczyscil piasty przed zalozeniem nowych i stad te bicia,ja mialem kiedys podobnie z innym autem.pozdrawiam
Bicie występowało i przed wymianą tarcz, teraz ciężko stwierdzić jak chłopak przyłożył się do pracy. Osobiście wychodzę z założenia: jeżeli chcesz mieć pewność że coś jest dobrze zrobione - zrób to sam, jednak babranie się pod chmurką (w szczególności, że zawsze może coś niespodziewanego w trakcie roboty wyskoczyć) nie jest mi na rękę i dlatego trzeba komuś zlecić zadanie.
witam ja w swojej avensis po wymianie tarcz(brembo) i klocków(ferrodo) tez mi kierownica drga przy hamowaniu jak jade powyzej 100 km/h przy mniejszych predkosciach tego wogole nie ma bylem juz kilka razy u mechanika i nic nie pomagalo wkoncu przetoczyl tarcze i przestalo ale nie do konca czy da sie to zlikwidowac do konca czy nie mimo tego ze pisaliscie ze jest to wada tego modelu?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-20, 20:55
Klocki Ferrodo (te standardowe) są do bani.
Fakt faktem, że bardzo dużo Avensisów ma ten problem i walka nie jest łatwa. Ja póki co wygrywam. Wymieniłem tarcze i klocki na komplet ATE. Przejechane 5tys.km i jest spokój.
witam pisalem juz o drganiu kierownicy podczas hamowania problem ustal na chwile po przetoczeniu tarcz ale znow powrocil tyle ze teraz jest przy predkosci ponizej 80 km/h pojechalem do mechanika przegladnal tarczei klocki i wszystko jest z nimi ok ale kierownica znow drga i znow niewiem z czego to sie bierze moze ktos z was bedzie wiedzial jak temu zaradzic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum