Mowiłem. Na moje zorientowanie będzie to rolka napinacza paska od klimy.. Bo w Ave są 2 napinacze 1 od alternatora i pompy wody , a drugi od wspomagania klimy ja stawiam na ten 2
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Rolka to bagatela 800zł za sztukę czyli 1600zł. Używek nie ma a nówka tylko w ASO. Ale ja przechytrzyłem toyotę Wymieniłem samo łożysko w rolce Użyłem do tego ori łożyska do tej rolki oraz prasy i wszystko hula jak nowe
Gdyby nie drżało, to wtedy mógłbyś się matrwić
TTTM.
Ja mam pytanko, bo u mnie też drży! Na postoju delikatnie, zato podczas jazdy po puszczeniu gazu i położeniu lekko nogi na sprzęgło drży bardziej!
Czy wszystko wporządku z moją dwumasą :?:
Ja też nie wiem dlaczego wymieniali, może ktoś źle urzytkował auto, ale taki jest wpis w ASO.
Zbaczając z tematu:
Do tego dodam, żę padnięte miałem dwie świece żarowe przy 158 tys., co też wydaje mi się szybko. Miałem focusa TDDI 262 tys. I NIC. WSZYSTKO OK.
Wracając do tematu.
To co z tymi objawami, czy wszystko u mnie OK?
[ Dodano: 2009-11-18, 23:42 ]
Dodatkowe objawy to: sprzęgło trochę twarde i czsami wsteczny ciężko wchodzi.
I jak szybcjej ruszam zmieniając z 1 na2 troszkę jakby szarpał, (albo koła boksowały), ale kontrolka trakcji się nie zapala.
PopeCorn [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-22, 21:39 wymiana sprzęgła i dwumasy
Witam, wczoraj odebrałem od mechanika Ave po tygodniowej abstynencji... czekała najpierw na diagnozę, później na sprowadzenie części... Trzeba było wymienić komplet sprzęgła z kołem dwumasowym...
Ave ma 184 tys km nalotu, z czego ostatnie 4,5 jest moje a reszta należy do poprzedniego właściciela (auto jeździło w firmie).
Sprzęgło skończyło mi się podczas powrotu z niezbyt długiego wyjazdu. Już w drodze "tam" był problem z przenoszeniem mocy (np. podczas podjazdu pod górę), ale miałem nadzieję na powrót o własnych siłach. W końcu cała trasa to tylko 250km... Niestety, sprzęgło się skończyło na amen tuż po rozpoczęciu drogi z powrotem, ok 100km od domu. Finał? Laweta i powrót w środku nocy.
Mechanik po zapoznaniu się z materiałem dowodowym i konsultacjach z innym mastahem stwierdził kategorycznie, że trzeba zamówić zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym (o ile sprzęgło zjechane, to dwumas wytrzymałby może jeszcze 1-3kkm). W Toruniu w hurtowni życzyli sobie 3 tysia za taki zestaw naprawczy firmy LUK. Zamówiłem taki sam zestaw przez net z Wrocka w DJ Parts - cena z dostawą 2170zł. Wymiana u mechanika kosztowała dodatkowe 550zł. Doliczając lawetę, to poszło z dymem dokładnie 3 koła...
Po odebraniu Ave z nowym sprzęgłem czułem się jednak dziwnie za kółkiem. Primo - podczas odpalania silnik klekocze przez ułamek sekundy, czego nie robił wcześniej. Secundo - Przy starcie zrobiłem klasycznego kangura, jak na nauce jazdy 15 lat wcześniej... Za chwilę drugi raz. Szok. Coś inaczej pracuje sprzęgło, niż poprzednie. Bierze od samego dołu, ale później ma taki cięższy skok i trzeba się pilnować żeby nie zgasić silnika. Tertio - po wjechaniu do garażu i odczekaniu kilku chwil doszedł mnie znów zapach napal... emm... przypalonego sprzęgła. Czy to normalne, że świeże sprzęgło wali spalenizną? Czy to smród spalenizny utkwił w filtrze od klimatyzacji i wydziela się jak z choinki o zapachu nowego samochodu? Z kolei dziś na parkingu pod robotą też czułem przypalone sprzęgło, jak już wysiadłem z samochodu.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?
Podjechałem do 2 innych mechaników dziś na chwilę zapytać czy to normalne, czy mam się martwić. Generalnie mówili, żeby pojeździć trochę, ze 100-200km, to się ułoży sprzęgło i będzie gitara. I nie będzie tak klekotać przy odpalaniu. Tylko żeby nie zarąbać świeżego sprzęgła - tego się obawiam...
Ja jestem też calkiem niedawno zaliczyłem wymianę dwumamsa. Robiłem to sam I zaraz po samej wymianie wszystko chodziło jak trzeba nic nie śmierdziało czy też klekotało
Być może ten mechanik źle złożył docisk ale kto go tam wie :-> Zrób na nim trochę przelotu i nie oszczędzaj go jeżdżąc jak emeryt tylko normalnie I daj znać czy po przejechaniu na nim trochę jest poprawa. Jeśli nie to trzeba rozbierać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum