Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2024-08-05, 17:53 [Avensis Verso] Metaliczne stuki w silniku
Witam wszystkich!
Mam problem z moją Avensis Verso i obawiam się, że to może być już koniec. Ale nie tracę nadziei!
Samochód: Avensis Verso r. 2002, silnik 2.0 D4D przebieg 300,000.
Do niedawna mechanicznie wszystko było OK, wiadomo jakieś drobne naprawy i awarie. Niedawno podczas jazdy w trasie, silnik nagle zaczął głośno stukać a za chwilę zgasł i nie dawał się uruchomić. Samochód przyjechał do domu na lawecie i po kilku próbach silnik odpalił ale z głośnym metalicznym stukiem.
Stukanie wydaje się dochodzić od góry silnika (chociaż ciężko powiedzieć, bo dźwięk roznosi się na cały silnik), nie zmniejsza się wraz z dodawaniem obrotów, a wręcz przeciwnie, raczej robi się głośniejsze.
Pierwsze podejrzenie znajomego mechanika padło na przestawiony rozrząd. Rozebrałem osłony, sprawdziłem rozrząd i jest idealnie (wał korbowy, wałek rozrządu i pompa wtryskowa - ustawione dokładnie tak jak znaki).
Następnym krokiem było zdjęcie pokrywy zaworów gdzie nie widać nic specjalnego. Wałki są trochę wytarte ale nie ma śladów zatarcia. Po uruchomieniu silnika z otwartą pokrywą zaworów nie słychać wyraźnie skąd dochodzi stukanie.
Jeżeli ktoś ma pomysł gdzie jest problem, to będę bardzo wdzięczny! Spodziewam się, że naprawa może być nieopłacalna, ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć co się zepsuło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum