Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania kabiny przy puszczaniu sprzęgła - Toyota T27 sedan
Autor Wiadomość
DanielM 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 benzyna
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2023-05-23, 11:52   Drgania kabiny przy puszczaniu sprzęgła - Toyota T27 sedan

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem właścicielem Toyoty Avensis T27 - sedan, 1.8 benzyna + LPG Staga. Rocznik 2009.
Od początku zeszłego roku i jeszcze przed wymianą sprzęgła na nowe z autem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Ciężko to tak wyjaśnić i temat poniekąd poruszany już był na forum w tym miejscu:

https://avensisklub.pl/avensis-t27-18-benzyna-drgania-podczas-ruszania-na-rozgr-vt6254.htm

Ale bez jednoznacznej odpowiedzi.

Rzecz w tym, że auto, na ciepłym już silniku, przy ruszaniu i tylko na pierwszym oraz wstecznym biegu, wpada w coraz silniejsze drgania. Wrażenie jest takie, jak gdyby silnik chciał wyskoczyć. Zaczyna" trzepać" całą budą.
Dzieje się tak, w chwili puszczania sprzęgła i jednoczesnym dodawaniu gazu. Tak na ok 1/3 puszczonego sprzęgła, kiedy auto chce jechać. Podobnie jest na samym, puszczanym powoli sprzęgle.
O dziwo nie dzieje się to na zimnym silniku. Dopiero na ciepłym - gorącym. Najgorzej jest w korkach, kiedy z każdą próbą ruszenia z miejsca, autem zaczyna coraz mocniej trzepać.

Przed wymianą sprzęgła, działo się to również na drugim biegu. Obecnie - po wymianie, tylko na biegu pierwszym oraz jak pisałem - wstecznym.

Tuż po wymianie sprzęgła na nowe - maj 2022 problem jakby zniknął. Nic podobnego się nie działo i wrócił ok października :(
Zaprzyjaźniony mechanik Toyoty, który pracował wcześniej w ASO twierdzi, że problem na 90% nie leży w sprzęgle a w zawieszeniu. Wg niego drgania powodować może delikatny luz na lewej - przedniej półosi.
Nie mniej jednak dziwi fakt, że drgania te nie pojawiają się w ogóle na zimnym silniku. Gdyby zatem chodziło o półoś, występowałyby one niezależnie od temperatury silnika.
Sprawdzane już też były poduszki silnika - tu wszystko jest ok.

Czy ktoś z Was miał już może podobny problem z tym autem i udało się go rozwiązać?
Będę wdzięczny za informację i wszelkie sugestie.

Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,
Daniel.

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
tadzikus 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2024-03-29, 23:51   

Witam Serdecznie,

W mojej Avensis T27, 2.0 Valvematic 2009 Kombi (LPG STAG) ten sam problem z szarpaniem – przy szybkim wysprzęglaniu bardzo szarpie.

W grudniu 2023 wymieniałem sprzęgło (AISIN CKT-371RA – jedyne inne dostępne od tego modelu to chyba tylko OEM toyota – 3450zł) - wtedy jedyny objaw to ślizganie się na 2-3 biegu.

Zlecona wymiana sprzęgła, dodatkowo mechanik wymienił tylną poduszkę silnika. Pojawiły się problemy z zapieczonymi śrubami, 2-3 zostały zerwane podczas demontażu – nie wiem czy z silnika czy ze skrzyni. Koło zamachowe wymagało „przeszlifowania” ponieważ było przypalone. Zauważyliśmy z mechanikiem że nowa tarcza Aisin-a jest minimalnie większa od oryginału Toyota (produkowanego przez Valeo), ale na tyle, że mieściła się w całości na średnicy koła zamachowego. Na stronie z wykazem części OEM jest zapis że od któregoś roku tarcza została „zastąpiona” na inną ale parametrów oczywiście brak.

Odebrałem auto działające sprzęgło działało bardzo dobrze z jednym objawem – sprzęgło nie wracało sprężycie, można było zabrać z niego but szybciej niż odbijało. Przy normalnej jeździe nie był to problem, jedynie przy bardzo szybkiej zmianie biegów można było wyczuć nieduże opóźnienie.

Po wymianie przez pierwsze 2-5 tysięcy kilometrów idealnie, brak ślizgania - problem z drganiami pojawił się dopiero po tym dystansie.

Problem wolniej wracającego pedału sprzędła został rozwiązany – na przewodzie hydraulicznym sprzęgła jest taka „baryłka” łącząca dwa sztywne przewody hydrauliczne – to jakiś zawór zwrotny (jak ktoś wie co to jest to proszę o informacje, w Toyocie część jest już niedostępna). Mechanik
baryłkę rozpruł, wszystko w środku było zapieczone. Do auta wróciła sama obudowa bez „bebechów”

Opis:
- problem nie występuje na zimnym silniku
- pierwsze objawy szarpania pojawiają się po nagrzaniu całego auta i przejechaniu około 20-25 km
- problem występuje na pierwszym biegu i czasami na wstecznym
z 2-giego biegu można ruszać jak się chce, nic nie szarpie
- wymiana poduszek na nowe – przód i tył nie pomogła (oryginały OEM – z zamiennikami tutaj też ciężko) - i jest duża szansa, że nowe poduszki również uszkodzę zanim problem się rozwiąże.
- zwiększenie luzu na pedale sprzęgła również nie pomaga (może minimalnie ale problem nie został rozwiązany)
- z wyłaczonym systemem VSC problem nadal występuje

Moje podejrzenia: czyli:
- Luz na półosi – wspominany czasami na niektórych forach
problem z mocowaniem skrzyni biegów – możliwe, że związany z zerwanymi mocowaniami podczas demontażu,
- Zużyte koło zamachowe „dopasowane” i dotarte do poprzedniej tarczy sprzęgłowej o minimalnie mniejszej średnicy
- wersja optymistyczna – fabrycznie uszkodzone sprzęgło AISIN-a
- niepoprawnie wyregulowany pedał sprzęgła, na samej pompie sprzęgła, (za mały luz na samym pedale sprzęgła) płyn nie ma jak wrócić do zbiorniczka wyrównawczego, w wyniku czego cały układ się nagrzewa, płyn się rozszerza i podpiera sprzęgło na tyle, że pod sam koniec wyprzęgania wszystko drga – Mam poderznie, że faktycznie po zamontowaniu nowego sprzęgła jeździłem z tak wyregulowanym luzem, ale testowałem jazdę z przesadnie powiększonym luzem i nie było pozytywnego efektu, nadal wszystko drgało (może mniej ale to mogło być placebo) - Jest też szansa, że pompka sama w sobie jest już uszkodzona i nie pozwala aby płyn wracał do zbiorniczka wyrównawczego...? - (wspomniane w jednym z Materiałów „profesora Chris-a”)

- przed awarią z 3 razy pojawiał mi się błąd „check hand break” - teraz po wymianie sprzegła dwa razy pojawił mi się błąd „check hand break” razem z „check VSC system'. Oba błędy pojawiały się jednoczesnię podczas ruszania z ręcznego – pytanie czy system VSC jest w stanie sterowae sprzęgłem sprzegła? Może włąśnie problem jest w jakimś automatycznym systemie który jest w stanie sterować tym sprzęgłem – na tą chwilę błąd zresetowałem i jeżdżę dalej

Z góry bardzo dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

PS. Będę bardzo wdzięczny za informacje o innym zamienniku sprzęgła niż: AISIN CKT-371RA, dostępnych odpowiedników firm: Valeo, LUK-a czy Sachs-a nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Tadzik

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Odpowiedz do tematu