Wysłany: 2009-10-14, 10:11 [Avensis T25] Problem z odpaleniem silnika, zimnego, rozrusz
Witam,
Mam problem od 3 dni. Silnik jak jest zimny ciężko odpala, trzeba go długo kręcić i czasem kilka razy. Jak odpali to chodzi idealnie. Czy może mieć to związek z katalizatorem?? Mam na kompie błąd katalizatora (katalizator niewystarczający).
Chcę zmienić katalizator i mam nadzieję, że to pomoże.
A czy wysokie obroty po odpaleniu silnika rano też mogą być winą zapchanego katalizatora??
Czy znacie kogoś kto czyści wtryskiwacze i przpustnicę?? Kogoś godnego polecenia w Warszawie lub okolicach??
Wysokie obroty tzn. jakie? Normalne jest, że po odpaleniu są na poziomie wyższym jakieś 1600 i potem spadają.
Zacznij od sprawdzenia akumulatora, jeżeli ledwo zipie to zrobiło się chłodniej i nie ma już pierwotnej wydajności, szczególnie jak robisz krótkie dystanse - przed odpaleniem auta włącz na 10 s światła, żeby go wzbudzić i zobacz czy łatwiej zapali, a jak masz miernik to jakie daje napięcie.
W czyszczeniu przepustnicy nie ma żadnych czary mary, możesz kupić preparat w spray'u do czyszczenia, zdemontować rurę doprowadzającą powietrze i popsikać, oczywiście lepiej zdemontować przepustnicę i dokładnie wyczyścić, ale to już więcej roboty, a tak od razu zobaczysz czy jest poprawa.
Kiedy wymieniałeś filtr powietrza i świece, jeśli dawno warto zacząć od najprostszych/najtańszych rozwiązań.
Możesz też spróbować oczyścić układ paliwowy z wody, albo specjalnym preparatem, albo ćwiartkę denaturatu na pełny zbiornik paliwa.
No właśnie mam obroty przez chwilę na poziomie 1600-1700 a potem spadają i już jest cały czas ok. Silnik pracuje poprawnie. Cieszę się w takim razie, że to normalne.
Filtr powietrza wymieniony miesiąc temu, świec nie ruszałem, ale jutro podjadę na wymianę.
Spróbuje także przeczyścić przepustnicę i układ paliwowy. Orientujecie się gdzie można kupić takie specyfiki i które są godne polecenia??
A co do jazdy, to faktycznie robię same małe odcinki... jak więcej jeżdżę to nie mam problemu z odpalaniem.
Na 90% akumulator radzę szybko rozpoznać sprawę bo jak przyjdą mrozy to niemiła niespodzianka jak rano autko is dead - w akumulatorowniach mają testery, które sprawdzają sprawność - albo w norauto, albo w feuvert jest promocja, że można to zrobić za 20 zł, często w mniejszych punktach nawet za free.
Co do specyfików to w inter-cars mają, sam zamierzam kupić firmy LiquiMoly, ale czy dobry będę wiedział jak zaaplikuje.
Ok, w takim razie muszę kupić akumulator. Dziękuje za pomoc.
Takie forum to super sprawa! Będę tu często zaglądał, tylko mam nadzieję, że nie z usterkami
Według specyfikacji serwisowej wystarczy nawet 36Ah, dobierz wielkością jaki będzie pasował ja ostatecznie założyłem chyba 52Ah (mam silnik 2.0). Wprawdzie na różnych stronach dobierają jakieś 60Ah, ale wyszedłem z założenia, że przy krótkich dystansach duży byłby cały czas niedoładowany, a skoro producent sam wskazuje jako podstawowy 36Ah to po co więcej.
Ja zapakowałem 72Ah. I nie załuję. Moja Ava stoi pod chmurką, więc przy temp -15st na standardowym aku kręciła dużo trudniej (grzałem świece ok 3 razy czyli właczam zapłon po 5 sek wyłaczam i znowu włączam i za 3 razem zapalam) i zdarzały się dni gdzie aku nie dawał rady. Założyłem 72Ah i pali jak zegarek
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Pytający ma benzynę, nie diesla - do diesla zawsze musi być większy.
Mój też pod chmurką, a jak na poprzednim miałem problemy to przyczyna tkwiła w wylanej syrence alarmu, która rozładowywała aku, dlatego przed wymianą dobrze najpierw sprawdzić prąd poboru przy wyłączonych odbiornikach.
Witam
Mam podobny problem. Jak jest zimny silnik to muszę kręcić rozrusznikiem 1-2 sek, potem silnik odpala i od razu łapie obroty ok 2000. Zastanawiam się, czy to nie czujnik temperatury zewętrznej, lub silnika. Gdzie zacząć ich szukać?
Aku nowe, świece sprawdzę jutro.
pozdrawiam
jradek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum