Wysłany: 2010-11-15, 16:55 [Avensis T25] Wybór na zimę
Witam. Chciałem się Was zapytać o dobór felg i opon na okres zimowy.
Obecnie jeżdżę na oponach letnich 205/55 R16. W specyfikacji auta znalazłem, ze można też stosować opony195/65R15. I teraz zastanawiam się, czy lepiej kupić drugi komplet felg 16" z oponami 205/55 czy lepiej kupić felgi 15" z oponami 195/65. Macie może doświadczenie na których zimą jeździ się lepiej?
Pozdrawiam
także myślałem nad tym samym rozmiarem opon na zimę co na lato, tylko ostatnio czytałem gdzieś (chyba w motorze), że na zimę lepiej założyć węższe opony. ale z drugiej strony czy ta różnica jest aż taka duża pomiędzy 205 a 195 to bym się głęboko zastanowił.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie ze za 15" przemawia tylko roznica ceny... Opony zimowe w miare dobre kosztuja 180-200 zł za sztuke a 16" hmmm 280-300 zł ja jezdze na 16 w zimie i jestem bardzo zadowolony
akurat na oponach nie zamierzam oszczędzać. miałe już nieprzyjemność jeździć podczas warunków zimowych służbówką, w której nie zdążyli wymienić opon (zużyte zimówki) i nie było za ciekawie. chodzi mi tylko o komfort jazdy. szersze opony mają tendencję do "ściągania" w naszych "nienagannych" koleinowatych drogach.
Pozdrawiam
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-21, 22:37
Nie wiem jak jest w twojej ave, ale ja mam 2.0 d4d i u mnie 15" nie wchodzą z przodu, haczą o zaciski klocków hamulcowych.
Próbowałem kiedyś założyć właśnie piętnastkę z wyższym profilem dla lepszego komfortu na naszych dziurach, ale się nie udało.
Może twoja ave z silnikiem benzynowym ma mniejsze tarcze i założysz piętnastkę?
W każdym razie życzę bezpiecznej drogi niezależnie od wielkości opon. Pozdro.
je też mam ten sam rozmiar na letnie i zimowe opony (205/55 16cal) już 2gi sezon i jest ok. Do jazdy po mieście i na trasy (te często uczęszczane) wystarczają. Pewnie gdzieś, gdzie pługi i odśnieżanie jest rzadkością może lepsze byłyby węższe...
_________________ ..kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje...
Witam.
Wprawdzie teraz już zmieniamy opony na letnie ale ja przymierzam sie już do zakupu zimówek.Próbowałem uzyskać odpowiedź na pytanie które są najlepsze poprzez forum ale po przeczytaniu opinii wielu forumowiczów mam jeszcze więcej wątpliwości więc zdecydowałem zapytać ogółu. Nadmieniam że moje auto to Toyota Avensis kombi 2.0 D4D T25 2004r .Jakie opony na zimę w rozmiarze 205/55 R16 byście polecili. Waham się między następującymi:
-Dunlop Winter Sport 3D
-Goodyear Ultra Grip 7+
-Continental TS 830
-Goodyear UG Performance 2
ja zakupiłem jesienią GOODYEAR UltraGrip 7+ 205/55R16 91 H i nie mogę powiedzieć złego słowa. chociaż w drugim aucie mam Dunlop Winter i też spełniają swoje zadanie, także nie wiem czy warto przepłacać. terazz mozesz kupic opony w dobrej cenie.
Jeśli mogę to również poproszę o pomoc. Obecnie moja AVE jeździ na letnich gumkach 205x55x16. Chciałbym na zimę wrzucić jej koła 15" i oponki 195x65x15. Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć, czy to będzie możliwe? Zupełnie nie wiem czy to możliwe, ale tak sobie wymyśliłem
Ps. Jeśli to będzie możliwe to czy wystarczą same felgi z nakrętkami czy może trzeba coś jeszcze (nie wiem jakieś tuleje itp.?) Chcę założyć felgi stalowe.
Dzięki za pomoc i odpowiedź.
Do dizla nie wejdą ci 15" bo nie zmieszczą się hamulce. Do stalowych szesnastek wystarczą ci tylko śruby, oczywiście wszystko przy zalozeniu ze felga bedzie miala odpowiedni rozmiar (otwor centrujacy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum