Ten samochod jest jak kilka krow.Wielki,ciezki i taki nieporadny.Jak mu dasz takie male oponki to mozesz miec problem ze sztywnoscia podczas jazdy i manewrow.Chodzi o to,ze jak masz zle dobrane kola to masz uczucie,ze auto sie rozjezdza.
Dzięki za info. Hugoberg .chyba dam sobie spokój z tymi 15- stkami i rozejrzę się za 16stkami jak w instrukcji.ale powiedz mi jeszcze czy mogą być trochę węższe tj.195 a trochę wyższy profil.ponoć takie są lepsze na zimę.
slawg-74, ja mam oryginalne stalówki 16" z avensisa z oponami po 1. sezonie i będą szły na sprzedaż, bo do nowego niestety nie pasują, jak coś to napisz na PW
felgi 5x100 16"
opony Nokian WR G2 dwie 8mm dwie chyba 7mm jakoś tak
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2010-09-08, 13:19
slawg-74 napisał/a:
Dzięki za info. Hugoberg .chyba dam sobie spokój z tymi 15- stkami i rozejrzę się za 16stkami jak w instrukcji.ale powiedz mi jeszcze czy mogą być trochę węższe tj.195 a trochę wyższy profil.ponoć takie są lepsze na zimę.
też w tamtym roku kombinowałem, ale ostatecznie zostałem na 205/55/16 i to był dobry wybór - szukaj na allegro można trafić czasami cały komplecik
Pieter man podaje najlepsye roywiazanie.Ja osobiscie w dwoch takich avensisach mam letnie i zimowe w tym wlasnie rozmiarze.Nie rozjezdzam sie i mam pelna kontrole nad prowadzeniem:)Trzeba pamietac o oporach toczenia Malo kto sie nad tym zastanawia.A tu chodzi o larmo jakie opona wydaje,o trzymanie oraz o spalanie paliwa :-> W instrukcji obslugi na stronie 392 sa rozmiary opon oraz cisnienie i dla naszych silnikow diesel 1CD-FTV 205/55/16 reszta rozmiarow jest dla jednostek benzynowych.
Panowie, u mnie rozmiary podobne jak u dwóch kolegów, auto smiga az milo i zima i latem osobiscie polecam ten rozmiar, choc jestem otwarty na ewentualne propozycje innych kierowcow
Mam pytanko w sprawie rozmiaru felg stalowych. Mam ave po lifcie z 2007r D-4D diesel 126kM, jaki jest rozstaw śrub do tego auta 5x100 czy 5x114?.
Wg. mojej oceny masz 5x100
[ Dodano: 2011-11-02, 08:27 ]
Kolego już kompletnie zgłupiałem. Mam takie autko jak ty i byłem w 100% przekonany że mamy rozstaw 5x100. Ale właśnie zadzwoniłem do ASO w Warszawie i Pan stwierdził, że w Ave od 2007r. są rozstawy 5x114. Więc już sam nie wiem - pozostaje pomierzyć
Ps. Sorki za zamieszanie
1975maniek napisał/a:
Mam pytanko w sprawie rozmiaru felg stalowych. Mam ave po lifcie z 2007r D-4D diesel 126kM, jaki jest rozstaw śrub do tego auta 5x100 czy 5x114?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum