Wysłany: 2011-10-09, 21:10 [Avensis T25] Standardowe radio
Witam wszystkich, jestem świeży, kupiłem miesiąc temu toyotke, jak na razie jestem bardzo zadowolony, tylko jedna rzecz mnie irytuje. Chodzi o oryginalne radio, kaseta+cd, mianowicie gdy słucham radia rds działa, wyświetla informacje, ale gdy jeżdze po Polsce nie przełączają mi się automatycznie fale. To znaczy ustawiam sobie przykładowo RMF, ruszam w drogę, do pewnego czasu radio odbiera ładnie potem zaczyna szumieć i w końcu całkiem zanika, po czym muszę od nowa manualnie wyszukiwać fale tej przykładowej FMFki. I tu nasuwa się pytanie czy tak jest w tych radyjkach, czy może jest jakaś funkcja którą należy włączyć. Bo z tego co wiem jeżeli jest RDS to automatycznie powinno się ustawiać, tak przynajmniej miałem w takich zwykłych odtwarzaczach ze sklepu. Z góry dziękuje za pomoc, dodam że auto jest sprowadzone z Belgi
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2011-10-09, 21:45
RDS nie oznacza że Ci się będzie automatycznie zmieniać częstotliwość/wybierać najmocniejszy sygnał
żeby to działało musisz włączyć funkcję autofequrency czyli AF. Na paneleu masz taki klawisz AF i trzeba go wcisnąć - na wyświetlaczu powinny pojawić się na stałe małe literki AF - wtedy powinno Ci działać automatyczne przełączanie na najmocniejszy sygnał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum