witam serdecznie w tamtym roku nabijałem klimatyzacje i mechanik który to robił stwierdził ze układ jest szczelny wiec nabił i gra rok jezdziłem było ok i nagle cos sie stało ze prawa strona czyli pasażera chłodzi a u kierowcy dmucha ale ciepłym powietrzem przypomne ze dual jest off i nie mam pojecia co sie stało a nie chce jechac do mechanika bo zaraz powymieniaja pół auta a problem zostanie wiec zdaje sie na was i serdecznie dziekuje za odpisanie na mój post pozdrawiam rosyjka
Z tego co zrozumiałem masz strefową klimę, więc wygląda mi to na zacięcie jakiejś przepustnicy. Psikałeś do klimy jakimiś piankami, żeby ją odkazić? Może zakleiła się od tego jakaś przepustniczka.
nie nieczym nie psikałem nadmuch dmucha normalnie tylko temperatura jest inna czyli lewa połowa dmucha cieplejszym powietrzem a prawa normalnie czyli chłodno
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2012-05-25, 15:27
cos z klapami odpowiadajacymi za kierowanie powietrza
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-26, 12:13
rosyjka napisał/a:
prawa strona czyli pasażera chłodzi a u kierowcy dmucha ale ciepłym powietrzem
sprawa jest banalnie prosta, nie funkcjonuje t. zw. mieszacz powietrza od strony kierowcy (air mix damper),
jest on usytuowany w tunelu centralnym nad pedałem hamulca, po zdjęciu osłony tego fragmentu tunelu, musisz sprawdzić, na pracującym silniku, czy przy zmianie zakresu temperatury strefy kierowcy (minimum - maksimum) - dźwignia pracuje w zakresie ok. 45 stopni. Prawdopodobnie nie pracuje, a przyczyny dwie - brak zasilania mieszacza lub uszkodzony silnik mieszacza, mieszacz można zdjąć i rozebrać, lecz wymaga to dużej ekwilibrystyki a potem ostrożności - zanim to uczynisz napisz na PW. Może też być inna przyczyna, np. wypięcie się dźwigni sterowania przepustnicy z bolca ramienia prowadnicy...
Tu:
http://www.toyodiy.com/pa...WFEYW_8714.html
nr 87106H :lol:
witam serdecznie własnie sciagłem ta oslone nad pedałami i faktycznie jest ten mieszacz na lewej sciance nad pedałem sprzęgła i sprawdziłem niby otwiera i zamyyka ale nie tak płynnie jak powinno byc bynajmniej ja tak mysle bo otwiera z takimi skokami po pare milimetrów jakby było cos zatarte albo nie ma takiej płynnosci a czy otwiera to do końca czy zamyka to nie mam pojecia wydaje mi sie ze chyba ze jak daje na 16 st to jeszcze jakby ze 2-3 milimetry jest luzu na tej plastikowej prowadnicy co przesówa sie dzigienka od mieszacza tyle widziałem i tyle opisałem nie sciagam tego nawet bo to nie dla mnie robota mysle ze jak rozbiore to nie bedzie co składac heheheheheheheheh ale serdeczne dzieki za rade i zlece to jakiemus szpecowi heheheheheh a tak na marginesie to moze ty tez miałes taka usterke ???? a moze wiesz ile kosztuje taki mieszacz nowy ?????????????
Wysłany: 2012-05-28, 18:39
Miałem, naprawiłem - nie jest aż tak trudno... (załączone zdjęcie prezentuje mojego dampera ze strzałką, gdzie rozsunąć ślizgacze).
Powodem usterki jest wyrobiona ścieżka oporowa - widać owo wyrobienie na załączonym zdjęciu, ślizgacze trzeba "przestawić" na tory obok wyrobionej ścieżki.
Serwo klimatyzacji (mieszacz powietrza, ang. damper), nr katalogowy lewego 8710605020, a cena tylko nieco powyżej 11 setek zetów !?
Dźwignia dampera musi pracować w zakresie ok. 45 stopni, w przeciwnym razie nie spełnia on swojej funkcji !
Mam to samo w swojej T25. Czy ktoś zna fachowca, który czyści te silniczki od klimatyzacji w Warszawie lub okolicach ? Będę wdzięczny za polecenie fachowca.
Wysłany: 2012-09-12, 22:00
metroplus napisał/a:
Mam to samo w swojej T25. Czy ktoś zna fachowca, który czyści te silniczki od klimatyzacji w Warszawie lub okolicach ? Będę wdzięczny za polecenie fachowca.
Raczej nikt nie zechce podjąć się tej naprawy, bo poza czyszczeniem ścieżek oporowych należy przemieścić na bok suwaki (na zdjęciu) odrobineczkę tak, ażeby poruszały się obok wyrobionych ścieżek. W sumie to naprawdę nieskomplikowana robota... (i bez wątpienia skuteczna), mnie całość zajęła ok. godziny.
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-17, 06:44
metroplus napisał/a:
Witam, ostatnio kupilem auto niestety w okrasie zimowym, auto ok. lecz klima nie dziala. kiedy pojechalem nabic gazem to okazał sie wyciek z przewodu kolo kola wału ten cieki przewód.
czy wymiana tego przewodu wiąże sie z demontazem koppitu? czy sa jakies złaczki aby szybko go wymienic lub dac do spawu?
Mechanik powiedział ze trzeba wywalać koppit od kabiny aby dostac sie do skraplacza. no i cały przód auta gdzie chlodnica.
witam,
po wlaczeniu klimy (nie klimatronik) wali (smierdzi ) ostro z nawiewow, pewnie zagrzybiona, probowalem czyscic jakims aerozolem ale to nic nie dalo, czy wie ktos co zrobic zwlaszcza ze idzie lato (tylko prosze nie pisac zeby isc do specjalisty, ktory skasuje kase i nie wiele zrobi)
dzieki
Witam Panowie
U mnie objaw jest taki, że ciepłe powietrze leci tylko od strony kierowcy a w środkowym kanale i po stronie pasażera leci chłodne. Znajomy mechanik ściągnął schowek i patrzył na ten silniczek i przy zmianie temperatury rusza się to białe ramie. Nie jestem tylko pewny czy w zakresie 45st. Czy uważacie, że mimo wszystko to wina tego silniczka czy coś innego?
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-29, 07:17
Jak masz warunki to wyjmij i sprawdź.
Zobacz po przeciwnej stronie gdzie jest ok jak pracuje łapa i będziesz miał porównanie.
Na sąsiednim forum jest cały opis jak wyjąć ten silniczek i dobrze odkryłeś ten wątek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum