a ja mam trochę inne pytanie, mianowicie przymierzam się do zakupu 17" do swojej avensiski i wiem, że obecne 16" miały et45, czy jest taka opcja, żeby założyc 17" 5x100 z et35 czy nie da rady?
jaka jest średnica otworu centrującego w mojej Toyce?
tu masz schemat o co chodzi. Jak widzisz przy mniejszym ET felga bedzie o 10mm blizej amortyzatora, do tego dochodzi zapewne wieksza szerokosc. jesli dobrze pamietam ori felgi maja szerokosc 6,5", siedemnastki beda mialy 7" lub 7,5". Przy feldze szerszej o jeden cal dojdzie ci jeszcze 12,5 mm na strone co razem ze zmniejszonym ET daje 22,5 mm . Oryginalne felgi mają dosyć spory odstęp od amortyzatora ale czy wejdą 17" z ET 35 to muszą się albo wypowiedzieć "praktycy" albo sam musisz zmierzyć ile masz miejsca
felga miała 6.5cala a oponka 205, nowa felga będzie 7calowa a oponki 215, et 35 czyli będzie tak jak piszesz, zastanawia mnie tylko fakt, czy zmieści się to na szpilkach, bo gdyby to były śruby to nie ma problemu, kupiłbym dłuższe i tyle, dlatego wstrzymuje się narazie z zakupem, póki nie będę pewien
najbardziej to mnie zastanawia, akurat et35 pasuje bardzo dobrze, wypchnie trochę koła do zewnątrz i wizualnie zdecydowanie poprawi wygląd auta, a miejsca jeszcze jest
tak czy inaczej, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z taką konfiguracją i potwierdzi, czy mam rację
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2015
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-12-02, 16:17
Witam!
Zmieniłem koła 18" na zimówki 17" (dołączone w salonie przy kupnie wozu). Wyczytałem w instrukcji, że po takiej zmianie należy dokonać kalibracji. Wykonałem to zgodnie z wytycznymi instrukcji nawigacji, ale co ze wskazaniami licznika przebiegu kilometrów i prędkościomierza? Istnieje potrzeba dodatkowych regulacji? Pozdrawiam.
_________________ "...Nieograniczone są tylko Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata - pewności nie mamy..."
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-02, 17:53
To, że zmieniłeś 18" na 17" nie oznacza od razu że średnica koła się zmieniła po prostu felga jest mniejsza a profil większy. Żadnej kalibracji się nie robi.
Zeby miec 100% pewnosci polecam odkrecic kolo i przeczytac na odwrocie w przypadku aluskow lub zdjac kolpak i przeczytac w okolicy srob na stalowce, ewentualnie szukac na zapasie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum