a Tobie kolego jak tam spalanie w miescie wychodzi?
Obecnie nie jezdze po samym miescie wiec nie jestem ci w stanie powiedziec.
w tej chwili jezdzac do pracy ok 26 27 km z duzego miasta jakim jest frankfurt ,wiec wyjezdzajac z miasta przejezdzam 15 swiatel i wjezdzam na autostrade i pozniej zjezdzam z autostrady i zostaje mi ok 8 km moze mniej a wiec pol trasa pol miasto i np w tym tygodniu srednio 7.9l na setke jazda spokojna bo do pracy jezdze wczesnie rano i nie spieszy mi sie specjalnie ,z pracy raczej normalnie ale bywa ze troche korkow jest.
Miasto to jak bylem w polsce to na krotkich odcinksch gdzie sie silnik nie nagrzal podchodzilo pod 11 11.5 ale jak tylko zaczalem troszke sie krecic to spadalo ponizej 10.
Witam
Sprawdź, czy nie blokują Ci się hamulce. Właśnie ja odkryłem przyczynę wysokiego spalania w swojej Ave. Dość mocno zblokowało sie lewe przednie koło, do tego prawe tylne, co skutkowało spalaniem 12L w mieście i 10 L w trasie. Pozdrawiam
Witam! U mnie w LECIE: jak jeżdżę w trasie 6,5-7 L , po mieście wychodzi ok 8-9 L, jak do pracy ok 2 Km czyli na ssaniu to 10 L . Zimą w mieście 11-12 a jak do pracy tylko jeżdżę (te 2 km) to już trzecią zima z kolei pali mi 13-14 L. Myślę że tak jest i będzie bo silnik na ssaniu chodzi. Wcześniej miałem forda focusa benzyna 1,6 i przejeżdżając ten sam dystans wychodziło zimą 12 L, a jak miałem Volvo V40 1,9 TD to mi palił 9-10. Na krótkich odcinkach zawsze będzie dużo palił. Jak ktoś pisze że w mieście i korkach pali mu mniej to się zgadza ale pewnie jeździ 5-10 km. Kolega ma takie samo auto i jak dojeżdża spoza miasta to ok 4 km jedzie krajową a później tylko kawałek miastem i spalanie poniżej 9 L zimą.
Posiadam Avensis 2,0 vvti D4, auto pali w mieście 19 litrów i jest dość mułowate. Brak błędów na kompie, podejrzewałem sondy, więc zrobiłem wykresy ich pracy na Techstream. Wygląda to jak poniżej:
sondy
Wygląda to tak, jakby sondy działały ale reagowały bardzo wolno. Są do wymiany? Bardzo proszę o pomoc
Wydaje mi się że gdyby kat był przytkany to auto po jakimś czasie by się dławiło i gasło.Sprawdź może czy z przepustnicą jest wszystko ok miałem przypadek że sparciał jeden wężyk od podciśnienia.
_________________ Sprzedaż używanych, oryginalnych części Toyoty Avensis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum