Wysłany: 2009-06-06, 20:12 [Avensis T25] Temperatura silnika 2.0 D4 VVT-i
Wczesniej miałem Carine i wskazówka temp. silnika zawsze po rozgrzaniu stała jak przyklejona dokładnie w połowie. Obecnie posiadam Avensis 2003 2.0 benzyna 147KM i wskaźnik jest troszkę ponad połowę skali, o jeden max 2 kreski wyżej od połowy.
Ponadto po dłuższej jeździe po mieście bez klimy załącza się dmuchawa lecz temperatura nie rośnie wg wskaźnika.
W dieslu jest minimalnie poniżej polowy. Myślę, że w benzynce nie powinno być dużo wyżej. Zobacz czy jest tyle ile trzeba płynu w chłodnicy. Ale na moje oko chyba jest wszystko ok
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Dzisiaj ponownie zrobiłem około 100km i zauważyłem następującą rzecz.
Wskazówka jest minimalnie ponad połowę, czyli praktycznie idelanie na środku więc tutaj sprawa wygląda OK.
Lecz druga sprawa, w trasie jadę wentylator chłodnicy nie chodzi, natomiast w mieście przejadę z 2-3km czyli wolna jazda i załączają się obydwa wentylatory, to samo jak jechałem na działkę powoli po polnej (doły) drodze, również załączyła się chłodnica. W mojeje starej asterce 1.4 60KM włączała się ale po długim staniu w korkach w mieście a u brata w carinie 1.6 praktycznie wcale, nawet w mieście po długiej jeździe w 30C upale a wskaźnik temp. stoi jak przyklejony na połowie )
Czy to normalne zachowanie co do mojej avensis ????
u mnie w miescie tez sie zalancza jak jest goraco i jak postoje troche w korkach
mysle ze to jest normalne
a sprawdzales plyn w chlodnicy :?: tak jak ci plesser, napisał :?:
Może za bardzo przesadzam ale dziwi mnie że częściej się włącza chłodzenie skoro wskazówka temperatury nie zmienia położenia.
Może coś być z termostatem ?? kiedyś miałem tak w astrze, padł czujnik i wskaźnik mimo gorącego silnika wskazówka nie wstawała ??
To moje pierwsze takie auto z komputerami i wogóle więc nie wiem czy np. awarię takiego termostatu pokaże komunikat typu SERVICE czy kontrolka awarii ??
W moim od 2003 roku ponad 175 tys km wskaźnik jest 1mm poniżej połowy i ani drgnie wyżej niżej po nagrzaniu. Z tego co wiem to jest dokładnie tyle ile powinno być.
Sprawdź,czy nie masz zasyfionej chłodnicy muszkami, czy nie masz syfu w płynie chłodzącym co mogło by oznaczać, że nie wiadomo co było lane i czy termostat nie był przypadkowo wymieniony na model o wyższej temperaturze otwarcia.
Po to jest termostat, czujnik i wentylator, aby wskazówka stała w miejscu a elektronika włączała i wyłączała wentylator tak często jak chce. Wszystko wygląda OK.
wracając do tematu, dzisiaj temperatura 22C na zewnątrz jazda po mieście i wentylator włącza się na jakieś 20-30s wyłacza i po przejechaniu ok. 1km znowu czy to norma ??
No tak powoli na światłach, po prostu logicznie rzecz biorąc chłodnica się załącza chłodzi i po chwili gaśnie więc OK, ale po co się wyłączyła skoro za chwilke znów się załącza.
Np. podjechałem do McDonalds do okienka pierwszego gdzie się płaci to chodziła zaraz wyłączyła się dojechałem kolejce aut do drugiego i znow się załączyla.
Jeśli temperatura nie rośnie wyżej połowy podziałki licznika to nie ma się czego obawiać bo to jest OK. Zrób tak jak radzi gawrys, czyli wymień płyn w chłodnicy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum