To mój pierwszy post, szukałem trochę informacji w Internecie na temat aut, początkowo przymierzałem się do Corolli, ale z racji tego, że za kilka miesięcy będę woził nie 2, a 3 osoby plus wózki itp, będzie chyba potrzebne większe auto.
W związku z tym chciałbym prosić o pomoc w wyborze Avensis, na 99% wersja T25.
Jeśli chodzi o budżet, to 30-35k PLN max.
Paliwo - tu jestem otwarty, czytałem gdzieś, że dieselki dynamiczniejsze, ale niektóre lekko awaryjne (2.2 chyba). Ale raczej skłaniałbym się ku benzynie (boję się, że jak w dieslu coś klęknie, to będzie bolało po kieszeni, kiedyś już to przerabiałem)
Silnik - max. 2 litry, fajnie by było, żeby palił rozsądnie, ale i po wciśnięciu gazu żeby sobie dobrze radził.
Nadwozie - kombi
Czy są jakieś roczniki, wersje silnika itp których powinienem się wystrzegać? Ewentualnie takie, których powienienem szukać
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące silnika, bo to jest główny problem jeśli chodzi o wybór auta.
Doświadczenia w temacie benzynek toyoty wiekszego nie mam, ale "ze slyszenia" wiem, ze gaz to niekoniecznie dobry pomysl (szczegolnie w wersji 1.8), ale tak jak pisalem doswiadczenia w tej materii nie mam.
Co do dieselka to powiem tak - jak dzis bym kupowal auto, po jakichs tam doswiadczeniach ze swoja, to wybral bym ten sam silnik. Silniki 1CD czyli 2.0 116km są chyba najbardziej udane jeśli chodzi o diesele w tym modelu.
Pewnie wiecej "ciekawostek" napiszą koledzy bardziej wszechstronnie obeznani z tematem, bo moja opinia jest oparta jedynie o wiedze z forum i doswiadczenia z wlasnym autem
Dziękuję za info o dieslu, przeglądam właśnie otomoto itp, większość aut ma ok 200kkm przebiegu, nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, mianowicie zakładając że zdecyduję się na autko w okolicach właśnie 200 tys. przebiegu, z jakimi kosztami na wejściu powienienem się liczyć? Nie chodzi o wymiany płynów, ale jakieś większe sprawy, rozrząd itp? Jak to w Toyotach wygląda?
rozrząd wymienia się w dieselu co 105 000, jednak niezależnie od przebiegu warto wymienić. Koszt wraz z pompą wody od ok. 1200zł do ok. 1800zł na oryginalnych albo porównywalnych z oryginałem częściach razem z robocizną, zależnie gdzie będziesz wymieniał. Płyny, filtry oczywista oczywistość, a reszta to już chyba według potrzeb.
Aha we wszystkich benzynkach masz rozrząd na łańcuchu więc ten problem odpada
Co do diesela to może okazać się przy takim przebiegu konieczna wymiana dwumasy (koszt w granicach 2000zł) ale to nie reguła - generalnie dwumasy w T25 są dużo trwalsze niż w T22 - Ja u siebie mam potwierdzone (auto od pierwszego właściciela w polsce) 275 000 i dwumasa w oryginale
Oczywiście nie namawiam cię na diesela ale na pewno jest ich u nas więcej niż benzynek i łatwiej wyrwać coś godnego uwagi, chociaż z drugiej strony jeśli jesteś zdecydowany na nadwozie kombi to też będziesz miał w czym wybierać nawet jak postawisz na benzynę.
EDIT:
zapomniałemo jeszcze jednym, przednie lampy, chyba większość posiadaczy T25 przed FL już miała z tym do czynienia. W xenonach szybko zużywają się odbłyśniki, koszt regeneracji 150zł-200zł za lampę, w lampach halogenowych wytapiają się gniazda żarówek, koszt lampy w zamienniku to około 200zł-250zł lub regeneracja ale tu ceny nie znam. Generalnie problem bardzo dobrze znany i szeroko opisywany na wszystkich forach, z regeneracją też nie ma większego klopotu, bo jak komuś oddasz swoje lampy to na pewno twoje nie będą pierwszymi lampami z ave, które ten człowiek będzie regenerował
Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2000
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2011-12-21, 13:49
Samochód ma swoją ugruntowana markę. Dobry na długie trasy, wygodny i niezawodny. Drobne naprawy zawsze się pojawią , ale generalnie bez problemów przez 5 lat.
Samochód ma swoją ugruntowana markę. Dobry na długie trasy, wygodny i niezawodny. Drobne naprawy zawsze się pojawią , ale generalnie bez problemów przez 5 lat.
Jeszcze masz jakieś konkrety do dodania? Człowieku, w ciągu jednego dnia napisałeś siedem postów z czego wszystkie są spamem. Czemu to ma służyć?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum